İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünden Açıklama

FİYAT DEĞERLENDİRME KOMİSYON TOPLANTISI KARARI

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Tebliğin 10'uncu Maddesine istinaden Sağlık Bakanlığı koodinatörlüğünde kurulmuş olan Fiyat Değerlendirme Komisyonu Olağanüstü toplantısında aşağıdaki kararlar alınmıştır.

1. Komisyonun 04 Nisan 2008 tarihli toplantısında "Kararnamenin 3'üncü maddesine göre fiyatlandırmada kullanılan Avro satış kurunda yaşanan kesintisiz 30 günlük %5'in üzerinde devam eden yüksek seyrin hızlı değişim gösteren bir yapı arz etmesi nedeniyle Tebliğin 10'uncu maddesinin 2'inci bendinde Komisyona tanınan yetki çerçevesinde 10 iş günü daha izlenmesi ve takip eden 5 iş günlük süre içerisinde olağan üstü bir toplantı ile yeniden değerlendirilmesi, bu süre içerisinde halen geçerli olan döviz satış kuru ile uygulamanın sürdürülmesi" kararı alınmıştı, 10 iş günü süresince Avro döviz satış kurunda izlenen yüksek seyrin devam etmesi nedeniyle aynı zamanda açıklanmış olan 22.04.2008 tarihli Merkez Bankası kurunun yaklaşık %21 kadar yüksek artış yüzdesine sahip olması nedeniyle yapılan teknik çalışmanın ilgili bakanlar tarafından değerlendirilmesine müteakip karar alınması uygun görülmüştür.

2. 2007 yılı verilerine göre Ülkemizde tüketilen ilaç kutu sayısı 1.398.961.655 adet olup bu rakam üzerinden 2008 yılının ilk üç ay verileri de kullanılarak bir projeksiyon yapıldığında yıl sonu tüketim miktarı 1.508.987.887 adet olacaktır.Aynı şekilde 2007 yılının YTL olarak harcaması ve 2008 yılının ilk üç ayı baz alınarak değerlendirildiğinde 12.425.623.570 YTL tutarında rakamsal bir harcama değerine ulaşılmaktadır. Bu oran yaklaşık %7 civarında bir normal artışa karşılık gelmektedir. Bu tutara dövizde yaşanan artış kapsamında %5'lik bir yansıtma yapılırsa kalan 7 ay için yılsonu itibariyla toplam ödemede 362.414.020 YTL tutarında bir fark ortaya çıkacaktır. Her %5'lik dilim için bu tutarın katlanarak artacağı aşikardır. %20 fark verildiğinde ise 7 aylık toplam fazla harcama tutarı 1.449.656.083 YTL olacaktır. (Bütün rakamlar IMS verilerine göre hesaplanmıştır.)

3. Bakanlığımız tarafından fiyat almış ancak resmi internet sitesinde yayımlanmamış ürünlerin fiyat artış taleplerinin güncel belgelerle (imal ise imalat kartı ve faturalarla orjinal veya ithal ürün ise güncel orjinal onaylı belge ile) doğrulandığı takdirde komisyona danışılmaksızın onaylanması.

4. Bakanlığımız resmi internet sitesinde yayımlı olan ancak maliyet artışından/referans fiyat artışından dolayı fiyat talep eden ürünlerin piyasanın tek ürünü olması durumunda imal ise imal kartı ve faturalarla orjinal veya ithal ürün ise güncel orjinal onaylı belge ile başvurulduğu takdirde fiyat artışlarının fiyat değerlemdirme komisyonuna sunulmaksızın verilmesi.

Kararları alınmıştır.

Prof. Dr. Nihat TOSUN                                   Murat UĞURLU

Sağlık Bakanlığı                                           Maliye Bakanlığı

Müsteşar Yardımcısı                                       Daire Başkanı

 

          Hakan ERTEN                                              Mehmet AKKUL

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı               Hazine Müsteşarlığı

Uzman Yardımcısı                                               Daire Başkanı

 

                                     Dr. Sami  TÜRKOĞLU

                                    Sosyal Güvenlik Kurumu

                             Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü

 

Toplantı Kararlarının Bağlantı Adresi:

http://www.iegm.gov.tr/Documents/FiyatKarari.pdf

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat