29/07/2008
ECZACI KAMUOYUNA
Kocaeli Eczacı Odası Yönetim Kurulu ve Kongre Delegeleri 28/07/2008 tarihinde bir araya gelerek 2008 Yılı SGK Protokolü görüşmelerine ilişkin süreci ve gelinen noktayı değerlendirmişlerdir.
Bilindiği üzere; 01/07/2008 tarihinde sona eren SGK Protokolü görüşmelerinin tıkanması üzerine TEB Merkez Heyeti ve Eczacı Odaları, eczanelerin kapatılacağı bir eylemliliği başlatacaklarını 28/06/2008 tarihinde gerçekleştirilen Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı sonucunda kamuoyuna açıklamışlardı.
O güne kadar kamuoyu, eczacıların yaşadığı sıkıntılar noktasında yeterince bilgilendirilip, eylemimize kamuoyu desteği sağlanmamış olmasına ve eczacılarında yeterince hazırlanmamasına rağmen, bu eylemi hayata geçirecektik !!!
Daha önce yaşadığımız örneklerde olduğu gibi yine eylemin öncesi, eylem ve eylemin sonrası ne yazık ki iyi planlanmamıştı. Ama bu eylemi gerçekleştirmek ve katkı vermek durumundaydık.
Bu tespitlerimiz nedeniyle eylemin başarısından tereddütlü olmakla birlikte örgütsel disiplin gereği eyleme Kocaeli Eczacıları olarak sonuna kadar sahip çıkmak kararlılığını ortaya koyduk. Bu amaçla 30/06/2008 günü Saat 11:00' de bölgemizdeki eczacıların büyük bölümünün hazır bulunduğu bir toplantı ile süreç paylaşıldı ve eylemin mutlak başarısı için gerekli kararlılık ortaya kondu. Aynı gün bölgedeki yeni nöbet düzenlemeleri yapıldı ve tüm eczaneler Bölge Temsilcileri tarafından tek tek ziyaret edilerek eylem afişlerinin dağıtımı ve asılması gerçekleştirildi.
Ancak 30/06/2008 günü akşam saatlerinde TEB Merkez Heyeti Başkanı'nın ağzından, ilgili Sayın Bakanlar ile yapılan görüşmede anlaşmazlıkların çözümü konusunda mutabakata varıldığı, İlaç ve Eczacılık Hizmetlerinin aynı şekilde süreceği açıklandı.
Sonuçta gördük ki; TEB Merkez Heyeti ve SGK Protokol görüşmelerini yürüten Komisyon tarafından vazgeçilmezlerimiz olarak nitelendirilen yedi maddenin sadece
bir buçuk maddesi çözülmüştü. Yani tamamen kalkmasını istediğimiz eczacı iskontosu kısmen azaltılmış, sanayicinin uyguladığı kamu iskontosu yükü eczacının sırtından kaldırılmıştı.
Ancak bugün geldiğimiz noktada öğreniyoruz ki; İlaç Sanayii kamu iskontolarının eczacıların sırtında yük olan kısmının kalkmasına yanaşmamaktadır. Yani çözüldü dediğimiz bir buçuk maddenin biri de gitmiş ve bugün elimizde kala kala buçuk maddelik bir iyileştirmenin yer aldığı protokol kalmıştır.
Yaşanan süreçten ve bugün geldiğimiz noktadan TEB Merkez Heyeti ve SGK Protokol Görüşmeleri Komisyonu birinci derecede sorumludur.
Bu sorumluluğun paniğiyle, TEB Merkez Heyeti ve SGK Protokol Görüşmeleri Komisyonu, sorunun çözülmesi için İlaç Sanayicileri ile bir araya gelmişlerdir. Neden gelmişlerdir? Bu noktada, sanayi bizim muhatabımız mıdır? TEB Merkez Heyeti ve SGK Protokol Görüşmeleri Komisyonu Sanayi ile yapacakları görüşmeler hakkında Odalara bilgi vermiş ve görüş almışlar mıdır?
Eczacıların, Eczacı Odalarının ve TEB Merkez Heyeti'nin, yani eczacı örgütünün konuyla ilgili muhatabı, mutabakata varılan ilgili Sayın Bakanlar, yani siyasi iktidardır. Siyasi iktidar ile ilaç sanayinin kamu iskontoları meselesini nasıl çözecekleri bizim konumuz değildir.
TEB Merkez Heyet’i bunca yaygaradan sonra elde edebildiği buçuk maddelik iyileştirmeyle önümüze koyduğu protokole ilişkin sözleşme metinleri için 500.- YTL değer tespit etmiştir. Buna insaf demenin asla yeterli olmadığını bilerek şimdilik sadece insaf demekle yetiniyoruz.
Bugün eczacının elinde 01/07/2008 öncesi koşullarla karşılanmış bir aylık reçetesi vardır. Eczacının bırakın bunların ödenmemesini bir ay ödemenin ötelenmesine dahi tahammülünün olmadığı açıktır ve bu noktada eczacı yine köşeye sıkıştırılmıştır. Zaten TEB Merkez Heyeti de 01/08/2008 tarihine kadar sözleşmelerin Odalarca SGK' ya teslimi gerektiğini bildirmiştir.
Bugün yapılacak Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında, TEB Merkez Heyetimiz konuyu Oda Başkanlarımız ile değerlendirecekmiş. Ne karar alacaksınız? Sözleşmeleri mi imzalamayacaksınız? İmzalayın diye yazı gönderdiniz. Eylem mi yapacaksınız? Tüm eksiklerine rağmen hazırdık yapmadınız. Kimi inandıracaksınız? Kamuoyu ne diyecek?
Bugün yapılacak Başkanlar Danışma Kurulu'nda alınacak kararların ayakları yere basmalıdır diye düşünüyoruz. Öncelikle şu bilinmeli ki bugünden yarına bir eylem yapılamaz ve bu sözleşmeler böyle bir paraya eczacıya asla satılamaz!!!
ÖNERİLERİMİZ
1- Başkanlar Danışma Kurulu yapılacak sözleşmelerin bedelini sembolik olarak 10.-YTL olarak belirlemelidir.
2- Sorunlarımızın çözülmediği ve verilen sözlerin tutulmadığı bugün yapılacak bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanmalıdır.
3- Muhatabımız siyasi iktidardır. Kamu iskontolarıyla ilgili bundan böyle ilaç sanayicileri ile hiçbir görüşme kabul edilmemelidir.
4- Muhataplarımıza tarafımızca varılan mutabakata sadık kalınarak SGK sözleşmelerini eczacıların 01/08/2008 tarihine kadar imzalayacakları, ancak söz verilen çözümler makul bir sürede yaşama geçirilmediği takdirde sözleşmelerin eczacılar tarafından tek taraflı feshedileceği bildirilmelidir.
Sorunların çözümü için verilecek makul süre GSS'nin yaşama geçeceği 01/10/2008 tarihi olarak bildirilmelidir. Bu tarihe kadar mevcut taleplerimizin ve eczanelere yapılacak ödemelerin % 100 avans olarak gerçekleşmesi sağlanamaz ise eczanelerin sözleşmelerini 01/10/2008 tarihinde iptal edecekleri açıklanmalıdır.
Yaklaşık bu altmış günlük süreyi TEB Merkez Heyeti ve Eczacı Odaları en iyi biçimde değerlendirerek eylem hazırlıklarını yapmalıdır.
Saygılarımızla Eczacı Kamuoyunun bilgilerine rica ederiz.
31. BÖLGE KOCAELİ ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU ve
BÜYÜK KONGRE DELEGELERİ