İlaçlara kimlik numarası geliyor eczacılar artık kupür kesmeyecek

Her ilaç kutusu için ayrı bir numara verilmesinin ardından eczacılar satılan ilacın kimlik numarasını sisteme girecek. Böylece eczacıların kupür kesmesine de gerek kalmayacak. Sistemin sahte ilaç satışını önlemesi bekleniyor.

Sahte ilaçla mücadele için başlatılan her ilaca ayrı kimlik numarası verme çalışmasında son aşamaya gelindi.

Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmalarının ortaklaşa yürüttüğü projede bilgisayar yazılımları tamamlandı. Kimlik numaralı ilaçlar 2008'den itibaren eczane raflarındaki yerini alacak. Kutulardaki barkodlar, e-reçete üzerinden takip edileceği için hangi doktorun hangi ilacı yazdığı anında görülecek. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, uygulama hakkında, "Filmlere dahi konu olan sahte ilaç basımını tarihe gömecek uygulama hem bizi hem de devleti büyük zararlardan kurtaracak." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları arasında imzalanan anlaşmayla yıl başından itibaren ilaç kutularına seri numarası verilecek. Yeni uygulamada ilaç kutularından kupür kesme sona ereceği için sahte kutu basımları bir işe yaramayacak. Provizyon sistemine dahil edilecek bir programla ilacın, fabrika çıkışından hastaya verilene kadar bütün süreçleri takip edilebilecek. Kimlik numaralı ilaç uygulamasında Mernis projesi örnek alındı. Vatandaşlık numarası üzerinden bir kişinin iki ayrı yerde görünmesi mümkün olmadığı gibi bir ilacın iki kere sisteme girişine de izin verilmeyecek. Reçetesiz satılan ilaç listesi de yeniden hazırlanıyor. Listede, basit ağrı kesici, soğuk algınlığı, pastil gibi ürünleri yer alacak. Antibiyotik, kalp, tansiyon hastalarının ilaçları reçetesiz satılamayacak. Böylece pahalı ilaçların sahtelerinin elden satılması sona erecek.

İlaç firmaları yeni sisteme uyum için hazırlıklarını tamamladı. Sahte İlaçla Mücadele Komitesi kuran AİFD'nin genel sekreteri Engin Güner, kimlik numaralı ilaçlar için teknik hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirtti. Yeni sistemde ilaç firmalarına ek maliyet yükleneceğini ifade eden Güner, "Endüstri bu maliyeti karşılamaya hazır. Yeter ki kullanım ömrü tamamlanmış ve sahte ilaçların piyasada dolaşımının önüne geçilsin." dedi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat