27 Ekim 2007 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 26683

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

Karar Sayısı : 2007/12674

             Ekli “Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Arasında İki Yıllık İşbirliği Anlaşması 2006/2007”nin onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 26/9/2007 tarihli ve HUMŞ/1351 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 2/10/2007 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 



Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı



ve



Dünya Sağlık Örgütü

Avrupa Bölge Ofisi arasında



İki Yıllık İşbirliği Anlaşması



2006/2007






İmzalayanlar:


Sağlık Bakanlığı Adına



_______________________________ ______________________________


İmza Tarih


İsim Unvan Sağlık Bakanı




DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Adına


_______________________________ _______________________________

İmza Tarih


______Marc Danzon, M.D.__________ ____Bölge Direktörü_________

İsim Unvan



İÇİNDEKİLER



Giriş……………………………………………………………………………………………1


BÖLÜM 1. 2006-2007 İki Yıllık İşbirliği Anlaşması……………………………………….3


  1. Öncelikler….………………………………………………………..…………………….3


  1. Bütçe……………………………………………………………………..………………..6


  1. DSÖ ve Türkiye Hükümetinin Yükümlülükleri...………………………..……………..6


BÖLÜM 2. Öncelik alanlarına göre beklenen sonuçların ve çıktıların özeti……………7


Kısaltmalar listesi…………………………………………………………………………...16














Giriş



Onbeşinci Bölge Komitesi Toplantısı’nda kabul edilen DSÖ Avrupa Bölge Ofisi ülke stratejisi “Yeni ihtiyaçlarla hizmetlerin eşleştirilmesi” (Belge EUR/RC50/10), Üye Ülkelerden ve DSÖ’ nün idari kurumlarından, ülkelerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve DSÖ ülke programlarını daha etkili kılmak için ülke çalışmaları üzerine odaklanmaları hususunda gelen tekrarlanan taleplere yanıt vermiştir.


Bu bağlamda, bu belge DSÖ Avrupa Bölge Ofisi ve Türk Hükümeti arasında 2006–2007 iki yıllık dönemi için İki Yıllık İşbirliği Anlaşması’nı (İİA) teşkil etmektedir. Belge, ulusal sağlık yetkilileri ve DSÖ’nün bölgesel ve ülke düzeyindeki birimleri arasında gerçekleşen başarılı müzakere aşamalarından geçilerek dikkatle hazırlanmıştır.


Ulusal sağlık otoritelerince sunulduğu gibi ülke sağlık öncelikleri, mevcut belge ile sonuçlanan sürecin başlangıç noktası olmuştur. Buna paralel olarak DSÖ Sekretaryası; Örgütün küresel önceliklerini ve politika yönlerini, diğer ortakların ülke içerisindeki katkılarını ve DSÖ’nün kendi kapasitesini dikkate alarak, ülke ile birlikte 2006-2007 iki yıllık dönemi için DSÖ işbirliği önceliklerini belirlemiştir. Bu işbirliği öncelikleri, DSÖ’nün Avrupa Bölgesi öncelikleri içerisinde daha detaylı yansıtılmıştır. Daha sonra, işbirliği için ortak öncelikler ulusal sağlık otoritelerince gözden geçirilmiş olup, bu önceliklerin bu İİA’da sunulması hususunda görüş birliğine varılmıştır.


Bu belge iki bölümden oluşmaktadır:


  1. Birinci bölüm, 2006-2007 iki yıllık dönemi için işbirliği amacıyla üzerinde anlaşılmış ortak öncelikleri (örneğin, Hükümetin ve DSÖ’nün ortak çabaları ile ulaşılacak stratejik hedefler) düzenlemektedir. Her bir öncelik için, DSÖ Sekretaryası iki yıllık dönem içerisinde elde edilecek bir veya birkaç beklenen ülke sonucunu tanımlamıştır. Bu bölümün sonunda İki Yıllık İşbirliği Anlaşması ile yönetilecek DSÖ düzenli bütçesi ve diğer finansman kaynakları da dahil olmak üzere, İİA için toplam bütçe beyanı bulunmaktadır. Ancak bütçe, DSÖ personelinin mesai bedelini içermemektedir.


  1. İİA’nın ikinci bölümü, işbirliği hususunda ortak öncelikler arasında bütçenin ne şekilde tahsis edildiğini gösteren bir zaman tablosu şeklinde olup, her bir öncelik için DSÖ Avrupa Bölge Ofisi’nin hangi biriminin koordinatör olarak hizmet vereceğini tayin etmektedir. Aynı şekilde, her bir beklenen ülke sonucu için bütçe tahsisini ve sorumlu DSÖ Avrupa Bölge Ofisi teknik birimini göstermektedir. Bunun yanı sıra tablo, İİA içerisinde diğer olası öncelikler ve 2006-2007 DSÖ Program Bütçesi’nde sunulduğu gibi DSÖ’nün Örgüt-çapında beklenen sonuçları ile bağlantılarını ortaya koymaktadır. Buna ek olarak, her bir beklenen ülke sonucu kapsamında ilave DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Teknik birimlerinin işbirliğini dahil edebilecek çıktıların bir listesi bulunmaktadır. Son olarak, Ellibeşinci DSÖ Avrupa Bölge Komitesi Toplantısı’nda sunulan belgeyi (belge EUR/RC55/9 Rev.1 “DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Ülke Stratejisinin Bir Sonraki Aşaması: Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi”) yansıtılarak her bir çıktı, bir veya birkaç sağlık sistemi işlevine göre sınıflandırılmıştır. Örneğin;


  • Sağlık politikası ve diğer gözetim öğeleri -GZ

  • Sağlık sistemi finansman işlevi -FN

  • Sağlık sistemi kaynak yaratma işlevi – KY ve

  • Sağlık hizmet sunum işlevi - HS


Bu işleve göre sınıflandırmanın, işbirliğini geliştireceği ve sağlık sisteminin geliştirilmesi ve sağlığı geliştirmek için ihtiyaç duyulan diğer işlevler arasında daha iyi bir dengenin kurulmasına yardım edeceği beklenmektedir.


İki Yıllık İşbirliği Anlaşması içinde DSÖ Bütçe tahsisleri, hem DSÖ’nün düzenli bütçesinden ve hem de diğer herhangi bir kaynaktan gelen ülke düzeyinde harcanacak kaynaklar için bir tavan belirlemektedir. İlkesel olarak “ülkeler arası faaliyetler” olarak organize olan ancak ülkeyi dahil eden DSÖ faaliyetleri, bu tek bütçe içerisinde de hesaba katılacaktır. Diğer bir deyişle, bu İki Yıllık İşbirliği Anlaşması’na dahil edilen fonlar Örgütün, ülke ile Bölge Ofisi’nin işbirliği için tahsis etmiş olduğu fonlardır. Beklenen sonuçlara tekabül eden çalışma planlarının uygulanması, bu fonların tahsisi için tek yoldur.


İki Yıllık İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasından sonra, beklenen ülke sonuçlarından sorumlu DSÖ Avrupa Bölge Ofisi teknik birimlerindeki personel ile ülkedeki muhatapları arasında detaylı bir ülke programı çalışma planı geliştirilecek ve görüşülecektir. Çalışma planı, her bir beklenen ülke sonucu ve her bir çıktı için faaliyetler veya hizmetler, bütçeler, göstergeler (taban ve hedef değerler), sorumlu DSÖ görevlisi, ülke muhatabı, ortakların katkısı, kilometre taşları ve uygulama programı ile ilgili gerekli detayları tayin edecektir. Uygulama 2006-2007 iki yıllık döneminin başında başlayacaktır. Ülke programının genel koordinasyon ve yönetimi DSÖ Türkiye Ülke Ofisi Başkanı’nın sorumluluğundadır.


İki Yıllık İşbirliği Anlaşması, örneğin ülkenin sağlık durumundaki değişikliklerin, iki yıllık dönem içerisinde aniden ortaya çıkan özel ihtiyaçların veya kabul edilen faaliyetlerin uygulanması için Bölge Ofisi’nin kapasitesindeki değişikliklerin bir sonucu olarak ya da arttırılan fonların ışığında DSÖ Avrupa Bölge Ofisi ve ülke arasında yazılı olarak karşılıklı mutabakat ile değiştirilebilecek bir çerçeve olarak kabul edilecektir. Ancak taraflardan herhangi biri, değişiklikleri başlatabilir. DSÖ muhatapları yalnızca muhatap öncelik alanında beklenen ülke sonuçları için sorumlu görevlileri değil, DSÖ Türkiye Ülke Ofisi Başkanı’nı da içermektedir.


Bu İki Yıllık İşbirliği Anlaşması’nın, diğer kaynaklardan ilave büyümeye ve katkılara; fon noksanlığından bu aşamada dahil edilmemiş öncelik alanları ve/veya faaliyetlere açık olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Özellikle, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi “Tek DSÖ” ilkesi ruhuyla içerisinde ülke müdahalelerinin etkililiğini azamileştirmek için Cenevre’deki DSÖ Genel Merkezi ile koordinasyonu kolaylaştıracaktır.


BÖLÜM 1. 2006-2007 İki Yıllık İşbirliği Anlaşması



  1. Öncelikler



Türkiye ve Avrupa Bölge Ofisi arasında gerçekleşen yukarıda bahsedilen müzakerelerin ardından, aşağıdaki tematik alanlar, işbirliği için öncelik alanları olarak değerlendirilmektedir:


  1. Sağlık Bakanlığının arttırılmış gözetim kapasitesinin arttırılması

  2. Aile Hekimliği Sistemine entegrasyon temeline dayalı çocuk, üreme ve anne sağlığı hizmetleri etkililiği, kalitesi ve bunlara erişimin iyileştirilmesi.

  3. Acil durumlara yanıt vermek amacıyla sağlık sistemi hazırlıklılığı ve yeterliliğin arttırılması.

  4. Aşı ile önlenebilir ve diğer seçilmiş bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve sürveyansının iyileştirilmesi.


Önceliklerin detayları aşağıdaki gibidir:



Öncelik 1: Sağlık Bakanlığının gözetim kapasitesinin arttırılması



Buna destek olarak, 2006-2007’de elde edilmesi amacıyla aşağıdaki beklenen sonuçları tanımlamış bulunuyoruz:


  1. Sağlık politikası geliştirilmesi hususunda Sağlık Bakanlığı’nın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş; kurumsal reform hususunda tavsiyelerin sağlanmış olmaları.

  2. Sağlık politikası analizi ve izlenmesinde (sağlık “istihbarat” sistemi ) Sağlık Bakanlığının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş olması.

  3. Yaralanmaları, şiddeti, başta trafik kazaları olmak üzere çevresel riskleri hedef alan sektörler arası eylem için politika belirlenmesi ve savunuculuğunu yapmak amacıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Biriminin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş olması.

  4. DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin başarılı başlangıç uygulaması ve raporlaması da dahil olmak üzere tütün (ve diğer temel Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar risk faktörleri) ile savaş eylemi için politika belirlenmesi ve savunuculuğunu yapmak amacıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Biriminin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş olması.

  5. Ulusal kan temininin güvenliği ve elverişliliğinin arttırılması amacıyla ulusal kan güvenliği politikasına dair tavsiyeler (finanse edilmeyen öncelik)






Öncelik 2: Aile Hekimliği Sistemine entegrasyonu temeline dayalı olarak çocuk, üreme ve anne sağlığı hizmetleri etkililiği, kalitesi ve bunlara erişimin iyileştirilmesi.



Buna destek olarak, 2006-2007’de elde edilmesi amacıyla aşağıdaki beklenen sonuçları tanımlamış bulunuyoruz:


    1. Politikaların, stratejilerin, normların ve standartların geliştirilmesi, anne ve neonatal sağlık ve bakım hizmeti kalitesi ve kullanımı ile bu hizmetlere erişimin iyileştirilmesi için rehberlik ve teknik destek sağlanmış olması.

    2. Neonatal, çocuk ve adölesan sağlığı ile bu grupların hayatta kalma, büyüme ve gelişiminin iyileştirilmesine yönelik politika, strateji ve eylem geliştirmek amacıyla rehberlik ve teknik destek sağlanmış olması.

    3. Gençlerin üreme sağlığının iyileştirilmesine yönelik kapsamın genişletilmesi ve eylem gücünün arttırılması amacıyla rehberlik ve teknik destek sağlanmış olması.

    4. Anne ve çocuğun iyi beslenmesinin sağlanmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kılavuzluk ve teknik destek sağlanmış olması.

    5. Aile ve Toplum Sağlığı Hizmetlerinin, reforme edilmiş sağlık sistemine entegre edilmesi hususunda tavsiyeler; performansın arttırılması için işbirliği mekanizmaları



Öncelik 3: Acil durumlara yanıt vermek amacıyla sağlık sistemi hazırlıklılığı ve yeterliliğinin arttırılması



Buna destek olarak, 2006-2007’de elde edilmesi amacıyla aşağıdaki beklenen sonuçları tanımlamış bulunuyoruz:


    1. Çeşitli sağlık krizlerine yönelik ülke yanıt kapasitesinin arttırılmış olması.

    2. Acil durumlar için sistemler ve standart işlev prosedürleri oluşturmak amacıyla rehberlik sağlanmış olması



Öncelik 4: Aşı ile önlenebilir ve diğer seçilmiş bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve sürveyansının iyileştirilmesi



Buna destek olarak, 2006-2007’de elde edilmesi amacıyla aşağıdaki beklenen sonuçları tanımlamış bulunuyoruz:


  1. Tüberkülozun durdurulması“ için DSÖ tarafından tavsiye edilen küresel stratejinin ülke genelinde yaygınlaştırılmış olması ve etkililiğin güçlendirilmesi için rehberliğin sağlanması


  1. Tüberküloz kontrolü amacıyla, ülkenin AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonlarına erişimi ve bu fonların uygulanması için ülkeye destek sağlanmış olması.


  1. Sıtma ile ilgili sağlık hizmetlerinin arttırılmış kurumsal kapasiteleri.


  1. Anne ve neonatal tetanoz, kızamık ve kızamıkçık eliminasyonu ile difteri kontrolünün sağlanması dahil olmak üzere mevcut, yeni ve tam olarak kullanılamayan aşılara erişimin arttırılması amacıyla bağışıklama ve sürveyans sistemlerinin güçlendirilmesi için teknik ve politika desteği ile tavsiyelerin sağlanmış olması.

  2. Poliosuz statünün sürdürülmesi ve yüksek oranlı nüfus bağışıklığı ile polio sürveyansı “sertifikalandırma-standardı”nın sağlanması için etkili koordinasyon ve desteğin sağlanmış olması.

  3. İyileştirilmiş kapasite, garantili aşıların kullanılması ve güvenli bağışıklama uygulamaları ile yüksek kalitede ve güvenli bağışıklama sunum sistemlerinin temin edilmesi amacıyla teknik ve politika desteğinin sağlanmış olması.

  4. Aşı ile önlenebilir hastalıklar ile ilgili bağışıklama sistemlerinin etkili izlenmesi ve hastalık yükünün değerlendirilmesi için sürveyansın güçlendirilmesi amacıyla teknik ve politika desteğinin sağlanmış olması.

  5. Ulusal sürveyans sisteminin güçlendirilmesi ve hastalık vakalarını (Avrupa Komisyonu proje finansmanın sonuçlandırılması beklemedeki finanse edilmeyen önceliği) tespit etmek ve bunlara yanıt vermek amacıyla tavsiyeler ve kapasite inşası


Yukarıda da açıklandığı üzere, DSÖ eğer elverişli hale getirilebilirse ilave finansman kaynakları ile yukarıdaki öncelik alanlarını desteklemeye devam edecektir. Böyle bir bilgi, bu anlaşmaya bir Ek olarak sunulacak olup, böyle bir ilave destek için açıklayıcı rakamları yansıtmak amacıyla iki yıllık dönem boyunca sürekli olarak güncelleştirilecektir. Ülke sağlık politikası ve sağlık sistem boyutundaki tüm çalışma, Stratejik Masa Görevlisi tarafından koordine edilecek ve gerektiği gibi Ülke Politikaları ve Sistemler Birimi tarafından destek alacaktır.


Bütçe:


TAHMİNİ TOPLAM BÜTÇE DSÖ Ülke Bütçesi 340.000 ABD $ (Düzenli bütçe)

116.000 ABD $ (Diğer kaynaklar)

Toplam 456.000 ABD $




3. DSÖ ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Yükümlülükleri


  1. DSÖ’nün Yükümlülükleri


Fonların uygunluğuna ve kuralları ile düzenlemelerine tabi olarak DSÖ, yukarıdaki program faaliyetlerini/girdilerini sağlamayı kabul etmektedir. İcra esnasında herhangi bir yerel mali yardım veya doğrudan finansal işbirliği girdileri için bağımsız anlaşmalar akdedilecektir.


  1. Hükümetin Yükümlülükleri


Hükümet, teknik işbirliği için gerekli tüm personeli, materyali, malzemeyi, ekipmanı ve yerel masrafları sağlayacaktır. Hükümetin, yukarıdaki faaliyetler için fon temini ile finansmana ek yapması teşvik edilmektedir. DSÖ bu süreçte yardımcı olabilecektir.









2. BÖLÜM Öncelik Alanlarına Göre Beklenen Sonuçların ve Çıktıların Özeti



Öncelik 1: Sağlık Bakanlığının arttırılmış gözetim kapasitesi

Düzenli Bütçe: 90.000 Amerikan Doları

Öncelik Koordinatörü: Sağlık Politikası ve Eşitlik



Beklenen Sonuçlar

* DSÖ Kuruluş çapında beklenen sonuçlara katkı (OWER)

* Bütçe

* Diğer ülke önceliklerine katkı

DSÖ Avrupa Sorumlu Birimi

İlgili DSÖ-Avrupa Teknik Birimleri

Çıktılar

Sağlık Sistemi Fonksiyon Alanı

(Gözetim - GZ,

Finans - FN,

Kaynak Yaratma-KY,

Hizmet Sunum-HS)



GZ

FN

KY

HS

1. Sağlık politikası geliştirilmesi hususunda Sağlık Bakanlığı’nın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş; kurumsal reform hususunda tavsiyelerin sağlanmış olmaları


* OWER:2.5.2

* Düzenli Bütçe: 35.000$

* DİĞER İİA Önceliklerine katkılar: 2,3,4


Sağlık Politikası ve Eşitliği Programı

Sağlık Politikası ve Eşitliği Programı

Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılanması amacıyla, sağlıklı kamu politikaları için savunuculuk dahil yapısı ile işlevsel sorumluluklarını uyumlaştırması için rehberlik ve tavsiyelerin sağlanması

X




Sağlık Sistemleri Finansman Programı

Sağlık finansman politikası ve Genel Sağlık Sigortası reformu kapsamında Sağlık Bakanlığının rolü hususlarında analiz ve tavsiyeler

X

X



Sağlık Teknolojisi ve Farmasötikler Programı

İlaçların seçimi, referans fiyatlandırma için seçenekler ve eczane ödemeleri dahil ilaç geri ödeme mekanizmalarının gözden geçirilmesi


X

X

X


2.Sağlık politikası analizi ve izlenmesinde(sağlık “istihbarat” sistemi) Sağlık Bakanlığının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş olması.

* OWER:2.5.1

* Düzenli bütçe: 25.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar:2,4


Sağlık Politikası ve Eşitliği Programı

Sağlık Politikası ve Eşitliği Programı


Sağlık Sistemleri Finansman Programı

Türk Sağlık Sistemi için izleme ve değerlendirme işlevlerinin örgütlenmesi ve içeriği hususunda rehberlik

X








3. Yaralanmaları, şiddeti, başta trafik kazaları olmak üzere çevresel riskleri hedef alan sektörler arası eylem için politika belirlenmesi ve savunuculuğunu yapmak amacıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Biriminin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş olması

*OWER:3.8.5

Düzenli Bütçe: 20.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar:3










Şiddet ve Yaralanmaların Önlenmesi Programı





Şiddet ve Yaralanmaların Önlenmesi Programı


Su ve Sanitasyon Programı





Şiddet ve Yaralanmalara Yanıt hususunda DSÖ Küresel Araştırması ile Türk yanıtı arasındaki işbirliği ile yaralanmalar, şiddet ve çevresel risklere dair ulusal durum analizi ve bunları hedef alan kurumsal yanıt








X




Şiddet ve Yaralanmaların Önlenmesi Programı


Trafik kazası yaralanmalarını önlemek için çok- sektörlü bir ulusal strateji geliştirilmesi amacıyla fizibilite değerlendirmesi

X




4.DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin başarılı başlangıç uygulaması ve raporlaması da dahil olmak üzere tütün (ve diğer temel Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar risk faktörleri) ile savaş eylemi için politika belirlenmesi ve savunuculuğunu yapmak amacıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Biriminin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmiş olması.


*OWER: 3.7.2

* Düzenli Bütçe: 10.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar:2

Tütünsüz Avrupa Programı

Tütünsüz Avrupa Programı


Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı

DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin uygulanması için bir Ana Plana dair değerlendirme ve tavsiyeler

X




Tütünsüz Avrupa Programı


Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı

DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ne dair ülke ilk raporuna yönelik tavsiyeler

X




5.Ulusal kan temininin güvenliği ve elverişliliğinin arttırılması amacıyla ulusal kan güvenliği politikasına dair tavsiyeler (finanse edilmeyen öncelik)


*OWER: 2.1.1

* Düzenli Bütçe:

* Diğer İİA önceliklerine katkılar:2,3,4

Sağlık Sistemleri Kalitesi Programı

Sağlık Sistemleri Kalitesi Programı

Kan güvenliği için ulusal stratejiye yönelik rehberlik ve tavsiyeler

X






Öncelik 2: Aile Hekimliği Sistemine entegrasyonu temeline dayalı olarak iyileştirilmiş çocuk, üreme ve anne sağlığı hizmetleri etkililiği, kalitesi ve bunlara erişim.


Düzenli Bütçe: 110.000 Amerikan $

Öncelik Koordinatörü: Aile ve Toplum Sağlığı

Beklenen Sonuçlar

* DSÖ Kuruluş çapında beklenen sonuçlara katkı (OWER)

* Bütçe

* Diğer ülke önceliklerine katkı

DSÖ Avrupa Sorumlu Birimi

İlgili DSÖ-Avrupa Teknik Birimleri

Çıktılar

Sağlık Sistemi Fonksiyon Alanı

(Gözetim - GZ,

Finans - FN,

Kaynak Yaratma-KY,

Hizmet Sunum-HS)



GZ

FN

KY

HS

1. Politikaların, stratejilerin, normların ve standartların geliştirilmesi, anne ve neonatal sağlık ve bakım hizmeti kalitesi ve kullanımı ile bu hizmetlere erişimin iyileştirilmesi için rehberlik ve teknik destek sağlanmış olması

* OWER:1.7.1

* Düzenli Bütçe: 22.000$

* DİĞER İİA Önceliklerine katkılar:1,4


Güvenli Hamilelik Projesi

Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı


Üreme Sağlığı Programı


Cinsiyet Programı


Beslenme ve Gıda Güvenliği Programı

Anne ve neonatal sağlığını geliştirmeye yönelik politikalar ve stratejilerin uygulanması ve genişletilmesi için rehberler, araçlar ve eğitim

(“Güvenli Hamilelik” Müdahaleleri)

X


X

X

2.Neonatal, çocuk ve adölesan sağlığı ile bu grupların hayatta kalma, büyüme ve gelişiminin iyileştirilmesine yönelik politika, strateji ve eylem geliştirmek amacıyla rehberlik ve teknik destek sağlanmış olması.


* OWER: 1.1.4

* Düzenli Bütçe:22.000$

* DİĞER İİA Önceliklerine katkılar:1,4



Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı



Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı


Güvenli

Hamilelik Projesi


Çocuk Sağlığı ve Çevre


Beslenme ve Gıda Güvenliği Programı



İyileştirilmiş pediatrik hastane bakımı için rehberler ve araçlar dahil olmak üzere Çocuk Hastalıklarına Bütüncül Yönetiminin uygulanması ve genişletilmesi için destek

X


X

X


Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı


Üreme Sağlığı Programı


Bulaşıcı Hastalıklar Programı


Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı



Ulusal çocuk ve adölesan sağlık politikalarının ve stratejilerinin geliştirilmesi için analiz ve tavsiyeler



X




Beklenen Sonuçlar

* DSÖ Kuruluş çapında beklenen sonuçlara katkı (OWER)

* Bütçe

* Diğer ülke önceliklerine katkı

DSÖ Avrupa Sorumlu Birimi

Dahil Olan DSÖ-Avrupa Teknik Birimleri

Çıktılar

Sağlık Sistemi Fonksiyon Alanı

(Gözetim - GZ,

Finans - FN,

Kaynak Yaratma-KY,

Hizmet Sunum-HS)



GZ

FN

KY

HS

3. Gençlerin üreme sağlığının iyileştirilmesine yönelik kapsamın genişletilmesi ve eylem gücünün arttırılması amacıyla rehberlik ve teknik destek sağlanmış olması

*OWER:1.10.1

* Düzenli Bütçe: 22.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar:1,4

Üreme Sağlığı Programı

Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı


Güvenli Hamilelik Projesi


Gençlere yönelik, temel sağlık hizmetleri düzeyinde kaliteli üreme sağlığı hizmetlerinin uygulanması için rehberler, araçlar ve eğitim sağlanması

X


X

X

4.Anne ve çocuğun iyi beslenmesinin sağlanmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kılavuzluk ve teknik destek sağlanması.


* OWER: 3.6.3

* Düzenli Bütçe: 22.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar:1


Beslenme ve Gıda Güvenliği Programı

Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı


Güvenli Hamilelik Projesi



Takviye edici beslenme dahil anne ve çocuk beslenmesi için rehber sağlanması

X




5.Aile ve Toplum Sağlığı Hizmetlerinin, reforme edilmiş sağlık sistemine entegre edilmesi hususunda tavsiyeler; performansın arttırılması için işbirliği mekanizmaları


*OWER: 2.5.4

* Düzenli Bütçe: 22.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar: 1,4

Müşteriye Yakın Hizmetler Programı

Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı


Güvenli Hamilelik Projesi


Üreme Sağlığı Programı


Beslenme ve Gıda Güvenliği Programı


  1. Klinik rehberler ve kanıta dayalı ilaç stratejisi,

  2. Sağlık sektörü reformu kapsamında Aile ve Toplum Sağlığı hizmetleri,

konularında Aile ve Toplum sağlığı ulusal paydaş çalıştayları

X



X

Öncelik 3: Acil durumlara yanıt vermek amacıyla arttırılmış sağlık sistemi hazırlıklılığı ve yeterliliği


Düzenli Bütçe: 40.000 Amerikan Doları

Öncelik Koordinatörü: Afet Hazırlıklılık ve Yanıt



Beklenen Sonuçlar

* DSÖ Kuruluş çapında beklenen sonuçlara katkı (OWER)

* Bütçe

* Diğer ülke önceliklerine katkı

DSÖ Avrupa Sorumlu Birimi

Dahil Olan DSÖ Teknik Birimleri

Çıktılar

Sağlık Sistemi Fonksiyon Alanı

(Gözetim - GZ,

Finans - FN,

Kaynak Yaratma-KY,

Hizmet Sunum-HS)



GZ

FN

KY

HS

1.Çeşitli sağlık krizlerine yönelik ülke yanıt kapasitesinin arttırılmış olması.


* OWER: 1.3.3

* Düzenli Bütçe: 30.000$

* Diğer İİA Önceliklerine Katkılar: 1,4

Afet Hazırlıklılık ve Yanıt

Afet Hazırlıklılık ve Yanıt

Acil tıbbı malzemelerin temin edilmesi (Acil durumlarda)




X

Afet Hazırlıklılık ve Yanıt

Standart performans seviyelerini karşılamak amacıyla ülke kapasitesinin yükseltilmesi için rehberler ve tavsiyeler

X


X


2.Acil durumlar için sistemler ve standart işlev prosedürleri oluşturmak amacıyla rehberlik sağlanmış olması


*OWER: 1.3.4

* Düzenli Bütçe: 10.000$

Diğer İİA Önceliklerine Katkılar: 4

Afet Hazırlıklılık ve Yanıt

Afet Hazırlıklılık ve Yanıt

Afet yönetimi ve kabul edilen teknik yayınlar için rehberler

X






















Öncelik 4: Aşı ile önlenebilir ve diğer seçilmiş bulaşıcı hastalıkların iyileştirilmiş kontrolü ve sürveyansı



Düzenli Bütçe: 60.000 Amerikan Doları (artı beklenen gönüllü bağışlar: 116.000 Amerikan Doları)

Öncelik Koordinatörü: Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklama


Beklenen Sonuçlar

* DSÖ Kuruluş çapında beklenen sonuçlara katkı (OWER)

* Bütçe

* Diğer ülke önceliklerine katkı

DSÖ Avrupa Sorumlu Birimi

Dahil Olan DSÖ Teknik Birimleri

Çıktılar

Sağlık Sistemi Fonksiyon Alanı

(Gözetim - GZ,

Finans - FN,

Kaynak Yaratma-KY,

Hizmet Sunum-HS)



GZ

FN

KY

HS

1.“Tüberkülozun durdurulması“ için DSÖ tarafından tavsiye edilen küresel stratejinin ülke genelinde yaygınlaştırılmış olması ve etkililiğin güçlendirilmesi için rehberliğin sağlanması


*OWER: 1.12.1

*Düzenli bütçe: 15.000$

*Diğer İİA Önceliklerine Katkılar: 1,2

Tüberküloz Kontrol Programı

Tüberküloz Kontrol Programı

İlaç direnci ve teşhislerin kalite kontrolü dahil olmak üzere ulusal TB Programının uygulanmasının izlenmesi için mekanizmaların sağlanması

X



X

Tüberküloz Kontrol Programı

Farklı kategorilerden sağlık çalışanları için TB kontrolü amacıyla DSÖ stratejisi içinde tasarlanmış eğitim programları



X


2.Tüberküloz kontrolü amacıyla, ülkenin AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonlarına erişimi ve bu fonların uygulanması için ülkeye destek sağlanmış olması.


