ŞULE KÖKTÜRK/ SİBEL BAHÇETEPE
Yatan hastaların ilaç ve medikal ihtiyaçlarının yalnızca hastane eczanelerinde karşılanmasını öngören Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girmesine karşın bazı hastanelerde uygulamanın fiilen başlamadığı, bazılarının eczanelerinde ise yüzde 80-90 ilaç eksiği olmasına karşın uygulamada ısrar edildiği dikkat çekti. Çok sayıda yurttaşın uygulamadan dahi haberdar olmadığı görüldü.
Cumhuriyet gazetesinin Şişli Etfal, Okmeydanı, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi eğitim ve araştırma hastaneleri ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde (CTF) yaptığı araştırma, hastanelerin uygulamaya hazır olmadığını ortaya koydu. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin eczanesindeki yetkililer, henüz kendilerine yazılı bir tebliğin gelmediğini ve hastanede henüz yatan hastaların ilaçlarının karşılanmadığını belirttiler.
İsmini vermek istemeyen CTF eczane yetkilisi, eylülden bu yana liste hazırladıklarını ancak çok sayıda ilacın henüz eczanelerine alınamadığını belirterek alımlardaki aksaklığın ihale sistemindeki yavaşlıktan kaynaklandığını, bir ihale için 4 ay beklenebildiğini ifade etti.
Hastaların ilaç için dışarıdaki eczanelere gönderilebildiğini açıklayan yetkili, yurttaşların mağdur olmaması için 1 ay içinde eksik ilaçların tamamlanacağını söyledi. CTF'de bulunan Eczacı Odası Yatan Hasta Bürosu'ndaki çalışanlar ise sık sık kendilerine, bireysel olarak ya da telefonla başvuran hasta ve yakınlarının ilaç taleplerini karşılamaya çalışıyor.
İTF'de görüştüğümüz eczane yetkilisi ise yüzde 80-90 oranında ilaç eksikleri olduğunu söyledi. Ancak, ilaçların acil ihalelerle 1 günde temin edilebileceğini ifade eden yetkili, 1 Ocak'tan itibaren hastaları dışarıdaki eczanelere ya da Eczacı Odası Bürosu'na göndermediklerini anlatarak 1 hafta içinde eksikleri tamamlayacaklarını vurguladı.
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki eczane yetkilileri ise ağustos ayından bu yana çok sayıda ihale yaptıklarını, bu nedenle ilaçların çoğunu alabildiklerini belirterek eksikleri olduğunu ancak bunların da tamamlanacağını söylediler.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör ise yeterli altyapı sağlanmadan sistemin uygulamaya konulduğunu ve birtakım sıkıntıların yaşandığını söyledi.
İTF ve CTF ile Şişli Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'nde sorunun büyük olduğunu öğrendiklerini ifade eden Güngör, "Serbest eczanelerden aldığımız bilgiye göre, bu hastanelerden reçete çıkışı olmuyor. Reçete çıkışı olmayınca hastaların ilaçlarına nasıl ulaştığını bilemiyoruz. Hastane eczanesinde ilaç yoksa başhekimin onayıyla bu ilaç dışarıdaki eczanelerden alınacak, eczaneden alınan ilaç farkı da hastaneye yüklenecek, bu nedenle reçeteleri dışarıya göndermiyorlar. Önümüzdeki günlerde sorunlar artacak" diye konuştu.
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin eczanesindeki yetkililer, henüz kendilerine yazılı bir tebliğin gelmediğini ve hastanede henüz yatan hastaların ilaçlarının karşılanmadığını belirtiyorlar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik' in 1 Ocak tarihinden itibaren sağlık karnesi uygulamasının SSK emeklileri için kalkacağını açıklamasına karşın hastanelerin birçoğunda, ne görevlilerin ne de hastaların uygulamadan haberdar olduğu gözlendi. Yetkililer, kendilerine böyle bir yazı gelmediğini ifade ederek sağlık karnesi olmadan muayene olmak isteyenlerin ücret ödemek zorunda olacağını vurguladılar. Yurttaşların çoğu uygulamadan haberdar olmazken uygulamadan Bakan Çelik'in açıklaması ile haberdar olanlar, "Belki karnesiz kabul etmezler" düşüncesiyle sağlık karneleri ile geldiklerini dile getirdiler.
O kmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde eşi kemoterapi tedavisi gören Fatma Şahin adlı yurttaş, uygulamadan haberdar olmadığını belirterek "Türkiye'de bazı kararlar çıkar ama uygulaması biraz zaman alır. Hastanelerden ilaç alma konusuna getirilen uygulamada sıkıntı çıkmazsa iyi. Kanser hastalarının zaten yeteri kadar problemleri var, bir de ilaç sıkıntısı yaşamasınlar" dedi.
Alaaddin Bulduk adlı yurttaş ise uygulamayı bilmediğini ifade ederek "Hastane eczanelerinden ilaç bulunamadığı zaman paran varsa ilaca ulaşacaksın. Bu da sıkıntılara neden olabilecek" açıklamasını yaptı.
Şükrü Ketenci : Hastaların hastane içindeki eczanelerden ilaç almasında sıkıntılar yaşanabilir. Maddi gücü olmayan ve ilacını dışarıdan almak zorunda kalan hastalar zorluklar yaşayabilir. Sağlık sisteminin iyiye gideceği yerde kötüye gittiğini görüyoruz.
Emine Kuralay: Uygulama henüz çok yeni. Zamanla sistemin yerine oturacağını düşünüyorum.