Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, provizyon sistemindeki aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "Eczacı, sağlık sisteminin finansö-rü değil, eşit paydaşı olarak görülmeli' dedi. Çolak, TEB'in Dedeman Oteli'nde düzenlenen 36. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, eczacılar olarak etkin bir ilaç-ec-zacılık hizmeti sunmak istediklerini belirterek, 2004'ten beri sürekli değişen geri ödeme kuralları ve provizyon sisteminde giderilemeyen aksaklıkların, eczacının hastaya ayırdığı zamanı sınırlandırdığını söyledi.
Geri ödeme listelerinde farmakoekonomi-ye uygun olmayan değişikliklerle hastaları mağdur eden kuralların, hastanın sağlık sisteminden memnuniyetini olumsuz etkileyeceğini belirten Çolak, "Bu nedenle geri ödeme listelerinin belirlenmesinde muhakkak ki hekimlerin ve eczacıların görüşleri alınmalıdır" dedi. Provizyon sistemindeki aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğini belirten Çolak, şöyle konuştu: "Sistem, eczacının yükünü azaltacak biçimde kurgulanmahdır. Sistemden ya da hekimden kaynaklı hataların bedelinin eczacıya ödetilmesi anlayışından vazgeçilmelidir. Eczacı, sağlık sisteminin finansörü değil, eşit bir paydaşı olarak görülmelidir. Tüm dünyada kural olarak eczacılar reçete veya yazım hatalarının raporlanmasına katılım açısından önemli bir pozisyona sahiptir ama Türkiye'de eczacılar hataları raporlamak yerine hata bedellerini ödemektedirler. Bu durum, bir an önce düzeltilmelidir."
TASARI YENİDEN DÜZENLENMELİ
6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılar Hakkındaki Kanun'un güncellenmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu belirten Çolak, buna ilişkin tasarının Sağlık Bakanhğı'nda beklediğini ve hala beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Taslaktaki eczane açılmasının nüfusa göre sınırlandırılması, yeni mezun eczacıların eczane açmadan önce eczane hakkında bilgi ve mesleki deneyim edinmelerini sağlamak amacıyla yardımcı eczacılık yapması, meslek içi zorunlu eğitim programlarının yapılması, eczane çalışanlarına iki yıllık eczane tekniker-liği eğitimi verilmesi gibi konuları desteklediklerini bildiren Çolak, ancak bu tasarıda yeniden düzenlenmesi gereken hususların da bulunduğunu söyledi.
Taslaktaki, "serbest eczaneler, eczacılık yapma hakkına sahip bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde" ifadesinin yerini korumasının yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayan Çolak, ikinci olmazsa olmazlarının eczane açma-kapama ve nakillerle ilgili yetkinin TEB Merkez Heyeti'ne ve eczacı odalarına verilmesi olduğunu bildirdi. Çolak, eczacıların ciroya göre yardımcı eczacı çalıştırma zorunluluğunun taslağa eklenmesi gerektiğini söyledi. Çolak, ilaç fiyatlarının avrodaki artış ve düşüşlere bağlı olduğu için spekülasyondan kurtarılamadığım, referans ülkelerin ekonomisine göre Türkiye'nin koşullarına ayarlamanın reel yaklaşım olmadığını söyledi. Eczacıların yaşadığı sıkıntılara da değinen Çolak, bu meslek mensuplarına kutu ya da reçete başına "meslek hakkı" ödenmesi gerektiğini söyledi. Muayene ücrederinin tahsilinin eczacılar aracılığıyla yapılmasını da eleştiren Çolak, "Geri ödeme gecikmelerine bir de ne zaman ödeneceği belirsiz katılım paylarının eklenmesi, eczacıların sıkıntılarını daha da artırıyor" dedi.
OTC (Tezgah üstü ilaç) ile ilgili tartışmalar konusunda da Çolak, TEB'in tezgâh üstü ilaçlar ve buna bağlı olarak ilaçta reklamın hasta sağlığını tehdit eden bir unsur olduğunu düşündüğünü bildirdi. Tezgâh üzerine çıkarılan ilacın, ilaç-ilaç ya da ilaç-besin etkileşiminin kontrol edilmesinin zorlaşacağını savunan Çolak, OTC'nin ve ilaçta reklamın halk sağlığı üzerinde yaratacağı tehdidin de ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Besin takviyeleri de dahil vitaminler ve diğer sağlık ürünlerinin bakanlıkça ruhsatlandırılması gereğine işaret eden Çolak, bunların eczane dışında satışına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kıhçdaroğ-lu da, devletten çıkan paranın arttığının söylenmesine rağmen eczacıların durumlarından memnun olmadığını belirtti. Geçen yıl bütçe yasasında devlet hastanelerinin 3.5 katrilyon liralık alacaklarının silindiğini söyleyen Kılıç-daroğlu, daha sonra bunun 1.5 katrilyon lirasının ödenmesine karar verildiğini belirterek, "Devlet hastanelerini şamar oğlanına dönüştürmek hükümetin görevi midir?" dedi.
TOMBUL: SİSTEM SORUNLARI
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da Türkiye'de sağlık sisteminin sorunları bulunduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini belirterek, bu sorunların bölgeler ve gelir grupları arasındaki eşitsizlik, hekim ve tedavi edici merkezli sistemden kaynaklandığını savundu. Genel Sağlık Sigortası sistemiyle bu sorunların çözülemeyeceğini öne süren Tombul, prim ödeme gün sayısı artırılarak değil, kayıt dışı istihdam önlenerek bir sistem değişikliğine gidilmesi gerektiğini kaydetti. Kongrede, 16 Aralık Pazar günü birlik merkez organları için seçim yapılacak.