Tarih : 10.06.2008
Sonuç Bildirgesi!
Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi

 
Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı
Sonuç Bildirgesi 
            Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı 31 Mayıs 2008 Cumartesi günü Eskişehir Eczacı Odası ‘nın ev sahipliğinde gerçekleşmiş ve aşağıdaki kararların eczacı kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmiştir.
            
          1-) Bilindiği gibi 2007 yılı kamu ilaç alım protokolü 01/07/2008 tarihinde sona ermektedir. Son yıllarda bir çok hak kaybına ve haksızlığa uğramış eczacıların yeni bir kayba tahammülü yoktur.
          2008 yılı ilaç alım protokolü eczacıları potansiyel suçlu yerine koymayan ve eczacıları sağlık sisteminin günah keçisi yapmayan bir protokol olmalıdır.  Öncelikli olarak kamu kurum iskontolarının eczanelerin üzerinden alınması gerekmektedir. Yeni protokolün eczacılara kayıp yaşatmayacak şekilde sonuçlanabilmesi için TEB ve 51 Eczacı Odası’nın kararlılığının her koşulda belirtilmesi gerekmektedir.

         2-) 1960 yılında yürürlüğe giren Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü hazırlandığı dönem için yeterli bir tüzük olabilir. Ancak günümüzün şartlarına göre ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır. Deontoloji tüzüğünün günümüz koşullarına uygun olarak hızla tadilatı yapılmalıdır. 

          3-) Eczanelerde ve eczacıların danışmanlığında satılması gereken bir çok ürün eczane dışına çıkmaktadır. Bunun en güzel örneği veteriner ilaçlar ve bebek mamalarıdır. Ülkemizde tüketilen mamaların ancak %10’u eczanelerden satılmaktadır. Bebek sağlığı açısından büyük önem taşıyan biberon mamaları sadece eczanede satılmalıdır. İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren ve danışmanlık gerektiren tüm ürünler Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılmalı, sadece eczanede ve eczacı denetiminde satılmalıdır. Eczanede satılacak ürünler mutlaka yasayla belirlenmelidir.

          4-) İlaç fiyat düşüşlerinde oldukça cömert davranan siyasi iktidar ilaç zammı söz konusu olunca aynı cömertliği göstermemektedir. İlaç fiyat düşüşlerinin tüm yükünü çeken tek meslek gurubu olan biz eczacılar, yardım yada hibe istemiyoruz. Gördüğümüz tüm maddi zararlara rağmen ilaç ve sağlık hizmetimizi sürdürüyoruz. İlaç zamları, ilaç fiyat kararnamesinden doğan yasal hakkımızdır.
İlaç Fiyat Kararnamesi gereğince ilaç fiyatları sistematik belirlenmesi gerektiği halde, enflasyonist baskıyı azaltmak için ilaç fiyat komisyonunun toplanması sürekli ertelenmektedir. Elektrik , doğalgaz, akaryakıt, döviz kuru, vb. temel girdileri artan sanayiciler ve ithalatçılar pazara minimum ürün sürmektedirler.Hayati öneme sahip birçok ürün bulunmamakta, halk sağlığı için riskler ortaya çıkmaktadır. İlaçların kolay ve sürekli bulunabilir hale gelmesi mutalaka sağlanmalıdır. İlaç fiyatları ivedilikle kararnameye göre güncelenmelidir.Kararnamede söz edilen 45 günlük geçiş süresinin uygulanması zorunludur.  

          5-) Miadı geçen yada miadı yaklaşan ilaçların firmalar tarafından değiştirilmesi ülkemiz dışındaki tüm çağdaş ülkelerde uygulanmaktadır. TEB Merkez Heyeti’nin bu konuda yaptığı çalışmayı çok olumlu buluyor ve bir an önce sonuçlandırılmasını bekliyoruz. 

          6-Son günlerde ülkemizin dört bir yanında eczacılara yönelik operasyonlar yapılmaktadır. Bu operasyonlar eczacıları ve eczacılık mesleğini zan altında bırakacak şekilde medyaya yansımaktadır. Eczacılık mesleğinin saygınlığına zarar veren bu olaylar bizler tarafından büyük üzüntüyle karşılanmıştır. Unutulmamalıdır ki suçu ispatlanıncaya kadar herkes suçsuzdur. TEB’in ve Eczacı Odalarının suçlunun yanında olmak gibi bir tavrı hiçbir zaman olmamıştır. Bu operasyonlarda göz altına alınan meslektaşlarımızın bir çoğu suçsuz bulunmuştur. Haksız yere operasyonlara maruz kalan tüm meslektaşlarımıza ve Diyarbakır Eczacı Odası Başkanımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

            Katılımcı Odalar
-          TEB 3.Bölge İzmir Eczacı Odası
-          TEB 7.Bölge Bursa Eczacı Odası
-          TEB 9.Bölge Eskişehir Eczacı Odası
-          TEB 15.Bölge Isparta Eczacı Odası
-          TEB 16.Bölge Denizli Eczacı Odası
-          TEB 21. Bölge Aydın Eczacı Odası
-          TEB 29.Bölge Manisa Eczacı Odası
-          TEB 30.Bölge Balıkesir Eczacı Odası
-          TEB 32.Bölge Muğla Eczacı Odası
-          TEB 33.Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası
-          TEB 35.Bölge Kütahya Eczacı Odası
-          TEB 36.Bölge Çanakkale Eczacı Odası
-          TEB 46.Bölge Uşak Eczacı Odası

                  Misafir Odalar
                -TEB 4.Bölge Adana Eczacı Odası
                -TEB 5.Bölge Konya Eczacı Odası



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat