Eczacılar iflasa sürükleniyor   

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilerin aylıklarından peşinen kesilen yüzde ıo'luk ilaç katılım paylarının 9 aydır eczanelere ödenmediğini ve bu ödemelerin takibinin sağlanmasına yönelik hiçbir düzenleme de yapılmadığını bildirdi.

Saydan, daha önce sadece Emekli Sandığı'ndan emeklilerin maaşlarından yüzde ıo'luk katkı payının kesildiğini ve eczanelere aktarıldığını, SSK ve BağKur emeklilerinin ise direk ilaç alımı sırasında bunu eczaneye ödediklerini belirtirken, yapılan düzenleme ile bu üç kurumun SGK'ye devrinin ardından bu kurumun ilaç katılım paylarını her üç emekli grubunun maaşlarından kesmek ve bunu eczanelere ödemekle yetkili kılındığını hatırlattı. Bu düzenlemeden beridir mağduriyet yaşadıklarını ve başvurularına rağmen bir sonuç alamadıklarını anlatan saydam, şöyle konuştu:

'NE OLDUĞUNU TAKİP DE EDEMİYORUZ'
"2007 yılı Haziran dönemi reçetelerine ait faturalar, devredilen kurumlara eczanelerce ayrı ayrı fatura edilmek yerine reçete gurubuna göre düzenlenerek teslim edilmeye başlamıştı. Bu uygulamanın başlamasından önce devredilen kurumlara teslim edilen fatura bedelleriyle ilaç katılım paylarının hangilerinin eczane hesaplarına aktarıldığını, hangilerinin ödenmediğini ve ne kadarlık kesinti yapıldığını sağlıklı bir şekilde takip edemediğimiz için bilemiyoruz."

Bu ödemelerin takibinin sağlanmasına yönelik hiçbir düzenleme yapılmadığını, gerekli sistem kurulamadığı için eczanelerin ilaç katkı payından kaynaklanan ne kadarlık alacağı olduğunun SGK tarafından bile bilenemediğini vurgulayan Saydan, "Kurumlar birleşmeden önce de ilaç katılım paylarını sağlıklı bir şekilde takip edemiyorduk. Birleşmeden sonra ise hem takip etmemiz imkansızlaştı hem de ödemeler gecikti. Yaşanan bu aksaklıkların bir an önce giderilmesini istiyoruz" dedi.

'PARALAR NEREYE GİDİYOR BELLİ DEĞİL'
Hak sahiplerinin internet üzerinden hangi eczaneden hangi tarihte ilaç aldıklarını, bunun için kesinti yapılıp yapılmadığını takip edebildiklerini belirten Saydan, "Hak sahibinin kişisel bilgileri üzerinden sorgulama yaptığımızda ilaç katkı payı kesintisinin yapıldığını görebiliyoruz ama bu ödeme eczaneye aktarılmıyor. Bu paralar nereye gidiyor belli değil" diye konuştu.

TEİS Genel Mali Sekreteri Eczacı Mehmet Saydan ise, Türkiye Eczacılar Birliği'nin açıklamasına göre 9 aydır SGK tarafından emeklilerin maaşından kesildiği halde eczanelere aktarılmayan ilaç katkı parasının 650 milyon YTL civarında olduğunu söyledi. Hükümetin SGK'yi sistemi rahatlatacağını söyleyerek oluşturduğunu ancak SGK kurumunun bu uygulamaya geçtiğinden bu yana bu ödemelerin hiçbirini yapmadığını anlatan Saydan, kurumun bu paraları kendi bütçesi içinde tuttuğunu belirtti.

Saydan, şu anda eczacıların büyük çoğunluğunun "gizli bir iflasın içinde" olduğunu vurgulayarak, "Ecza depoları vadesi gelmiş alacaklarını tahsil etmeye kalkarlarsa hiç abartmıyorum şu an hemen 8 bin eczane iflas etmeye hazır durumda" dedi.

'YABANCI ŞİRKETLER HAZIR BEKLİYOR'
Saydan, bu durumun planlı programlı şekilde bilerek yapıldığını, amacın eczaneleri zayıflatarak bu işi yapamaz hale getirmek olduğunu vurgulayarak, "Şu anda yabancı zincir eczaneleri, özellikle de Dubai şirketleri hazırda bu iş için bekliyor" dedi.

Saydam hükümetin "kara delik" olarak gösterilen harcamaları "azaltma" iddiasıyla yürürlüğe koyduğu "sağlıkta dönüşüm" adı altındaki uygulamaların hiç de harcamaları azaltmadığını aksine katladığını söyledi. 2006'da ilaç dışı sağlık harcamalarında yüzde 42 civarında artış olduğunu ifade eden Saydan, şöyle devam etti:

"İlaçtan tasarruf adı altında ilaç kısıtlamasına gidiliyor, bu doğru, ama halkın sağlığını tehlikeye atacak boyutiarda yapılıyor bu tasarruf. Özel hastanelere ise acayip büyük ölçülerde rant aktarılıyor bu dönemde. Yani ilaç harcamaları azalıyor gerçekten ve bunu bir tasarruf olarak gösteriyorlar ama aslında sağlık harcamaları artıyor aslında." Birgün Ekonomi



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat