Hastanelerde 'vaka başına 50 YTL' krizi

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, muayene ve tetkikler için vaka başına 50 YTL vereceğini açıklaması tepki yarattı. Bazı hastaneler, tahlil ve tetkiklere sınırlama getirmeyi planlıyor

ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK İstanbul


Yatan hastaların ilaç ve tıbbi malzemelerinin hastaneler tarafından temin edilmesini öngören Sağlık Uygulama Tebliği'nde ikinci kriz, "vaka başı 50 YTL ödenmesi" nedeniyle çıktı. Bazı eğitim ve araştırma ile tıp fakültesi hastaneleri, zarar ettikleri gerekçesiyle hasta tahlil ve tetkiklerine sınırlama getiriyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında poliklinikte (ayakta) tedavi olacak ve muayene, kan - idrar tahlilleri, ultrason ve röntgen gibi tetkikler yaptıracaklar için, hasta başına 50 YTL ödeyeceğini bildirdi.

'Hastaneler mali krize girer'

Buna tepki gösteren hastane yöneticileri, bu uygulamanın kendilerini mali krize sokacağını iddia ediyor. Doktorlar, tahlillerde kısıtlamaya gidilmesi için kendilerine baskı yapıldığını öne sürüyor.
Bazı hastane yöneticilerinin de doğruladığı sisteme göre, bu hastanelerde doktorlar hastaya 50 YTL'yi aşan tetkik ve tahlil yazmaması için uyarılıyor. Doktor, kendilerine sunulan liste fiyatının dışına çıkmadığı için, hasta bu durumu fark etmiyor.
Bazı hastaneler, hastanın kaydı sırasında 50 YTL'yi aşan durumlar için sistem değişikliği yapmaya hazırlanıyor. Buna göre, doktorun istediği tetkikler 50 YTL'yi aşınca kayıt sistemi alarm verecek ve hasta doktora geri gönderilecek. Doktora, "İstediğin tahlili bir daha gözden geçir" denilecek.
Doktor tahlilde ısrar ediyorsa, bu tahlillerin devamı için hastadan 11 gün sonra ikinci muayeneye gelmesi istenecek.

PROF.DR.GENÇAY GÜRSOY:

Görünmez sağlık sorunu yaratıyor

Tetkik sınırlamasının hastanelerde sessizce sürdüğünü belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy şunları söyledi: "Hastanelerin, özellikle üniversite hastanelerinin kendisini bu uygulamayla finanse etmesi mümkün değil. Çoğu zaman, kurumun zarar etmemesi için, ayrıntılı tetkik istenilmesinden vazgeçilebiliyor. Bu, görünmez bir sağlık sorunu yaratıyor. Hasta kendi bilgisiyle hangi incelemelerin yapılması gerektiğini takdir edemediği için, 'Herhalde yapılması gereken budur' diyor ve şikâyet konusu edemiyor. Sorun sessiz bir şekilde sürüyor. Bu, çok ciddi bir sağlık sorununun çıkması için altyapının hazır olduğu anlamına geliyor."

'Üniversiteleri iflasa götürür'

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ceyhun Oral da, "Vaka başı 50 YTL ödeme, üniversite hastanelerini iflasa götürür. Gelirimizin onda biri kadar kayıp var" dedi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat