İLAÇTA 20 KATRİLYONLUK HORTUM  

Roche ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri hakkında özel yetkili ağır ceza mahkemesinde süren davalarla ortaya çıkan ilaç yolsuzluğunda şüpheli ilaç şirketlerinin Roche’la sınırlı olmadığı, 1985-2002 yılları arasında devletin ilaç alımında uğradığı zararın 20 katrilyonu bulduğu öne sürüldü.

Başbakanlık Teftiş Kurulu yetkililerinden alınan bilgiye göre bu yıllar içinde yerli ilaç firmaları ilaçlarını devlete yüzde 10, yabancı ilaç firmaları ise yüzde 20 daha pahalıya sattı. Roche’un satışında ise normal fiyatın 5 katına kadar çıkıldığı belgelendi. Bu "ballı satışlar" nedeniyle devletin uğradığı zararın ise tam olarak hesaplanamamakla birlikte 20 katrilyonu bulduğu öne sürüldü.

 

ROCHE’DAN 7,5 TRİLYON TAHSİL EDİLDİ

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı dava sürecinde soruşturma savcısının tepkisine ve resmi yazısına konu olan zararın tahsil edilmemesi eleştirisinin hemen ardından devletin uğradığı zararın tahsili için de harekete geçti. Sadece Roche firmasından kaynaklanan ve 12 trilyon olarak hesaplanan zararın 5,5 trilyonu bu güne kadar tahsil edildi. 2 trilyonluk alacak için de anlaşma sağlandı ve taksitlendirme yapıldı.

Teftiş Kurulu yetkilileri ilaçtaki zararın son kuruşuna kadar ve faiz de dahil olmak üzere tahsil edileceğini bildirirken Roche’un 1 milyon avroluk ek alacak için kuruma gönderdiği ‘bu borcu kabul etmedikleri ancak kamu kurumlarıyla barış içinde Türkiye için çalışma prensibi gereği’ ödeme yapılacağına ilişkin yazı da tepkilere neden oldu.

Yetkililer, “Sadaka mı, fitre mi veriyorlar, devletin sadakaya ihtiyacı yok. Haksız kazanca göz yummayacağız, son kuruşuna kadar tahsil edilecek. Zararı doğru hesaplamadığımızı düşünenler yargıya başvurur” diyerek “lütfen” ödeme kaydına tepkilerini dile getirdiler.

 

EKSİK HESAPLAMA

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Kılınçer’in ilaçtaki toplam zarar ve tahsiline ilişkin başlatılan girişimlerle ilgili 63 sayfalık raporu, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve davanın görüldüğü ağır ceza mahkemesi dosyasına girdi. Kılınçer’in raporunda ilaçta haksız kazancın Roche’la sınırlı kalmadığını, Roche’un neden olduğu zararın da Sağlık Bakanlığı tarafından eksik hesaplandığı bildirildi.

Aradaki farkın ilaç şirketinden tahsili için girişimlerde bulunulduğu belirtilen raporda kamunun uğratıldığı zarar konusunda ilaç firmalarından tahsilat yapılamaması durumunda zararın sorumlu ve ilgili bakanlık personeline ödetilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

 

ZAMAN AŞIMINA DİKKAT

Başmüfettiş Kılınçer, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı ve soruşturma savcılığına gönderdiği raporunda tahsilat için zaman aşımı süresine de dikkat çeker yazışmaların hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı.

NEZAHAT ALKAN



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat