TARİH: 13.02.20

SAYI: TEİS2008-293

T.C.SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

ANKARA

 

 

Konu: SGK İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'nün reçete teslim şekli ve günlerine ilişkin düzenlemesi hk.

 

 

Bilindiği üzere kurumunuz sigortalıları ve hak sahiplerine ait reçetelerin eczanelerce karşılanıp fatura edilmesi ve kuruma teslim edilmesi esas ve şekilleri 2007 yılı Sağlık Uygulama Tebliği ve protokolüne göre düzenlenmiştir. Sağlık Uygulama Tebliği'nin

25.5. Faturaların ve eklerinin teslimi maddesi :

Sağlık kurum veya kuruluşları, Kurumumuz sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilere, “her ayın başı ile sonu arasında tahakkuk eden fatura karşılığı olarak” klasörler halinde düzenledikleri fatura, fatura üst yazısı ve fatura eklerini, takip eden ayın ilk 15 günü içerisinde Kurumun www.sgk.gov.tr adresinde duyurulacak ilgili birimine teslim edeceklerdir.”

hükmünü içermekte olup bu düzenlemeye bağlı olarak 2007 yılı eczane Protokolünün 4.2. Faturaların teslimi başlıklı bölümünde yer alan :
4.2.1. Düzenlenen faturalar, düzenlendiği tarihi takip eden ayın ilk 15 günü içinde Kurum taşra teşkilatına teslim edilir. Her ayın ilk 15 günü içerisinde teslim edilen faturaların teslim tarihi o ayın 15 inci günü olarak kabul edilir.”

şeklindeki düzenlemeye göre eczane reçeteleri faturanın kesildiği tarihi takip eden ayın ilk 15 günü içinde kuruma teslim edilebilmektedir.

Kurumunuza bir çok ilde 15 gün içinde eczacılar diledikleri tarihte serbestçe reçete teslim edebilirken İstanbul’da gerek reçete sayısının ve reçete teslim eden eczane sayısının çokluğu gerekse tek bir teslim yerinin olması nedeniyle İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğü’nce serbest teslim günleri belirlenerek eczanelerin sicil numaralarına göre teslim yapabilecekleri bir teslim düzeni oluşturulmuş ve bu düzenleme ilan edilerek uygulamaya başlanmıştır.

Ancak, bu uygulama devam ederken şubat ayında Kurumun eczanelerle yapmış olduğu 2007 sözleşmesinde böyle bir zorunluluk yer almamasına rağmen İl müdürlüğünün tamamen kendi inisiyatifiyle başlattığı uygulamaya göre kurum; tüm İstanbul'daki eczaneleri kendilerine ayrılan günde koli teslim etmeye zorlamaya başlamış, serbest teslim günü ilan edilen günlerde de günlük 500 koliden fazlasını teslim almayacağını eczacılara emrivaki yaparak, azarlar mahiyetteki yazılı açıklamayla duyurmuştur. Kurumun internet sitesinden 5 Şubatta yayınlanan yazılı açıklamada eczacıları; “teslimat günlerinin birinde de yoğunlaşma becerisini gösterebilmektedir.” şeklindeki üslupla eleştirmesi tüm meslektaşlarımızda infial uyandırmış olup tüm meslek camiasına yapılmış bu hitap tarzı hakkında Başkanlığınızca yasal sürecin ivedilikle başlatılması ve bu hitap tarzı hakkında eczacı kamuoyuna açıklama yapılması gerekmektedir.

1 Şubatta ilan edilen düzenlemeden haberi olmayan bir kısım meslektaşımız serbest teslim gününde İstanbul SGK’ ya saat 14.00’te gittiğinde sıra numarasının bittiğini ve kolilerinin teslim alınmayacağını öğrenerek geri çevrilmişlerdir. Bu uygulamaya itiraz edilmesini de yine bir resmi kurumun ağırlığına yakışmayacak tarz ve üslupla İstanbul SGK İl Müdürlüğü 8 Şubat 2008 tarih 2037 sayılı yazısını yayınladığı duyuruyla eleştirmeye devam etmiştir.

Öncelikle, İstanbul gibi bir mega kentte Silivri'den Tuzla'ya kadar olan eczanelerin tamamının tek bir yere koli teslimine zorlanması bir çoğu yalnız çalışmakta olan eczacı meslektaşlarımız için başlı başına bir sorun oluşturmanın yanı sıra, SGK provizyon sisteminin sürekli olarak kesintiye uğradığı, düzenli olarak çalışmadığı, her zaman fatura kesmenin mümkün olmadığı, ulaşım şartlarının zorluğu gibi sorunlar göz ardı edilerek, yaşanan eczane koli teslimi sıkıntısının sorumlusunun sadece eczacılar olarak görülmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.

Sorunun çözümü ancak sorunun doğru tespiti ile mümkün olabilir. İstanbul'da eczacıların koli teslim ettikleri bir tek teslim yeri mevcut olup, Göztepe SSK Hastanesi bahçesinde ve Anadolu yakasındadır. Koli teslimatında yaşanan zorluklar, izdihamlar ve gecikmeler eczacılardan kaynaklanmamaktadır. Sebebi koli teslimatının tek yerden yapılması ve özellikle ayın 1'i ile 15 arası provizyon sisteminin düzgün çalışmamasıdır. Eczacılar diledikleri zaman provizyon sisteminden reçete dökümü alamamakta ve fatura kesememektedir.

Koli tesliminde yaşanan sıkıntının ortadan kalkması için; Trakya Bölgesi reçeteleri dahil İstanbul gibi bir metropoldeki eczanelerin reçete kolilerinin tesliminin tek bir merkezden yapılması uygulamasından vazgeçilmesi gerekmektedir. Kurumun her biri bin eczaneye hitap edecek şekilde birden çok yerde (devredilen Bağ-kur ve Emekli Sandığı Müdürlükleri yada İstanbul SSK'nın diğer birimlerinde Ör: Avrupa yakası için Unkapanı'nda) teslim büroları açmak ve bilgisayar sayısı ile personel sayısını arttırmak yönünde bir çalışma ve düzenleme yapması sorunu tamamen ortadan kaldıracak olup yaşanan bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli düzenlemenin ivedilikle yapılmasını bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,

Ecz. Nurten SAYDAN

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası

Genel Başkanı

EK 1. SGK İstanbul Sağlık işleri İl Müdürlüğünün 05.02.2008 tarihli yazısı.

EK 2. SGK İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğünün 08.02.2008 tarihli yazısı



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat