İstanbul Eczacı Odası, TEB’ i kendi çalışmalarına sahip çıkmakla suçladı. Stok zararlarının karşılanması konusunda TEB’ le ayrışan ve TEB’ in dikkate alınmamasını isteyen İstanbul Eczacı Odası yayınladığı duyuruda TEB’ e yine ağır eleştirilerde bulundu.

İEO yaptığı açıklamada, TEB’ in dün akşam, stok zararlarına ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Söz konusu duyuruda TEB, eczacı odalarının çalışmalarına sahip çıkmakla suçlandı.

Anlaşılan o ki, Türk Eczacıları Birliği zemininde seçim kavgası başlamış.

Haberimize bir not düşelim: Eczacı henüz stok zararlarını telafi etmiş değil.

İstanbul Eczacı Odası’ nın duyurusunu aşağıda yayınlıyoruz:

Stok Zararlarının Karşılanma Süreci Hakkında!

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti dün akşam internet sitesinde yaptığı duyuruda, 09.04.2011 tarihinde gerçekleşen 5. Başkanlar Danışma Kurulu toplantısında İlaç Takip Sistemi’ne (İTS) bildirim yapmayan meslektaşlarımızın stok zararlarının telafisi görevini Merkez Heyeti’nin üstlendiğini ve bu çerçevede Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği (TİSD) ve İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Başkanları ile yapılan görüşmeler sonucunda 45-30-15 gün metodu ile İTS’ye bildirimde bulunmamış eczacıların stok zararlarının karşılanacağı hususunda mutabakat sağlandığını açıklamıştır.

Ayrıca İTS’ye stok zararı bildirmemiş eczacıların durumuyla ilgili Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) ile görüşmelere devam edildiği bilgisi verilmiştir.

İTS’ye stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımızın TEB’in internet sayfasında açılacak bölüme İTS’ye stok kaydı yapmadıklarına dair bildirimde bulunmaları istenmiştir.

Yapılan açıklamada ayrıca, TİSD ve İEİS üyesi olan firmaların İTS’ye bildirimde bulunan meslektaşlarımızın kestikleri faturalar dikkate alınırken sadece firmalar tarafından uygulanan rutin mal fazlalarının ödemelerinin yapılacağı bilgisi alınmıştır.

TEB stok zararlarının karşılanması yönteminde daha önce de ısrarla belirttiğimiz ve sizlerle paylaştığımız gibi, gerçeklerle uyuşmayan açıklamalarını, yayımladığı bu duyuruda da sürdürmüştür.

5. Başkanlar Danışma Kurulu toplantısı sonucunda TEB’in eczacıların stok zararlarını üstleneceğine dair herhangi bir mutabakat sağlanmamış, aksine hiçbir karar alınmadan biten toplantı sonrasında ertesi gün eczacı odaları bir deklarasyon metni dayatmasıyla karşı karşıya kalmışlardır. TEB bu dayatma metin ile sürece müdahale etmeye çalışmıştır.

İTS’ye bildirimde bulunmayan meslektaşlarımız için çözüm üretme amacıyla TİSD, İEİS ve AİFD ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep eczacı odaları olarak sürdürdüğümüz ve kamuoyuna duyurduğumuz görüşmelerde, 45-30-15 yöntemi ile stok zararlarının ödenmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır. Özellikle AİFD ile yaptığımız görüşme sonucunda yöntem konusunda hiçbir sorun yaşanmadığı, ancak dernek üyesi bazı firmaların ürünlerin kısa vadeli oluşu nedeniyle bu firmaların geriye dönük vadeleri dikkate alınarak ödemeler yapılacağı hususunda da bilgilendirmelerde bulunulmuştur.

Eczacı odaları olarak yaptığımız bu görüşme sonucunda firma bazında ödemelerin yapılması ve bu ödemeler yapılırken İTS’ye bildirim yapan meslektaşlarımızın da stok zararlarının eşzamanlı olarak karşılanması için Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) ve dağıtım kanallarımız görev ve sorumluk almışlardır.

Pazartesi ve Salı günü TEKB ve dağıtım kanallarımız tarafından ilaç firmaları ile yapılan görüşmelerde TİSD ve İEİS ile ödeme sürecinin başlatılması ile ilgili tam bir mutabakat sağlanmış, AİFD üyesi firmalarla da stok zararlarının telafisinde geriye dönük vadelendirme konusunda sürdürülen görüşmeler tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Durum böyleyken geçen üç buçuk aylık süre içinde çözümün ortağı olmak yerine, çözümsüzlük üreten TEB, bugün gelinen noktada yaptığı açıklama ile eczacı odalarımızın meslektaşlarının sorunlarını çözme noktasında verdiği emeğe sahip çıkmıştır.

Sürecin daha başlangıcında ısrarla dile getirdiğimiz ancak TEB tarafından reddedilen 45-30-15 yöntemi bugün TEB tarafından çözüm olarak sunulmakta ve eczacıya sahip çıkıldığı havası yaratılmak istenmektedir.

TEB’in bu yaklaşımını doğru bulmuyoruz.


İTS’ye bildirimde bulunmayan odamız üyesi meslektaşlarımızın tüm bilgileri daha önce kooperatiflere ve dağıtım kanallarına bildirilmiştir. Bu nedenle meslektaşlarımızın Türk Eczacıları Birliği’ne yeni bir bildirimde bulunmalarına gerek yoktur. İTS’ye bildirimde bulunmayan üyelerimizin bilgileri gerektiği takdirde toplu olarak Türk Eczacıları Birliği’ne tarafımızca da ulaştırılacaktır.

Stok zararlarının karşılanma sürecinde bizlerle birlikte defalarca İstanbul’a gelerek yaptığımız görüşmelerde yer alan Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep eczacı odalarına ve bizler adına firmalarla yapılacak görüşmelerin sorumluluğunu üstlenerek çözümün ortağı olan Tüm Eczacı Kooperatifler Birliği’ne ve Ecza Depocuları Derneği Yönetim Kurulu’na siz değerli meslektaşlarımız adına teşekkürlerimizi sunarız.

Saygılarımızla.

İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat