Depremde hasar gören Haydarpaşa Numune Hastanesi' ne ayrılan ıo dönümlük araziye İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kavşak yaptırmak istemiş ancak Koruma Kurulu ve mahkeme kararıyla başarılı olamamıştı. Sonradan oluşturulan 6 Nolu Koruma Kurumu ise 'hastane alanı' ilan edilen bölgeye kavşak yapılmasına onay vererek İBB nin yüzünü güldürürken, tehlike arzedecek kadar hasarlı hastane için yeni bina projesini havada bıraktı.
GÜVENLİ HASTANE YERİNE OY HESABI
Depremde hasar gören Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin yeni binasının inşa edileceği ıo dönümlük araziye Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmak istenen kavşağa 3 Numaralı Koruma Kurulu ve mahkeme kararlarıyla konulan engel, Üsküdar bölgesi yeni oluşturulan 6 Numaralı Koruma Kurulu yetki alanına dahil edilerek görmezden gelindi. 6 Numaralı Koruma Kurulu, daha önce 3 Numaralı Koruma Kurulu'nun bu araziyi 'hastane alanı' olarak tescil edip yapımını reddettiği kavşağa, Büyükşehir Belediyesi' nin görüşü doğrultusunda onay verdi.
İTO YENİ KARARI MAHKEMEYE GÖTÜRÜYOR
Hastane alanının kavşak yapımı için kullanılmasını değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Bü-yükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, daha önceki kurul kararının, yeni Koruma Kurulu tarafından ve sadece Büyükşehir'in görüşü dikkate alınarak geçersiz kılınmasının hukuka açıkça aykırı olduğunu belirterek "6 Numaralı Kurul, yetki ve sorumluluklarını aşarak eksik ve yanlış bir karara imza atmıştır, "dedi. Sağlık Bakanlığı, kavşak projesinin iptali için dava açıp yürütmeyi durdurma kararı almış, ardından davadan feragat etmişti. Proje iptali davası devam eden İstanbul Tabip Odası, yeni Kurul kararını da mahkemeye götürüyor.
ESKİ KURUL KARARINI, YENİSİ NASIL BOZDU
İstanbul 6 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun şaşkınlık yaratan kararında Büyükşehir Belediyesi' nin kavşak projesiyle ilgili önceki kurul kararlarına değinildi. 3 Numaralı Koruma Kurulu'nun kavşakla ilgili 20.04.2004 tarihinde, "Hastane alanının bütünlüğünü bozmayarak ve yeraltı bağlantısı şeklinde etüd edilerek, imar planı, vaziyet planı, avan proje ile Koruma Ku-rulu'na sunulmasına", yine aynı Koruma Kurulu'nun bu kez 12.07.2006'da, "Haydarpaşa Numune Hastanesi alanının E-5 Karayolu'na cepheli kısmında Karayolu Koruma Bandı ile hastane alanının işlenmesine" karar verdiği belirtildi. 6 Numaralı Koruma Kurulu'nun kavşağa onay veren kararında şöyle denildi: "İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 20.04.2004 tarih ve 1436 sayılı kararında kavşağın hastane kısmına denk gelen kolunun zemin altına alınmasının etüd edilmesinin istendiği, ancak Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca yapılan etüdler doğrultusunda hazırlanan n.07.2006 gün ve 3377 sayılı yazısında sözkonusu kolun zemin altına alınamayacağı belirtildiğinden, teklif edilen tadilat imar planlarının mer-i plana göre sakıncalı durum yaratmadığından, kavşağın bu kol ile bütünlük sağlayacağından ve kamu yararıyla birlikte kavşağın ulaşım sirkülasyonuna rasyonel olarak çözüm getirdiğinden, teklif edilen nazım imar planı ve uygulama imar planlarının uygun olduğuna karar verildi.."
ARAZİYE KAVŞAK YAPILAMAZ
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu Büyükşehir Belediyesi' nin arazide yaptığı etüdlerde kavşağın, önceki Koruma Kurulu'nun önerdiği şekilde yeraltından geçirilemeyeceği sonucuna varılmasının, kavşağın yerüstüne yapılacağı anlamına gelmediğini bildirdi. "Bunun anlamı, malum araziye kavşak yapılamaz." diyen Muhçu, kavşak projesinin iptaline ilişkin davanın sürdüğünü hatırlattı. Bir Oda yeddlisi, 1 yıl önce oluşturulan ve 3 Nolu Kurul' un yetki alanı olan Üsküdarı devralan 6 Nolu Kurul için "Zaten 6 Numaralı Kurul, kavşağın bir parçası olduğu Haydarpaşa Port projesi önündeki engelleri aşmak için oluşturuldu" iddiasında bulundu. Yapılan tartışmalar gözleri hastane yerine kavşak yapmak isteyen İBB yöneticilerine çevirdi.
ONURKAN AVCI
* * *
Sağlık Bakanlığı davasını çekmişti
KAMUOYUNA 'akıl almaz kavşak' olarak yansıyan proje, Üsküdar Belediyesi'nin imar planıyla gündeme geldi. Büyükşehir Belediyesi 2004'te arazinin nazım imar planında hastanenin gelişme alanı olduğunu onaylamasına, sadece sağlık amacıyla kullanılabileceği, başka amaçla bina yapılamayacağı şartına rağmen bu kararından vazgeçip aynı gün yeni planı onadı. Başbakan tarafından temeli atılan kavşak inşaatı için tabela dikildi. Araziye Numune Hastanesi'ni taşımak üzere depreme dayanıklı monoblok binası projesi hazırlayan ve 45 milyon YTL ödenek bulan Sağlık Bakanlığı, iptal ve yürütmenin durdurulması için Büyükşehir ve Üsküdar belediyelerini dava etti. İstanbul 5. İdare Mahkemesi 13 Temmuz 2006'da yürütmeyi durdurdu. Bakanlık bir süre sonra davasını geri çekti.