Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, son dönemde Başkent’te birçok eczanenin kapandığını ya da devredildiğini belirterek, "Yaşamaya çalışmak için can suyu istiyoruz" dedi.

Geçici karekodlu ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenmeyeceği kararı nedeniyle yeni yıla krizle giren eczanelerin sorunları bitmiyor. Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, son dönemde Başkent’te birçok eczanenin kapandığını ya da devredildiğini belirterek, "Artık biz yaşamaya çalışmak için can suyu istiyoruz" dedi.

NAKİLLER ÇOĞUNLUKTA

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da eczacıların hem maddi hem de bürokratik problemlerle uğraştığını anlatan Ekincioğlu, Ankara’da hizmet veren 2 bin 36 eczaneden 101’inin kapandığına ve eczanesini devredenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti. 2010 yılı içinde Başkent’te hizmet veren 150 eczane nakil oldu, 10 tanesi devir edildi. 59 eczane ise Ankara dışında bir ile taşındı.

"BÜYÜK BİR DARBE"

Eczanelerin tüm masraflarının arttığını ve gelirlerinde ciddi düşüşler yaşandığını da dile getiren Oğuz Ekincioğlu, "Bu alınan kararlar ve yapılacak çalışmalar, serbest eczacılık sistemine büyük bir darbe getiriyor. Eczane fakülteleri her yıl 1000’e yakın mezun veriyor. Yeni mezun eczacı arkadaşlarımız gerek Sağlık Bakanlığı gerekse ilaç sektöründe iş bulamadığı için bir yere bir şekilde eczane açarak yaşamını sürdürebileceğini düşünüyor ama bu eczanelerde kısa bir süre sonra kapanmak zorunda kalıyor ya da devrediliyor" diye konuştu.

Ekincioğlu: İlaçta reklam kabul edilemez

REÇETEYE tabi olmayan ilaçların reklamının yapılmasının da önü açıldığını ve bu durumun halk sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olacağının altını çizen Ekincioğlu, şunları söyledi: "Bir eczacı olarak halk sağlığı konusunda kaygılanıyoruz. İlacın reklamının yanında olmanız mümkün değil. İlaç reklamlarının halk sağlığı üstünde büyük tahribatlar yaratacağını düşünüyoruz. Çünkü ilaçlar, bir uzman tarafından kullanılmasına karar verilir, kullanılışı da eczacı tarafından tavsiye edilir. Hastanın hangi ilacı kullanacağına reklam kanalıyla karar vermesinin çok önemli bir sağlık sorunu oluşturacağı görüşündeyiz" dedi.

İkinci aşama ödeme kesintisi

REKLAMINA izin verilen ve reçete zorunluluğundan çıkarılan ilaçların yakın zamanda SGK ödeme listesinden de çıkarılacağını düşündüklerini anlatan Ekincioğlu, ikinci hamlenin reklamı yapılabilen ilaçların SGK tarafından geri ödemesinin yapılmaması olacağını ifade etti. Böyle bir durum gerçekleştiği zaman ise hastalar, ağrı kesici, bazı merhemler ve bitkisel ilaçlar gibi birçok ürünü perakende satış fiyatından eczanelerden kendi imkanlarıyla satın almak durumunda kalacak.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat