SSGSS karşıtı mücadele ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren İstanbul Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu aşağıdaki açıklamayı yayınladı.
Basına ve kamoyuna;
İstanbul Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun çağrısı
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için eylem ve etkinlikler örgütleyen, 76 sendika, meslek örgütü, siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve insiyatiften oluşan HERKESE SAĞLIK /GÜVENLİ GELECEK PLATFORMU olarak; halen mecliste görüşülmekte olan bu gayri vicdani yasaya tepkimizi göstermek üzere 15 NİSAN SALI GÜNÜ ANKARA’DA olacağımızı ve TBMM’ye giderek taleplerimizi iletip, tepkimizi göstereceğimizi; emek ve meslek örgütlerinin üst yönetimlerinden de eylemi etkili kılacak ve yaygınlaştıracak kararlar beklediğimizi kamuoyuna ve ilgili üst yönetimlerine duyurmuştuk.
Bu kararımızın temel dayanaklarından biri “Genel grev” koşullarının nesnel olarak var olmasına rağmen “genel grev” kararının alın(a)madığı durumda uygulanabilir, sonuç alıcı, yaygın bir eylem biçimi olarak Emek Platformunun daha en başta prensip kararı olan: “yasa meclisteyken tüm yönetici, temsilci ve aktivistleri Meclis önüne çağırma” kararının hayata geçirilebileceğine dair inancımızdır.
HSGG Platformunun beklentisi; yasaya karşı mücadelede “kararlılığını” ifade eden örgütlerin üst yönetimlerince eylemlerin yaygın ve etkili bir içeriğe büründürülmesi ve aylardır yürütülen ortak mücadele birikimlerinin merkezi inisiyatif alınıp, geliştirilerek uygulanması olmuş; bu beklenti platform tarafından kamuoyuna ve merkezi üst örgütlere ifade edilmişti.
Bu ülkenin DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TEB, TDB gibi ilerici emek örgütlerine, her şeye rağmen direnç gösteren bazı Türk-İş sendika ve şube yöneticilerine ihtiyacı vardır. Daha zorlu saldırılara karşı durabilmek için bu örgütlerimizin birleşik mücadeleyi geliştirmesi önemlidir. Platformun Ankara Meclis önü eylemi konusundaki kararlılığı karşısında illerde defalarca yapılan eylemlerin tekrarlarına başlanmış olması ve bazı üst yönetimlerin İstanbul bileşenleri karşısındaki “tutumu” HSGG platformunun Ankara Meclis önüne gitme eyleminin “iptal” edilmesi ile sonuçlanmıştır. Aylardır yürüttüğü mücadelede ayrıştırıcılığı değil, birleştiriciliği kendisine düstur edinmiş olan platformun bu koşullarda böyle bir karar almasından daha doğal bir şey olamaz.
Mücadelenin kendi aramızda değil, yasayı çıkarmaya çalışan AKP ve onun temsil ettiği siyasi çizgi ile sürdürülmesi gerektiğinden hareketle, merkez örgütlerimizi bir kez daha yasa meclisten çıkmadan önce ortak irade göstererek tarihsel sorumluklarının gereğini yerine getireceğini umuyoruz.
Bu doğrultuda;
1. Daha önce deklere edildiği gibi emek platformunu “genel grev genel direniş eylemi”yle ilgili olarak hızla toplantıya çağırmaya,
2. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TEB ve TDB’yi eylemlerde sürekli yer alan Türk-İş bileşenlerini de kapsayarak, tüm demokratik kurumların katılımıyla meclis önünde kitlelerle birlikte olma eylemini hayata geçirmeye davet ediyoruz.
İstanbul Herkese Sağlık Güvenli Gelecek platformu bileşenleri olarak; Emek Platformu sürecinde yaşanan sıkıntıların, hükümetle yapılan görüşmelerde ortaya çıkan durumun eleştirisi ve özeleştirisinin ancak eylemli bir süreçle verilebileceğini ve her iki eylemle ilgili Emek örgütlerinin merkezi kararlarını etkili bir şekilde destekleyeceğimizi ve gereğini yerine getireceğimizi deklere etmiştik
Meclis görüşmelerinde “varsayılan mutabakat”ın bile dikkate alınmadığını, her bir maddesinin AKP hükümetinin hazırladığı taslağa göre ilerlediğini, milletvekillerinin önergelerle “kendilerini ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri” yasa kapsamı dışına çıkararak aslında vahim bir yasa çıkardıklarının kendilerinin de farkında olduğunu gösterdikleri bir süreçte GÖREV emekçilerin ve yoksul halkın umudunu yeşertecek inançlı ve kararlı tutum sergilemektir. Bu görev halen muhataplarını beklemektedir.
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu aylardır sürdürdüğü kararlı ve mücadeleci tutumunu tüm bileşenlerinin ortak emeğiyle yoğurmaya dün olduğu gibi yarın da sürdürmeye kararlıdır.
14.04.2008
BİZ KARŞI ÇIKARSAK YAPAMAZLAR!
HERKESE SAĞLIK GÜVENLİ GELECEK PLATFORMU
Platform bileşenleri:
İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, İstanbul Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, KESK İstanbul Şubeleri Platformu, TÜRK-İŞ İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, DİSK / Dev Sağlık-İş, DİSK / Emekli-Sen, DİSK/Genç-Sen, DİSK/Limter-İş, Hava-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi, Bağımsız Haber-Sen, Tekstil-Sen, Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, Sağlık Hakkı Hareketi Derneği, Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği, Fiziksel Engelliler Federasyonu, Halkevleri İstanbul Şubeleri, ÖDP İstanbul İl Örgütü, TKP İstanbul İl Örgütü, SHP İstanbul İl Örgütü, DTP İstanbul İl Örgütü, DSİP İstanbul İl Örgütü, Emek Partisi İstanbul İl Örgütü, SDP İstanbul İl Örgütü, İşçi Kardeşliği Partisi İstanbul İl Örgütü, Emekçi Hareket Partisi, Küresel Eylem Grubu, Konfeksiyon İşçileri Derneği, Tersane İşçi Kurulu, Tersane İşçileri Derneği, Divriği Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmara Şubeleri, Demokratik Haklar Platformu, Proleter Devrimci Duruş, Özgürlük İçin Mücadele Platformu, Sosyal Haklar Derneği, Marksist Bakış Dergisi, Kaldıraç Dergisi, Devrimci Hareket Dergisi, Sınıf Mücadelesi Gazetesi, İşçi Gazetesi, İşçi Evi Derneği, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci İşçi Partisi Girişimi, Ezilenlerin Kurtuluşu, İşçi Cephesi, Organize Sanayi Bölgesi ve İMES İşçileri Derneği, Emek Araştırmaları Dayanışma Topluluğu, 78'liler Türkiye Girişimi, Alınteri Dergisi, Odak Dergisi, Partizan Dergisi, Ürün Dergisi, Tersane İşçileri Birliği Derneği, İlerici Gençler Derneği, Halk Kültür Merkezleri, Köz Dergisi, Özgür Eğitim Platformu, Sosyalist Emek Hareketi, Sosyal Haklar İçin Kadın Dayanışma Platformu, Öğrenci Kolektifleri
|