Reforma 'kıyak gölgesi' düştü

Reforma 'kıyak gölgesi' düştü
Çalışanlar kazanılmış haklarını bile tırpanlayan yasaya karşı meydanlara çıktı. Meydanları dolduranların seçtiği vekiller ise yasa tasarılarına korsan maddeler koyarak yeni kazanımlar elde etmeyi becerdi. FOTOĞRAF: AHMET DUMANLI
Toplumun tüm kesimlerinden fedakârlık beklenerek hazırlanan sosyal güvenlik yasa tasarısına 'milletvekili kıyağı' gölgesi düştü. Milletvekilleri tasarıyla emekli aylıklarını yükseltip, sağlıkta katkı payı yükümlülüklerini ise devlete yıktı  

AHMET KIVANÇ

ANKARA - Hükümetin bir an evvel çıkarmak için acele ettiği sosyal güvenlik yasa tasarısında milletvekillerinin dediği oldu. Emekli milletvekillerinin aylıklarında 1000 YTL artışa gidilirken, emekli olup da yeniden seçilen milletvekillerinin emekli aylığından kesinti yapılması da önlendi.
Milletvekilleri, tüm vatandaşların ödeyeceği sağlıkta katkı payını kendileri için ise TBMM bütçesine yıktılar. Katkı payı muafiyeti, milletvekillerinden başka sadece operasyonlarda yaralanan güvenlik kuvvetlerine sağlanıyor. Alt Komisyon Başkanı AKP'li Zekai Özcan, kıyak düzenlemesinin alt komisyon raporuna 'korsan' olarak girdiğini belirterek, "Ben artık bu yasayı müdafaa edemem" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle yürürlüğü 1 Temmuz 2008'e ertelenen 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı nihayet TBMM Plan Bütçe Komisyonu Alt Komisyonu'nda kabul edildi. Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan tarafından imzalanmış bulunan rapora sonradan kıyak emeklilik düzenlemesi eklenerek, tasarı milletvekillerine dağıtıldı. Tasarı haftaya salı günü Plan Bütçe Komisyonunda görüşülecek.

Özcan direndi
Tasarının alt komisyondaki görüşmeleri sırasında Türk Parlamenterler Birliği'nin öncülüğünde çok sayıda milletvekili kulis çalışması yaparak, halen 4 bin 129 YTL olan milletvekili emekli aylığının 6 bin YTL'ye çıkarılmasını istedi. Alt Komisyon Başkanı Özcan bu talebe şiddetle karşı çıktı. Özcan bununla da yetinmedi, yaşı genç olduğu için emekli olamayan, herhangi bir işte de çalışmayan milletvekillerine her ay 1500 YTL temsil tazminatı ödenmesine ilişkin tasarı Meclis'e gelirken konulmuş olan hükmü de metinden çıkardı.
Kıyak emeklilik lobisi amaçlarına ulaşabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ı da devreye soktu. Erdoğan, parti kurmaylarına, "CHP de kabul ederse tasarıya gerekli düzenleme konulsun" talimatı verdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal öneriyi reddederek, milletvekillerinden raporu imzalamamalarını istedi.
Eski Sosyal Sigortalar (SSK) Genel Müdürü Özcan, eski sendika başkanı dostları da dahil araya giren tüm ricacıları geri çevirerek taviz vermedi ve son ana kadar da rapora böyle bir düzenlemenin girmesine izin vermeyeceğini dile getirdi. Ancak dün alt komisyon raporu Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine dağıtılınca Zekai Özcan gözlerine inanamadı.
Milletvekili emekli aylığını 6 bin YTL'ye çıkarmak isteyen milletvekilleri, bu emellerine tam ulaşamadılar ama yine de emekli aylıklarında artış yapmayı başardılar. Emekli milletvekillerine 2 bin 630 YTL emekli aylığının yanı sıra 1500 YTL de temsil tazminatı ödeniyor. Yeniden seçilen eski vekillerin temsil tazminatı ise kesiliyor. 2006'da çıkarılan 5510 Sayılı Kanun'da kesinti uygulaması kaldırılmıştı. Alt komisyondan çıkan tasarıda ise bu konuda çift dikiş atılarak, yeniden vekil seçilen emekli milletvekillerinin temsil tazminatının kesilmesi uygulaması tümden kaldırıldı.

'Korsan giriş oldu'
Yeniden seçilmeyen emekli vekillerin temsil tazminatı ise yüzde 70 oranında artırılarak 1500 YTL'den 2 bin 550 YTL'ye çıkartıldı. Böylece, yeniden seçilen emekli bir vekilin eline ayda 12 bin YTL, seçilmemiş eski vekilin eline ise ayda 4 bin 129 YTL yerine 5 bin 180 YTL para geçecek. Alt Komisyon Başkanı Özcan düzenlemeyi Radikal'e şöyle değerlendirdi:
"Korsan bir giriş oldu. Nasıl girdiğini bilmiyorum. Ben bu safhadan sonra yokum, bu yasanın içinde olmam. Benim imzaladığım yasada bu düzenleme yoktu. Biz başından beri, 'kimseye ayrıcalık yok; herkes ödediği prim kadar aylık alacak' dedik. Emekli hakkı nasıl elde edilir, onu düzeltiyorduk. Değilse birilerinin maaşını artırmak azaltmak gibi görevimiz yoktu. Şu anda şoktayım. Yasayla da ilgim yok. Bu düzenleme olduğu sürece artık bu yasayı müdafaa edemem. Yasanın ruhuna uymayan bir şeyi buraya monte ettiğinizde izah etmekte zorlanırsınız. Milletvekilleriyle ilgili düzenlemenin ayrı bir yasayla yapılması gerekir, yeri burası değil. Üstelik biz bunu açıkladık da, koymayacağız diye. Yazık oldu, bu kadar emek sarf edildi. Şu düzenleme olduğu sürece ben bunu müdafaa etmem."
Milletvekilleri yaptıkları düzenlemeyle sağlıkta katkı payı ödemekten kurtuldu. TBMM gündemindeki tasarıyla, 5510 Sayılı Kanun'un öngördüğü sağlıkta katılım payları daha da yükseltildi. Sigortalı vatandaşlar, yatarak tedavi giderlerinin yüzde 1'i tutarında katkı payı ödeyecek. Yatarak tedavi sırasında kullanılan ortez, protez ve diğer tedavi araçlarının yüzde 20'si tutarında da ayrıca katkı payı ödenecek. Bu şekilde ödenecek katılım payları toplamı bir defada asgari ücret tutarına (608 YTL) kadar ulaşabilecek.
Sigortalı vatandaşlar ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) anlaşmalı olduğu özel hastanelere, SGK'nın belirlediği fatura bedelinin yüzde 20'sine varan oranda katkı payı ödemek zorunda olacak. Kamuya ait hastanelerde ise öğretim üyesi ve 'otelcilik hizmeti' adı altında oda farkı ödenecek. Bunlardan ayrı olarak, sigortalılar, tanımı henüz yapılmayan 'istisnai tedavi hizmetleri' için de belirlenecek fatura bedelinin üç katına kadar katkı payı ödemekle yükümlü olacak.



Sağlıkta katkı payı da ödemeyecekler
Kıyak emeklilikle yetinmeyen milletvekilleri, tüm vatandaşların ödemekle yükümlü olduğu sağlıkta katkı payından kendilerini muaf tuttular. Tasarıya konulan hükme göre, eski ve yeni milletvekilleri ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin; ölen milletvekillerinden dolayı aylık alan dul ve yetimlerinin tedavi giderleri TBMM bütçesince sağlanacak.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda, sağlıkta katkı payı konusunda sadece operasyonlarda yaralanan Milli İstihbarat Teşkilatı, polis ve askerlere muafiyet tanınıyor. Bunların katkı paylarının devletçe karşılanması öngörülüyor. Alt komisyonda tasarıya konulan düzenlemeyle, milletvekilleri de şimdi katkı payı konusunda operasyona katılan güvenlik kuvvetleriyle aynı statüye kavuştu.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat