İZMİR’DE geçen yıl 500 bin lira değerinde 35 bin kutu atık ilaç toplayan eczacı Şule İlkkurşuncu ve 6 arkadaşı, Çevreci Eczacılar Kooperatifi’ni kurdu.

İzmir’de geçen yıl 500 bin TL tutarında 35 bin kutu atık ilaç toplayan eczacılar, doğayı korumak amacıyla Çevreci Eczacılar Kooperatifi’ni kurdu.

İzmir Eczacı Odası’nın üstlendiği ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Atık İlaç Hareketi Projesi’ne öncülük eden eczacı Şule İlkkurşunlu, değeri 500 bin TL tutarında 35 bin kutu atık ilaç toplanıp imha edilmesini sağladı. Yeni bir çevre hareketi başlatan İlkkurşunlu, doğayı ve çevreyi korumak amacıyla çevreci 6 eczacı arkadaşının katılımıyla Çevreci Eczacılar Kooperatifi’ni (ÇEKOP) kurdu. ÇEKOP çevreye zarar verecek elektronik eşyaları ve kabloları toplamaya başladı. Kadın eczacılar İldeniz Atabey Şahin, Güler Alkan ve Derya Çelik’in de yönetiminde yer aldığı ÇEKOP, son olarak doğada binlerce yıl yok olmayan naylon poşetlerin yerine doğada kolay ayrışabilen biopoşetlerin kullanılmasını yaygınlaştırmak için çalışma başlattı. ÇEKOP Başkanı İlkkurşunlu, "Atık İlaç Projesi’ni bizim ilimizde de başlatın diyen çok il var. Kars, Denizli, Manisa, Edirne ve birçok ilin belediye başkanları ve eczacı odası temsilcileri ortak çalışma yapmak istiyor. İzmir’i zehirden Buca Belediyesi’nin katkılarıyla arındırdık. Projenin Türkiye’ye yayılması en büyük amacımız" dedi. Öncülüğünü Şirinyer’de eczanesi bulunan Şule İlkkurşunlu’nun üstlendiği Evsel Atık İlaç Toplama ve Bertaraf Projesi 2009 Temmuz aymda başladı. İzmir Eczacı Odası’nın yürütücülüğünde, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, Türk Eczacılar Birliği, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (EÇEV) proje ortaklığında, EDAK Ecza Kooperatifi’nin proje iştirakçiliğinde, Buca Belediyesi’nin ise sponsor olduğu İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli proje 2010 nisan ayında sona erdi. İzmir ve ilçelerinden 190 gönüllü eczacı katıldığı çalışmada evlerden değeri 500 bin TL’yi bulan 35 bin kutu atık ilaç toplandı. Buca Belediyesi’nin ilçede tahsis ettiği depoda toplanan 10 tonluk iki kamyon dolusu atık ilaç, imha için İstanbul’a gönderildi. Atık ilaçlar, Ekolojik Enerji isimli işletme tarafmdan imha edildi.

Halkın desteği

Projesinin bitmesine rağmen halkın atık ilaçlarını eczanelere getirdiğini gören Şule İlkkurşunlu, İldeniz Atabey Şahin, Güler Alkan ve Derya Çelik çevre hareketini sürdürmeye karar verdi. Eczacılar, Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel ve Türk Ecza Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Vecihi Özerdemli ve Eczacı Devrim Bali’nin katılımıyla Eylül ayında Çevreci Eczacılar Kooperatifî’ni (ÇEKOP) kurdu. Kooperatifin yönetiminde yer alan çevreci 4 eczacı hedeflerini Yeni Asır’a açıkladı. İlk amaçlarının atık ilaçların tüm Türkiye’de toplanıp imha edilmesini sağlamak olduğunu belirten eczacılar, bu çalışma için de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇEKOP’un yetkilendirilmesini istediklerini belirtti.

Naylon alınmıyor

Naylon poşetlerin doğada binlerce yıl kaybolmadığını belirten Şahin, "Bakkallarda, marketlerde, pazarlarda çevreye zararsız, doğada kolayca ayrışabilen biopoşetlerin yaygınlaştırmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun için halkı bilinçlendirici çalışmalar yapacağız. Birçok eczane ilaç firmalarının getirdiği naylonları kabul etmiyor. Artık eczanelerde EDAK Ecza Kooperatifi’nin de desteğiyle biopoşet kullanılıyor" diye konuştu. Çelik ise, "Biopoşetler karbondioksit ve güneşte parçalanıyor. Hastanelerde biogaloş, biobone ve bioeldiven kullanılabilir" dedi.

"Elektronik atıklar toplanıyor"

ÇEKOP Yönetim Kurulu Üyesi Güler Alkan, kullanılmayan bilgisayar parçaları, yazıcı, cep telefonu ve kabloları toplamaya başladıklarını belirtti. Bu cihazlardaki krom, nikel ve kurşunun çevreye zarar verdiğini ifade eden Alkan, "Elektronik atıkların imha edilmesiyle çevrenin zarar görmesi ve maden rezervlerimizin azalmasını önleyeceğiz. Doğaya karışan krom, nikel ve kurşun kanser dahil birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Gönüllü eczanelerimizin katılımıyla cihazları eczanelere getirmelerini sağlayacağız. Şu ana kadar üç konteyner elektronik atığı toplayıp İstanbul’daki imha tesisine gönderdik" diye konuştu.

İzmir’den Türkiye’ye yayılacak

Türkiye’de ilk defa İzmir’e gerçekleştirdikleri Atık İlaç Projesi’ni ülke geneline yaymak için çaba gösterdiklerini anlatan ÇEKOP Başkanı Şule İlkkurşunlu, şunları söyledi: "Fırsatlar yaratıp çevre dostu çalışmayı tüm illerde uygulamaya çalışacağız. Türkiye’nin diğer illerinden çok talep var. Kars, Edirne, Manisa’dan belediye başkanları ve eczacı odası yöneticileri ortak çalışma yapmak istiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, çalışmanın ülke genelinde başlatılması için bir komisyon kuracak."

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat