Fark ücreti tatmin etmedi, sağlık devleri meydan okudu

 Tutku Ayvaz 
Fark ücreti tatmin etmedi, sağlık devleri meydan okudu

 

Hükümetin özel hastanelerin SGK'lı hastalardan sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30'una kadar ilave ücret alabileceğine karar vermesi üzerine 11 büyük hastane SGK ile sözleşme yapmayacağını açıkladı.
 
Özel hastaneler, yapacakları tedaviler sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üyesi hastalardan en fazla yüzde 30 fark ücreti alabilecek. Karara tepki gösteren özel hastaneler, çeşitli tedbirlerin alınmaması halinde bu oran üzerinden SGK'yla sözleşme yapmanın güç olduğunu belirtti. Bayındır Hastanesi Genel Müdürü Cengiz Babacan, Akredite Hastaneler Derneği'ne üye 11 büyük hastanenin ilk aşamada SGK'yla sözleşme yapmayı düşünmediklerini kaydetti.
Resmi Gazete'de dün yayımlanan bakanlar kurulu kararıyla, vakıf üniversiteleri dahil SGK'yla sözleşmeli özel sağlık kuruluşlarının "Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu"nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30'una kadar ilave ücret alabileceği açıklandı.
Fark ücreti konusu, uzun süre hükümet ile özel hastaneler arasında pazarlık konusu olmuş, kamunun yüzde 20 fark ücreti üzerinde durmasına özeller "maliyeti kurtarmaz" diyerek itiraz etmişti. Özel sektör temsilcilerinin üzerinde durduğu rakam ise yüzde 100'e varan bir fark ücreti olmuştu. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu'nda değişiklik öngören kanunun Meclis'te görüşülmesi sırasında, bakanlar kuruluna fark ücretini yüzde 100'e kadar belirleme yetkisi verilmişti. Bu durumda hükümet tercihini fark ücretini yüzde 30 olarak belirleme yönünde kullanmış oldu.
 
Taban fiyatı önemli
Bayındır Hastanesi Genel Müdürü Cengiz Babacan getirilen fark oranının değil taban fiyatın önemli olduğunu belirtirken, "Sağlıkta uygulama tebliği fiyatlarının yeniden düzenlenmesini savunuyoruz ancak kamu bütçesini rahatsız edecek bir şey olduğundan buna imkân yok. Esas doğru olan herhangi bir fark oranının ortaya konmaması idi" dedi. Akredite Hastaneler Derneği'nin yönetim kurulunda yer alan Babacan, 11 dernek üyesi hastane olarak ilk aşamada SGK'yla sözleşme yapmayı düşünmediklerini kaydetti.
Cengiz Babacan, branş bazında anlaşma yapmalarının mümkün kılınmasının önemli olduğunu belirtirken, "Branş bazında anlaşmayı açıyoruz derlerse, fark almadığımız kardiyovasküler cerrahi, göz, kemik iliği nakli gibi alanlarda anlaşma yaparız. Bu durum SGK hastalarının alternatif bulması açısından da önemli. Örneğin tek özel kemik iliği nakli merkezi bizde" dedi.
 
SGK İLE SÖZLEŞME YAPMAYACAK HASTANELER
- Acıbadem Sağlık Grubu
- Alman Hastanesi
- Anadolu Sağlık Merkezi
- Bayındır Hastanesi
- Florence Nightingale
- Güven Hastanesi
- Hisar Incontinental
- Intercontinental Hospital
- Kent Hastanesi
- Memorial Hastanesi
- Mesa Hastanesi


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat