ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, RTÜK yasasında yapılan değişiklikle radyo ve televizyonlarda reçetesiz ilaçların reklamının yapılmasına izin verildiğini ifade ederek, bu durumun ilaçların marketlerde satılmasının ön hazırlığı olduğunu vurguladı. Akdur, ilaç pazarlamasında hekim ve eczacıların ise devre dışı bırakılmaya çalışıldığını söyledi.
İLAÇ FİRMALARI HEKİMİ SEVMEZ
İlaç üreticilerinin hekimi, serbestçe talep oluşturmalarının önündeki en büyük engel olarak gördüklerini savunan Akdur, "Hekim ilaç üreticisi ile müşterisi arasında tüketimi kısıtlayan yani baraj uygulayan kişidir. Bundan ötürü de hekimleri hiç sevmezler. Hekimi devre dışı bırakmanın en pratik yolu ise reçetesiz ilaç satışıdır. Reçetesiz ilaç satışının iki yolu vardır. Birinci yol eczacıların yasa ve etik sorunu olacak bir biçimde reçetesiz ilaç satmalarıdır. İkincisi ise tezgah üstü ilaç kavramı çerçevesinde, ilaçların büyük çoğunluğunu içeren bir liste yaparak, reçetesiz ilaç satışını yasal ve etik bir çerçeveye oturtmaktır. Hangi yolla olur işe olsun, reçetesiz ilaç satışı eczaneler aracılığı ile yapıldığında, eczacılar bundan fazla rahatsız olmazlar" diye konuştu.
ECZACI DA DEVRE DIŞI
Eczacıları devre dışı bırakmanın en pratik yolunun ilaçların marketlerde satılmasına izin vermek olduğunu ifade eden Akdur, "Reçetesiz ilaçların reklamına izin verilmesi eczacıları devre dışı bırakmanın, ilaçların marketlerde satılmasının ön hazırlığıdır. Nerede satılır ise satılsın, hangi ilaç olur ise olsun, ilaçların reçetesiz satılması halk sağlığı için çok sakıncalıdır. Halihazırda dünyada cirosu en yüksek sektörler sıralamasında bir trilyon dolara yakın cirosu ile enerji ve silah sektöründen sonra ilaç, üçüncü sırada geliyor. Bu sıralamada birinci sıraya tırmanmanın yolu ilaçların marketlerde satılmasından geçiyor" ifadelerini kullandı. Hem sağlık çalışanlarının hem de halkın gözünü açması gerektiğini dile getiren Akdur, "Bu gidiş engellenemez ise, çok yakın bir gelecekte marketlerde satılacak, insanlar ilaçların adını ve sanını reklamlardan öğrenecek ve bu reklamlardaki övgülerden hareketle ilaç kullanacaktır. Bırakın reçetesizini her yıl sadece Amerika’da 200 bin insan reçeteli ilaçlardan ölüyor. Bunun halk sağlığına getireceği zararlar tekellerin umurunda değil. Dünyada cirosu en yüksek sektör olabilmek hırsı karşılığında çok can kaybedilecektir" dedi.


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat