Eczacılar, Meslek ve Sağlık Hakkı İçin Çağrıda Bulundu

Bir grup eczacı, hükümetin sağlık politikalarıyla serbest eczacıların ekonomik açıdan yaşama şansı kalmayacağını, meslek haklarının da ellerinden alınacağını söyledi. Eczacılar Şener ve Çiftçi, "Kamu hizmeti zayıflatılırken ilaç pazara açılıyor" dedi.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

18 Haziran 2008, Çarşamba

Eczacının Sesi adı altında toplanan bir grup eczacı, bir deklarasyon yayınlayarak, gündemde olan yasal değişiklikler ve hükümetin sağlık politikaları nedeniyle mesleklerini yapamaz hale geleceklerini söyledi.

Eczacı Mustafa Nuri Şener, bianet'e, Meclis gündemine gelmesi beklenen yasa değişikliğiyle eczacı olmayanların da eczane açabilmesinin önünün açılabileceğini söyledi.

Eczacı Ertan Çiftçi de Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 800 kalem ilacın eczaneler dışında da satılabilmesinin ve ilaçların reklamının yapılabilmesinin önünü açmaya çalıştığını belirtti.

Grup, Bakan Recep Akdağ'a, Türk Eczacılar Birliği'ne (TEB), vatandaşlara ve meslektaşlarına çağrıda bulunarak, yapılması planlanan değişikliklere karşı durmalarını istedi.

"Meslek hakkımız elimizden alınıyor"

Hükümet 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da değişiklik yapmayı planlıyor.

Çiftçi'yse eczacıların ana sorunun bu yasada değişiklik yapılması olmadığını, hükümetin getirdiği uygulamalar nedeniyle ekonomik açıdan mesleklerini yapamaz hale geldiklerini belirtti.

"Kar marjlarımız düşürülüyor, raflarımızda bulunan ilaçların fiyatı indiriliyor... İlaçların eczane dışında da satılabilir hale getirilmesi ve eczacı olmayanların da eczane açabilmesi sağlanırsa, serbest eczacıların ayakta kalma şansı olmayacak."

Şener de "Hastaneler, sağlık hizmetleri hızla özelleştirilirken ilaç bugüne kadar kısmen pazar dışında kaldı. Şimdi bu alanı da tamamen sermayeye açmaya çalışıyorlar" dedi.

Çiftçi, bu değişiklik önerilerinin 1980'lerden bu yana defalarca gündeme geldiğini fakat her seferinde ya muhalefet nedeniyle geri çekildiğini ya da yargıdan döndüğünü belirtti.

"Serbest eczacılar batıyor"

Eczacılar, kamu kurum reçetelerinin eczaneler arasında ekonomik olarak eşit dağıtılmasının sağlanmasını talep ediyor.

Bu yıla kadar uygulanan sistemde eczacı odaları hastanelerde yatan hastaların reçetelerini eczaneler arasında paylaştırırken şimdi bu sistem kalktı.

Çiftçi, özel hastanelerin "günübirlik yatan hasta" diyerek basit ilaçları da hastalara vermeye başladığını, değiştirilen kamu ihale yasasının da "ilacın pazara açılmasına hizmet ettiğini" vurguladı.

Şener, TEB'in "hükümetle eczacılar arasında bir aracı kurum gibi davranmaktan vazgeçip, eczanelerin işleyişini bilen insanlar olarak meslek haklarını savunmasını" istiyor.

Vatandaşlardan "evlerine en yakın sağlık kuruluşu olan" eczaneleri desteklemelerini isteyen grup, meslektaşlarına da bir araya gelme çağrısında bulunuyor.

Çiftçi "Bugün çok kazanan-az kazanan eczane ayrımı yapmanın bir anlamı kalmadı. Artık yüksek cirolu eczaneler de birer birer kapanıyor" diyor.(EÜ/EZÖ)



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat