Hastanelerde 'merkezi randevu sistemi' dönemi
ANKARA - Sağlık Bakanlığı, bu yıl içinde pilot seçtiği 5 bölge hastanesinde "Merkezi Hastane Randevu Sistemi" uygulamasına geçiyor.
Proje ile vatandaşların merkezi bir sistemden randevu alarak isledikleri herhangi bir hastaneye gitmelerinin sağlanması hedefleniyor. 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 'yaygın, erişimi kolay ve güler yüzlü sağlık hizmeti' sunmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, 2008 yılı içerisinde "Merkezi Hastane Randevu Sistemi" uygulamasına geçiyor. Temelde vatandaşların merkezi bir sistemden randevu alarak isledikleri herhangi bir hastaneye gitmelerini sağlamayı hedefleyen bu proje, eğer başarıyla hayata geçirilebilire, kendi sınıfında dünyada ilk örneği teşkil edecek.
"Merkezi Hastane Randevu Sistemi", tüm devlet hastanelerinin bağlı olduğu bir sistem olacak. Hastaneler, doktorların çalışma cetvellerini düzenli bir şekilde merkezi bir sisteme aktaracaklar (kaynaklar), çağrı merkezini arayan vatandaşlar da (kaynakları kullanacak kullanıcılar) bu çalışma cetveline göre boş olan saatler için randevu alacaklar. Bu sistem ile hastanelerin çalışma sürelerinin yüzde 75'i için randevuya açık olacak, kalan yüzde 25'lik süre, kontrol muayeneleri ve tetkik sonuçlarının
değerlendirilmesi için ayrılacak. Bu oranlar, sistemin işleyişi gözlemlenerek gerektiğinde değiştirilebilecek.
Çalışma cetvelleri her hastane için aynı olmayacak, ancak tamamen hastanelerin tasarruflarına da bırakılmayacak. Poliklinik işlemlerinin yoğunluğunun gün içinde homojen dağılmamasının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Vatandaşların randevu sistemine erişimi başlangıçta sadece çağrı merkezleri, yani operatörler üzerinden olacak. Çağrı merkezlerine, bakanlığın üç haneli bir sabit hat ile erişilecek. Operatörler, özellikle sağlık meslek liseleri mezunlarından seçilecek ve özel bir eğitime tabi tutulacaklar.
Her ne kadar tıbbi bir yönlendirme hizmeti vermeleri mümkün olmasa da, vatandaşların en azından yanlış polikliniğe gitme oranlarının düşürülmesinde katkılarının olacağı düşünülüyor. SMS, internet ve kiosk gibi erişim kanalları, sistemin suiistimal edilmesi endişesi nedeniyle başlangıçta kullanıma açılmayacak. Ancak pilot uygulaması 2008'de başlayacak olan elektronik kimlik kartı ile birlikte vatandaşlar doğrudan internet üzerinden kendileri de randevu alabilecekler. Gelinen noktada hekimlerin çalışma cetvellerinin girileceği ve vatandaşın erişip randevu alabileceği merkezi randevu, yazılım ve donanımı temini son aşamaya gelmiş durumda. Çağrı merkezi hizmeti kısmında ise önümüzdeki aylarda ihale süreci başlayacak.
Devreye alınacak sistemin 5 bin-7 bin kişilik çağrı merkezi istihdamı oluşturması beklenmektedir. Önceleri tek bir ilde pilot uygulamanın ardından dört bölgede yaygınlaştırma planlanıyorken, daha sonra hem pilot hem de yaygınlaştırmanın dört bölgede aynı anda başlanmasına karar verildi. Bölgeler, nüfus yoğunluğu, poliklinik sayıları ve hastanelerin yönetimsel bölgeleri dikkate alınarak belirlendi. Bölge merkezleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Erzurum olarak belirlendi. Pilot uygulama bölgelerin merkez illerinde başlayacak (sadece İstanbul bölgesinde pilot uygulama Kocaeli'nde olacak) ve en az 6 ay sürecek. Ardından yaygınlaştırma dönemi başlayacak ve 12 ay içerisinde tüm Türkiye'de sistem devreye alınmış olacak. Sistemin devreye alınması öncesi hastaneler, sanki randevu sistemi işliyorcasına hekim çalışma cetvellerini sisteme girecekler. Daha sonra pilot uygulama ile devreye alınacak sistemle olabilecek riskler ve vatandaşın sisteme alışma süresince ortaya çıkabilecek problemler minimize edilecek.
Merkezi raporlama sistemi sayesinde problem çıkan/çıkabilecek noktalar ivedilikle tespit edilip önlem almaya çalışılacak. Vatandaşla muhatap olan hastane personeli ve idarecilerine sistemin işleyişi ve olası problemlerin çözümü konusunda eğitimler verilecek. Hazırlanan sistemin mevcut randevu sistemlerinden en büyük farkı, merkezi bir yapıda olması ve hastanelerin kaynaklarının tek bir havuzda toplanarak hastaneler arası yük dağılımını optirnize edebilmesidir. Teknik olarak ise mevcut bireysel randevu çözümleri daha çok internet ve kısa mesaj üzerinden randevu dağıtabiliyor iken "Merkezi Hastane Randevu Sistemi" canlı operatör ve aile hekimleri üzerinden randevu dağıtabilecek. Ayrıca bu sistem ileride kurulabilecek sevk zinciri için de elektronik bir altyapı oluşturabilecek.