*OWER:1.12.4

*Düzenli Bütçe: 0$

* Beklenen Gönüllü Bağış: 6.000$

*Diğer İİA Önceliklerine Katkılar: 1,2


Tüberküloz Kontrol Programı

Tüberküloz Kontrol Programı

TB kontrolü amacıyla AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonlarının elde edilmesi ve kullanılması süreçlerine yardımcı olmak hususunda analiz, tavsiye ve diğer şekillerde yardım sağlanması



X


3. Sıtma ile ilgili sağlık hizmetlerinin arttırılmış kurumsal kapasiteleri

*OWER:1.8.3

* Düzenli Bütçe: 15.000 $

*Beklenen Gönüllü Bağış: 10.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar:1

Sıtma ile Mücadele Programı

Sıtma ile Mücadele Programı

Sıtma kontrolü ile ilgili ülke düzeyinde ve uluslararası eğitim



X


Beklenen Sonuçlar

* DSÖ Kuruluş çapında beklenen sonuçlara katkı (OWER)

* Bütçe

* Diğer ülke önceliklerine katkı

DSÖ Avrupa Sorumlu Birimi

Dahil Olan DSÖ Teknik Birimleri

Çıktılar

Sağlık Sistemi Fonksiyon Alanı

(Gözetim - GZ,

Finans - FN,

Kaynak Yaratma-KY,

Hizmet Sunum-HS)



GZ

FN

KY

HS

4.Anne ve neonatal tetanoz, kızamık ve kızamıkçık eliminasyonu ile difteri kontrolünün sağlanması dahil olmak üzere mevcut, yeni ve tam olarak kullanılamayan aşılara erişimin arttırılması amacıyla bağışıklama ve sürveyans sistemlerinin güçlendirilmesi için teknik ve politika desteği ile tavsiyelerin sağlanmış olması.

*OWER:1.6.6

*Düzenli Bütçe: 30.000$

*Beklenen Gönüllü Bağış: 43.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar: 1,2

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık kazandırma Programı

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık kazandırma Programı

Kalite ve güvenlik dahil ulusal bağışıklık kazandırma hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla politika ve teknik/idari kapasite oluşturulması için tavsiyeler

X



X

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık kazandırma Programı

Anne ve neonatal tetanoz, kızamık ve kızamıkçık eliminasyonu ile difteri kontrolüne ivme kazandırılması amacıyla uygun ulusal stratejilerin revizyonu, kabulü ve uygulanması için analiz ve tavsiyeler

X



X

5.Poliosuz statünün sürdürülmesi ve yüksek oranlı nüfus bağışıklığı ile polio sürveyansı “sertifikalandırma-standardı”nın sağlanması için etkili koordinasyon ve desteğin sağlanmış olması

*OWER: 1.6.7

* Düzenli Bütçe: 0$

*Beklenen Gönüllü Bağış: 19.000$

* Diğer BCA önceliklerine katkılar: 1,2


Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık kazandırma Programı


Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık kazandırma Programı


Tamamlayıcı polio bağışıklık kazandırma planlaması ve uygulaması dahil yüksek düzeyde polio sürveyansı ve bağışıklık kazandırma sağlanmasına destek olmaya yönelik rehberlik oluşturulması


X




X

6.İyileştirilmiş kapasite, garantili aşıların kullanılması ve güvenli bağışıklama uygulamaları ile yüksek kalitede ve güvenli bağışıklama sunum sistemlerinin temin edilmesi amacıyla teknik ve politika desteğinin sağlanmış olması

*OWER: 1.6.3

* Düzenli Bütçe: 0$

*Beklenen Gönüllü Bağış: 19.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar: 1,2

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık Kazandırma Programı

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık Kazandırma Programı

Bağışıklık Kazandırma kalitesi ve güvenliğinin, aşı yönetimi, soğuk zincir, lojistik, enjeksiyon güvenliği ve atık yönetiminin iyileştirilmesi için rehberlik ve eğitim sağlanması

X


X

X

7.Aşı ile önlenebilir hastalıklar ile ilgili bağışıklık kazandırma sistemlerinin etkili izlenmesi ve hastalık yükünün değerlendirilmesi için sürveyansın güçlendirilmesi amacıyla teknik ve politika desteğinin sağlanmış olması.


*OWER: 1.6.5

* Düzenli Bütçe: 0$

*Beklenen Gönüllü Bağış: 19.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar: 1,2

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık Kazandırma Programı

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklık Kazandırma Programı

Bağışıklık Kazandırma ve hedeflenen hastalıklar için sürveyans sistemlerinin geliştirilmesi amacıyla teknik rehberler ile belgelerin sonuçlandırılması ve ilgili eğitimlerin organize edilmesi

X


X

X

8.Ulusal sürveyans sisteminin güçlendirilmesi ve hastalık vakalarını (Avrupa Komisyonu proje finansmanın sonuçlandırılması beklemedeki finanse edilmeyen önceliği) tespit etmek ve bunlara yanıt vermek amacıyla tavsiyeler ve kapasite inşası


*OWER: 1.4.2

* Düzenli Bütçe: 0$

*Beklenen Gönüllü Bağış: Avrupa Komisyonu’ndan beklenmektedir

* Diğer İİA önceliklerine katkılar: 1,3

Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyansı ve Yanıt Programı

Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyansı ve Yanıt Programı

Erken uyarı ve yanıt sistemleri dahil ulusal sürveyans sistemi ve kapasitesini güçlendirmek için analiz, tavsiye ve diğer şekillerde desteğin sağlanması

X


X

X



İİA uygulanmasının yönetimi ve koordinasyonu

Düzenli Bütçe: 40.000 Amerikan Doları

Öncelik Koordinatörü: DSÖ Ülke Ofisi ve Yönetim Destek Programı



Beklenen Sonuçlar

* DSÖ Kuruluş çapında beklenen sonuçlara katkı (OWER)

* Bütçe

* Diğer ülke önceliklerine katkı

DSÖ Avrupa Sorumlu Birimi

Dahil Olan DSÖ Teknik Birimleri

Çıktılar

Sağlık Sistemi Fonksiyon Alanı

(Gözetim - GZ,

Finans - FN,

Kaynak Yaratma-KY,

Hizmet Sunum-HS)



GZ

FN

KY

HS

1. Ülke programı koordinasyonun güçlendirilmesi


*OWER: 5.2.1

* Düzenli Bütçe: 40.000$

* Diğer İİA önceliklerine katkılar: Hepsine


Ülkelerde Çalışmalar Birimi


Yönetim Destek Programı



Ülkelerde Çalışmalar Birimi


BM ortak faaliyetleri dahil ülke düzeyinde anahtar paydaşlar ile ortaklık ve koordinasyon

X




Ülkelerde Çalışmalar Birimi


Ülke düzeyinde DSÖ faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve görünebilmesi (Dünya Sağlık Günleri dahil)

X




Yönetim Destek Programı


Ülkelerde Çalışmalar Birimi


DSÖ ülke çalışmalarının (DSÖ temsili dahil) yönetilmesi ve beklenmedik ülke ihtiyaçlarına yeterli yanıt

X


X


Kısaltmalar Listesi


Genel Kısaltmalar:


WHO/EURO- World Health Organization Regional Office for Europe

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi


HQ- WHO Headquarters

DSÖ Genel Merkezi


BCA- Biennial Collaborative Agreement

İki Yıllık İşbirliği Anlaşması


OWERs- WHO Organization-wide Expected Results

DSÖ Örgüt Çapında Beklenen Sonuçlar


ST- Health Policy and Stewardship Function

Sağlık Politikası ve Gözetimcilik İşlevi


FN-Health System Financing Function

Sağlık Sistemi Finansman İşlevi


RG-Health System Resource Generation Function

Sağlık sistemi kaynak yaratma işlevi


SD-Health Service Delivery Function

Sağlık Sistemi Sunum İşlevi




Teknik Kısaltmalar


EC- European Commission

Avrupa Komisyonu


FCTC- Framework Convention on Tobacco Control

Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi


GFATM- Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria

AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonu


IMCI- Integrated Management of Childhood Diseases

Çocuk Hastalıklarının Bütüncül Yönetimi


MDGs- Millennium Development Goals

Bin Yıl Kalkınma Hedefleri


MNT- Maternal and Neonatal Tetanus

Anne ve Çocuk Tetanosu


PHC- Primary Health Care

Temel Sağlık Hizmetleri










DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Teknik Programları Kısaltmaları


CAH- Child and Adolescent Health Programme

Çocuk ve Adölesan Sağlığı Programı


CCS- Close to Client Services Programme

Müşteriye Yakın Hizmetler Programı


CHE- Children’s Health and Environment

Çocuk Sağlığı ve Çevre


CSR-Communicable Disease Surveillance and Response Programme

Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyansı ve Yanıt Programı


DPR- Disaster Preparedness and Response Programme

Afet Hazırlıklılık ve Yanıt Programı


FCH- Family and Community Health Unit

Aile ve Toplum Sağlığı Birimi


GEM-Gender Programme

Cinsiyet Programı


HPE- Health Policy and Equity Programme

Sağlık Politikası ve Eşitlik Programı


HSF- Health Systems Financing Programme

Sağlık Sistemleri Finansman Programı


HTP- Health Technology and Pharmaceuticals Programme

Sağlık Teknolojisi ve Farmasötikler Programı


MAL- Roll Back Malaria Programme

Sıtma “Roll Back” Programı


MPS- Making Pregnancy Safer Project

Güvenli Hamilelik Projesi


MSP- Management Support Programme

Yönetim Destek Programı


NCD-Non-communicable Diseases Programme

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı


NFS- Nutrition and Food Security Programme

Beslenme ve Gıda Güvenliği Programı


OIC- Operations in Countries Unit

Ülkelerde Çalışmalar Birimi


QHS- Quality of Health Systems Programme

Sağlık Sistemleri Kalite Programı


RHR- Reproductive Health Programme

Üreme Sağlığı Programı


TOB-Tobacco-free Europe Programme

Tütünsüz Avrupa Programı


TUB- Tuberculosis Control Programme

Tüberküloz Kontrol Programı


VIP- Violence and Injury Prevention Programme

Şiddet ve Yaralanmaların Önlenmesi Programı


VPI-Vaccine Preventable Diseases and Immunization Programme

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklama Programı


WSN-Water and Sanitation Programme

Su ve Sanitasyon Programı







Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat