Yaz dönemi boyunca çıkardığı KHK’ler ile birçok kanunu değiştiren hükümet, kamu hastanelerinin özelleştirilmesi yolunda son KHK’yi de 26 Eylül Pazartesi günü çıkardı
AKP hükümetinin uzun süredir tüm tepkilere rağmen ısrarla sürdürdüğü ’Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın son halkalarından birisi de Kamu Hastanelerinin özelleştirilmesini hedefleyen "Kamu Hastaneleri Birliği Yasa Tasarısı". Hükümet uzunca zamandır bu tasarıyı yasa haline getirmeye çalışırken son dönemlerdeki çok sık kullandığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yetkisini bu alanda da kullanma kararı aldı ve yasa çıkarmaktan vazgeçerek KHK ile süreci tamamlama yoluna gitti.
BAKANLIK DENETÇİ ROLÜNDE
Sağlık Bakanlığı Teşkilat Kanunu’nda değişiklik öngören değişiklik 26 Eylül’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında çıkarılan bir KHK içersine kondu. KHK içeriğinde Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetieri sunumundan büyük ölçüde çekilerek denetleyici bir görev üstlenmesi istenmesinin yanı sıra, oluşturulacak hastane birlikleriyle hizmetin ticari bir işletme şeklinde sunulması öngörülüyor. Çalışanlar iş güvencelerinden yoksun ve sözleşmeli olarak istihdam edilecek. KHK’de holding tarzında hastane birlik yönetimi ve kendi içerisinde 5 ayrı sınıfa bölünmüş hastane gruplarının kendi gelirleriyle ve kadarıyla hizmet sunumu yer almakta.
İLK BASAMAK AİLE HEKİMLİĞİYDİ
Hatırlanacağı üzere Sağlık Bakanlığı "Kamu Özel Ortaklığı" adı altında özel sektöre 49 yıllığına kiralanacak büyük sağlık tesislerinin yapımı için ihale açmış ve sağlıkta özelleştirmenin son hamlelerine hazırlanmaktaydı. Aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetleri özelleştirilmiş, burada çalışan sağlık çalışanları iş ve ücret güvencesini kaybetmişken şimdi özelleştirme ve güvencesiz çalıştırma sırası devlet hastanelerine gelmiştir. Konuyla ilgili uzunca zamandır sağlıkta özelleştirmeye karşı mücadele veren sağlık örgütleri ise şunları söylüyorlar: Sağlık çalışanları uzun bir süredir hükümetin özelleştirme politikalarına karşı mücadele ediyor.
ŞİRKET HASTANELERİNE DOĞRU
Eriş Bilaloğlu (TTB Merkez Konsey Başkanı): Kamu Hastaneleri Birliği Yasa Tasarısı’nın hukuk dışı olduğunu daha önce KHK’ye ve Tam Gün Yasası’na dair yaptığımız açıklamalarda "Kanunsuzluğa, Hukuksuzluğa, Keyfiliğe Son" diyerek söylemiştik. Devlet hastanelerinin "Şirket Hastaneleri"ne dönüştürüleceği ve sağlık çalışanlarının da iş güvencelerini kaybetmiş sözleşmeli köleler haline getirileceği bu yasa ile sermayenin sağlık alanına girişi kolaylaşacak. Bütün bunlara TTB diğer sağlık örgütleriyle birlikte mücadeleye devam edecektir. Özellikte 8 Ekim’de KESK, DİSK, TMMOB ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz, "Tüm temel haklarımız için insanca yaşamı savunuyor, eşit, özgür, demokratik bir Türkiye istiyoruz" mitingine de çağrıda bulunuyoruz.
TEK TEK ÖZELLEŞTİRİLDİ
Çetin Erdolu (SES Başkanı): Sağlık Bakanlığı çıkardığı Kamu Hastaneleri Birliği Yasası ile sağlıkta dönüşüm programını tamamladı. Bugüne kadar aile hekimliği ile 1. Basamak sağlık hizmetlerini dönüştürmüş, 2. Basamak hizmetleri de Kamu Hastaneleri Birliği Yasası ile dönüştürecektir. SSK hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredildi, tek elde toplanıp hizmetler tek tek özelleştirildi, Temizlik, Yemek, Güvenlik ve Tıbbi Sekreterlik hizmetleri ile başlayan özelleştirme süreci, Tıbbi Görüntüleme, Laboratuar gibi hizmetlerle devam etti. Bunu diğer Tıbbi Hizmetler izledi. Bakanlık birlik içinde olan taşınmazların satılması ve kiralanması hakkını yine birliğe vererek özel sermayenin sağlık alanına girişini kolaylaştırıyor. Sağlık emekçileri kamu hastaneleri birliği bünyesinde kalırlarsa eğer 5 yıl sözleşmeli olarak çalışacaklar ancak kamu hastanelerinde çalışmayı kabul etmezlerse taşra hastanelerinde görevlendirilecekler. Bu da, sağlık emekçilerinin taşeronlarla aynı koşullarda çalışması anlamına gelmektedir.
ESRA KOÇAK – BİRGÜN/ ANKARA
------------------------------
DAVETLİSİNİZ!
ULUSAL ECZACILIK FUARI
14/ 15/ 16 Ekim 2011
Uluslararası Lütfi Kırdar
Kongre ve Sergi Sarayı
İSTANBUL
--------------------------------