2009 sonundan bu yana ilaç bütçesini dengelemek için fiyat indirimlerine ağırlık verilmesi tüm sektörde özellikle de araştırmacı ilaç endüstrisinde sıkıntıyı en üst düzeye çıkardı.

Son iki yıldır art arda gelen fiyat indirimleri sonucunda önlerini göremez hale gelen ve istikrarlı bir çalışma ortamına sahip olamayan araştırmacı ilaç firmaları iş planlarını ve yatırımlarını gözden geçiriyor. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AİFD) üyeleri arasında yapılan bir anket, katılımcılarının yarıdan fazlasının planladıkları yatırımları iptal etme eğiliminde olduklarını ve bazı önemli yatırımların iptal edildiğini ortaya koydu.

11 Mayıs 2011; İstanbul İlaç sektörü özelikle de araştırmacı ilaç sektörü zor günler yaşıyor. İlaç harcamaları bütçesindeki kaynak sorunlarını gidermek için son iki yılda sadece fiyat indirimlerine odaklanılması sektörün nefesini kesiyor. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) üyeleri arasında yapılan bir anket sektörün içinde bulunduğu sıkıntıyı net bir şekilde ortaya koydu. 23 araştırmacı ilaç firmasının üst düzey yönetiminin katıldığı ankette firmalar "önlerini görememekten" ve "sektörde bugünden yarına hangi politikaların değişeceğini bilememekten" yakınırken, katılımcıların % 52,2’si Türkiye’de yapmayı planladıkları yatırımları iptal etmek zorunda kaldıklarını bildirdi. Bu yatırımlardan en az ikisinin 50 milyon doların üstünde olduğu ifade edildi.

Yatırımlar tehlikeye girdi!
Alınan kararların araştırmacı ilaç firmalarının Türkiye’deki Ar - Ge yatırımlarını nasıl etkileyeceği sorulduğunda katılımcıların % 69,5’i yatırımların azalacağını belirtti... Katılımcıların % 91,3’ü de bu koşullarda firmasının görünür bir gelecekte üretim veya idari yatırım yapmayı düşünmeyeceğini vurguladı.

Çalışmaya katılanların % 60,9’u planlanan bazı yatırımların tekrar gözden geçirilmekte olduğunu, bunların iptallerinin söz konusu olabileceğini kaydetti. Gözden geçirilen yatırımların 3’ü 50 milyon doların üstünde bulunuyor. Firmaların % 52,2’si ise sektörde uygulanan politikalar nedeni ile bazı yatırımların iptal kararlarının alındığını bildirdi. Bunlar arasında da 50 milyon doların üstünde 2 yatırım bulunuyor.

İlaç sektöründe çalışma ortamı bozuluyor, genel merkezlerin bakışı olumsuz etkileniyor!

Ankete katılan yöneticilerin % 95,7’si yapılacak yeni bir fiyat indiriminin işlerini olumsuz etkileyeceğini ifade ederken, % 78,2’si araştırmacı ilaç firmalarının görüşlerine değer verilmediği ve etkin bir paydaş olarak karar süreçlerine arzu edilen biçimde dâhil edilmediklerini söyledi.

Sektörde iş yapabilme ortamının bozulduğundan yakınan katılımcılar bunun en önemli nedenleri arasında; öngörülebilirliğin bulunmamasını, korumacı politikaları, fikri mülkiyet haklarının yeterince güvence altında olmadığını düşündüklerini ve şeffaflık olmamasını sıraladılar.

Ankete katılan yöneticilerin % 56,5’i sektörde uygulanan politikalar nedeni ile istihdamın % 20’ye varan oranlarda, % 17,4’ü ise % 20’den fazla azalacağı tahmininde bulundu.

Ankete katılan uluslararası araştırmacı ilaç firması yöneticilerinin önemli bir endişesi de Türkiye’de uygulanan politikaların genel merkezlerin ülkeye bakışına olan etkileri konusunda ortaya çıktı. Katılımcıların tamamı, fiyat indirimlerine odaklanan politikaların, genel merkez yönetimlerinin Türkiye’ye bakışlarını olumsuz etkilediğini kaydettiler. Bu olumsuz izlenimin sonuçları ise genel merkezler tarafından alınan yatırım, istihdam ve teknoloji transferi gibi kararlarda Türkiye’nin dışlanması oluyor.

"Anket sonuçları endişe verici"

Yapılan çalışmayı değerlendiren AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, "anket sonuçlarının oldukça endişe verici olduğunu" belirterek şunları söyledi:

"Bu sonuçlar, sektörümüzde kelimenin tam anlamıyla bıçağın kemiğe dayandığını gösteriyor. Son iki yıldır alınan kararlar ardından oluşan ortamda artık ülkemizde yapılması planlanan yatırımlar ciddi bir şekilde sorgulanmaya, iş planları tekrar gözden geçirilmeye başlanmıştır. Bugüne kadar pek çok özveride bulunmuş olan sektörümüz bir fiyat indirimini daha kaldırabilecek durumda değildir. Sektörün hızla geliştiği Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya arasında yer alan Türkiye’nin yatırım ve teknoloji transferi açısından artık cazibesi azalmakta, bu ülkelerin gerisinde kalmaktadır. En büyük endişemiz ise, hastalarımızın ilaca erişiminin zorlaşması riskidir. Ancak endüstri olarak bunu önlemek için her zamanki hassasiyetimizle elimizden geleni yapmaktayız."

Engin Güner şöyle devam etti:

"Daha sağlıklı bir Türkiye için her zaman paydaşlarıyla işbirliğine öncelik veren AİFD, ilaç ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde uluslararası standartlara kavuşturulması, bu doğrultuda kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak yapısal reformların hazırlanması ve uygulanması için her türlü desteği vermeye hazırdır. Stratejik öneme sahip sektörümüze her zaman büyük ilgi gösteren ve çok önemli katkılarda bulunan ilgili Sayın Bakanlarımızın ve Sayın yetkililerin sesimize kulak vereceklerine inanıyoruz."



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat