Eczaneler vitrini kararttı, eylemler 51 ile taşınıyor-Referans
Meclis'te onay bekleyen 3 yasa tasarısına, eczacılığa büyük darbe vuracağı ve uzun vadede eczaneleri kapatmaya kadar götüreceği gerekçesiyle karşı çıkan İstanbul ve Ankaralı eczacılar, vitrinlerini siyah pankartlarla kapladı. Eczacılar ayrıca, 51 ilde ortak eylem yapma kararı aldı.
İstanbul'da önceki gün hastanelerin kapısında vatandaşlara düzenlemelerle ilgili uyarı broşür dağıtan İstanbul Eczacılar Odası'nın Başkanı Semih Güngör, düzenlemelerde istenen değişiklikler yapılmazsa eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Güngör, bundan sonraki eylemlerin Türk Eczacılar Birliği önderliğinde 51 ile taşınacağını dile getirdi. Güngör, "Son 6 aydır eczacılık dışındaki sermaye grupları eczane sektörüne girme çabası içinde. Şimdi bu yasayla birlikte bunun önü açılıyor" diye konuştu.
Bakanlık devreden çıkıyor
Türkiye'deki 22 bin eczane, Meclis'te bekleyen yasa tasarılarına kilitlenmiş durumda. Geçen yıl gündeme gelen "İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarısı" ile geri ödeme listeleri, ruhsatlar gibi ilaçla ilgili tüm konulardaki kararlar Sağlık Bakanlığı bünyesinden çıkarılarak, oluşturulacak özerk bir kurum tarafından alınacak. 6197 sayılı eczacılık yasası tasarısıyla da eczacı olmayan kişilerin de eczane açmasının önü açılabilecek. Ayrıca ilaç reklamlarına izin veren reçetesiz ilaç yasası ile halen reçeteli satılan bin 600'e yakın ilaç reçetesiz olarak satılabilecek.
Meclis'te onay bekleyen 3 yasa tasarısına, eczacılığa büyük darbe vuracağı ve uzun vadede eczaneleri kapatmaya kadar götüreceği gerekçesiyle karşı çık...
***
Eczacılardan yürüyüş-Cumhuriyet
Eczacılar, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nde AKP hükümetinin ilaç ve eczacılık alanıyla ilgili gerçekleştirmek istediği bazı düzenlemelerin mesleklerine zarar vereceklerini belirterek Tünel’den Taksim Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Grup adına bir basın açıklaması yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, hafta başında eczacıların vitrinlerini karartarak eylem yaptıklarını, hükümetin hazırladığı yasa tasarılarının Meclis’ten geçmesi durumunda ise birçok eczanenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Güngör, gündemdeki “İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarı”sının ilacı eczacıdan ve kamusal güvenceden kopartmayı amaçladığını vurguladı.
|
***
Eczacılık Günü Türkiye"nin birçok bölgesinde yapılan etkinliklerle kutlandı. Bu yılki kutlamalara hükümetin hazırlamakta olduğu yeni eczacılık yasası damgasını vurdu. İstanbul Eczacı Odası üyeleri “14 Mayıs Eczacılık Günü”nde beyaz önlüklerini giyerek hükümet tarafından Meclis"ten geçirilmek istenen ve eczacılık alanındaki birçok düzenlemeleri kapsayan tasarıyı protesto etmek için Tünel"den Taksim"e kadar yürüdü. Taksim Meydan’ında yaklaşık bin kişinin katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştiren İstanbul Eczacı Odası üyeleri yürüyüş boyunca bildiri dağıtarak halkı tasarıyla ilgili bilgilendirdi.
“AKP sağlığa zararlıdır”, “İlaçta reklama hayır” şeklinde sloganlar atan eczacılara yol üzerinde bulunan eczanelerde çalışan eczacılarda alkışlarıyla destek verdi. Yürüyüşe İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim üyeleri ve öğrencileri, Marmara Üniversitesi Öğretim üyeleri ve öğrencileri, İstanbul Tabip Odası Başkanı Gençay Gürsoy, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra birçok sağlık örgütü ve kitle örgütü de katıldı.
‘İLAÇ KAMUSAL GÜVENCEDEN ÇIKMASIN’
“Geleceğimizin kararmaması için vitrinlerinmizi karartıyoruz” sloganıyla eczanelerin vitrenlerini 2 gündür siyah pankartlar ve afişlerlerle kararttıklarını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör bunun bir uyarı olduğunu söyledi. Güngör, açıklamasında “Eczanelerin kamusal hizmeti sürdürebilmesi ve ayakta kalabilmesi için gerekli koşulları sağlayacak bir protokol hazırlanması artık kaçınılmaz olmuştur. Bu konudaki sabrımız tükenme noktasına gelmiş, istemlerimizin karşılanması sistemin sağlıklı işlemesi için de olmazsa olmaz bir nitelik kazanmıştır. Bu alandaki kararlılığımız da ilgili çevrelerce iyi anlaşılmalıdır" dedi.
Eczacılık Günü dolayısıyla The Marmara Oteli"nde düzenlenen etkinlikte de konuşan Güngör, “meslekleri üzerine oynanan oyunlara karşı”, aralarında Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ile eczacılık fakültelerinin dekan ve yönetimlerinin kendilerine verdiği desteğe teşekkür etti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan da, “Sağlık Bakanlığından isteğimiz, gizli kapılar ardında yapılmaya çalışılan OTC (tezgah üstü) ilaç satışına ilişkin çalışmalarından derhal vazgeçmesidir” dedi. Saydan, Sendika Genel Merkezi"nde düzenlediği basın toplantısında, “reçetesiz ilaç satışının gündeme gelmesi, zincir eczane endişeleri ve depoların faiz sarmalının eczacıları günden güne yıprattığını” belirtti. Saydan, 14 Mayıs"ın, içinde bulunulan durumda “Eczacılık Bayramı” olarak kutlanamayacağını, ancak “yas günü” olabileceğini vurguladı. ALİ CEMAL KARABUDAK
***
Cem Şahan: OTC’ler insan sağlığı için zararlı
Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Dr. Cem Şahan sağlıkta dönüşüm projesiyle gündeme gelen tezgah üstü ilaç ve ilaç reklamlarının insan sağlığı açısından yeni bir tehlike oluşturduğunu belirterek, bu tür ilaçların marketlerde satılmasının sağlık hizmetlerini metalaştırmak anlamına geldiğini söyledi. OTC"nin (tezgah üstünde satılan reçetesiz ilaç) eczacılardan bağımsız eczacı olmayanlar tarafından marketlerde ilaç satılması anlamına geldiğini belirten Şahan, OTC ile beklenenin reklam desteği ile ilaç pastasını büyütmek ve ilaçların eczane dışında kontrolsüzce marketlerde satılmasının önünü açararak sağlık hizmetlerini metalaştırmak olduğunu kaydederek, bu durumun akılcı ve bilimsel ilkelere dayalı ilaç tüketiminin arttıracağına dikkat çekti. Şahan reklamlarla da ilaçların fiyatının artacağını belirtti. Elçin Yıldıral
***
Eczaneler karardı-Vatan |
|
Eczacılar, “reçetesiz ilaç satışı, eczacı olmayanların zincir eczane açabilmeleri ve ilaçta reklam” gibi uygulamaların gündeme alınmasını protesto etti
Eczacılar, eczacılık yasasında yapılması gündemde olan değişiklikleri protesto ediyor. Bu amaçla ülke çapında birçok eczacı, eczanelerinin vitrinine siyah afişler asarak eczacılık yasasında değişiklik yapılarak “Reçetesiz ilaç satışı, eczacı olmayan kişilerin ve sermaye gruplarının eczane zincirleri açabilmesi ve ilaç reklamı yapılabilmesi” gibi uygulamalara olanak sağlanması girişimlerini protesto etti.
İstanbul Eczacı Odası da Tünel’den Taksim’e kadar bir yürüyüş düzenleyerek “vitrin karartma” eylemine dastek verdi. 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla beyaz önlük giyerek yürüyen eczacılar “Eczacılar sahipsiz değildir, geleceğimizi kararttırmayacağız” yazılı pankartlar açtı.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, hükümet tarafından sağlık ve eczacılık alanı ile ilgili bazı düzenlemelerin Meclis’ten geçirilmek istendiğini belirtilerek “Tasarı, ilaç ve eczacı arasındaki bağı koparacak, ilacı eczacı dışına çıkaracak ve kamu sağlığını olumsuz etkileyecek” dedi.
14 Mayıs ‘yas günü’
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan da 14 Mayıs’ın, içinde bulunulan durumda “Eczacılık Bayramı” değil “yas günü” olabileceğini belirterek “Sağlık Bakanlığı, gizli kapılar ardında yapılmaya çalışılan ’tezgah üstü’ilaç satışına ilişkin çalışmalarından derhal vazgeçmelidir. Reçetesiz ilaç satışının gündeme gelmesi ve zincir eczane endişeleri eczacıları günden güne yıpratıyor” açıklamasını yaptı.
***
Eczacılar hükümeti protesto etti-sol.org.tr
14 Mayıs Eczacılık Günü'nde Tünel'den Taksim'e yürüyen bine yakın eczacı hükümetin ilaç reklamını serbest bırakacak, ilaçların marketlerde satılmasının önünü açacak düzenlemelerini protesto etti.
HABER MERKEZİ İstanbul Eczacı Odası'na (İEO) üye eczacılar 14 Mayıs Eczacılık Günü'nde AKP hükümetinin ilaç alanında hayata geçirmeyi planladığı yeni düzenlemeleri protesto için Tünel'den Taksim'e yürüdü. Bine yakın eczacı ve eczacılık fakültesi öğrencisinin beyaz önlükleriyle katıldığı yürüyüş boyunca "AKP elini eczanemden çek", "Sermayenin değil halkın eczacısıyız", "Tayyip şaşırma eczaneme karışma", "Sağlık haktır satılamaz" sloganları atıldı.
Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra ilaç satışına geçeceği ifade edilen "For You" mağazasının önünden geçerken yürüyüşe katılanlardan bazıları mağazayı yuhaladı. Kortej İstanbul Barosu önünden geçerken pencerelere çıkan avukatların alkışlarla destek verdiği yürüyüşe Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy'un yanı sıra İstanbul Tabip, Dişhekimi ve Veteriner Odalarından ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan da temsilciler katıldı.
AKP uluslararası ilaç tekellerine çalışıyor Taksim Meydanında basın açıklamasını okuyan İEO Başkanı Semih Güngör, eczacıların ilaç reklamına, reçetesiz ilaçların eczaneler dışında satılmasına, eczane açılışlarında eczacı odalarının olur verme yetkisinin kaldırılmasına, ilaç alanında Sağlık Bakanlığı'nın yetkilerini "özerk" bir kuruma devredecek olan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yasa tasarısına, sermaye gruplarının eczane açmasına karşı mücadele edeceklerini belirtti. Uluslararası ilaç tekellerinin Türkiye'de ilaç pazarını genişletmek, satışlarını artırmak için çeşitli düzenlemeleri dikte ettiğini ifade eden Güngör, AKP'nin bu düzenlemeleri gerçekleştirmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Eczacıların "geleceklerini karartacak" bu tehditlere karşı 14 Mayıs Eczacılık Günü'nde eczanelerini siyah örtülerle kararttıklarını dile getiren Güngör, taleplerinin dikkate alınmaması durumunda kepenk kapatma eylemi yapacaklarını ifade etti.
***
Eczacılar Taksim’e yürüdü-sendika.org |
|
|
|
Eczacılar ilaç sektörünü tekellere açacak ve ticarileştirecek yasalara karşı “14 Mayıs Eczacılık Günü”nde beyaz önlüklerini giyerek İstiklal Caddesi’nden Taksim’e yürüdüler.
14 Mayıs Eczacılık Günü öncesi vitrin karartma eylemi gerçekleştiren eczacılar dün de İstanbul Eczacı Odası’nın çağrısı ile Tünel’de buluşarak Taksim’e yürüdüler. Eyleme katılan yaklaşık bin kişi hükümetin eczacılık alanını kapsayan yeni düzenlemelerini protesto etti. Saat 10.00’da Tünel’de buluşan eylemciler buradan önlükleriyle, dövizleri ve sloganları ile Taksim’e yürüyerek Tramvay durağında bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Taksim Tramvay Durağında İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör tarafından yapılan basın açıklamasında AKP hükümetinin çıkartmaya hazırlandığı yasaların sonuçlarına dikkat çekildi. Güngör açıklamasında; söz konusu düzenlemelerle ilacın eczanelerin dışına çıkartılarak ticari bir ürün olarak satışının önünün açılacağını dile getirdi, yasalar sonrası kamu sağlığını tehdit edecek bir tablo ile karşılaşılabileceğini ifade ederek yasanın arkasında tekelci ilaç sermayesinin bulunduğunu belirtti. Güngör eylemlerinin uyarı niteliğinde olduğunu vurgulayarak hükümetin düzenlemeden vazgeçmesi talebini yineledi. Açıklamanın ardından eylem alkışlarla sona erdi.
“Eczaneler halkındır halkın kalacak!”, “İlaçta reklama hayır!”, “Sermaye defol eczaneler bizimdir!”, “AKP sağlığa zararlıdır!” sloganlarının atıldığı eylemde eczacıların bir kısmı hükümetin çıkartmaya hazırlandığı yasaları temsilen kendilerini zincirledi. Eczacılarla beraber Eczacılık Fakültesi öğrencileri ile öğretim üyelerinin de katıldığı eyleme TB Başkanı Gençay Gürsoy, Türk Diş Hekimleri Odası, Türk Veteriner Hekimleri Odası ve SES destek verdi.
| |