İSTANBUL - Beyaz önlük giyerek Tünel’de bir araya gelen eczacılar, “14 Mayıs Eczacılık Günü” ve “Eczacılar sahipsiz değildir, geleceğimizi kararttırmayacağız” yazılı pankartlar açtı. Ellerinde bulunan dövizlerle Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen grup, zaman zaman alkışlar eşliğinde çeşitli sloganlar atarak vatandaşlara broşürler de dağıttı. Bu arada, İstiklal Caddesi’ndeki eczanelerin de büyük siyah afişler asarak, İstanbul Eczacılar Odası’nın vitrin karartma eylemine destek verdikleri görüldü.
Taksim Meydanı’na ulaşan grup adına bir basın açıklaması yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “hükümet tarafından sağlık ve eczacılık alanı ile ilgili temel bazı düzenlemelerin TBMM’den geçirilmek istendiğini belirtilerek, tasarının, ilaç ve eczacı arasındaki bağı koparacak, ilacı eczacı dışına çıkaracak, ilaç tanımını değiştirecek ve kamu sağlığını olumsuz etkileyecek düzenlemeler taşıdığını” öne sürdü.
“Hükümetin ve sermaye gruplarının gündeme getireceği olumsuz düzenlemelere karşı eczacıların mesleklerine ve ilaca sahip çıkacağını” ifade eden Güngör, şöyle devam etti: “Bu anlamda 3 noktadaki kararlılığımızdan asla taviz vermeyeceğiz. Gündemde olan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarısı, ilacı eczacıdan ve kamusal güvenceden kopartmayı amaçlamaktadır. Bu tasarıda eczacının adı yoktur. Bu tasarıyla ilaç ve eczacılık alanının kontrolü Sağlık Bakanlığından alınıp, İlaç Kurumu gibi toplumsal sorumluluğu olmayan özde özerk ve sermaye etkisi altında bir kuruma devredilmek istenilmektedir. Yine şu sıralar gündemde olan OTC (Tezgah üstü ilaç) ve ilaçta reklam düzenlemesi, birçok ilacın eczane dışına çıkmasına yol açacaktır. Çok uluslu ilaç tekellerinin Türkiye’nin ilaç pazarını genişletme amacına yönelik bu düzenleme eczacıları mağdur edecek, halk sağlığını olumsuz etkileyecektir. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yasa da şu sıralar meclisin gündeminde. Günümüzün ihtiyaçlarına ve eczacıların taleplerine yanıt verilmesini beklediğimiz bu yasanın çerçevesi içine meclis görüşmeleri sırasında eczacı olmayan kişilerin, farklı sermaye gruplarının eczane açmasının önünü açabilecek maddeler eklenmesi endişesini taşıyoruz.”
Güngör, eczacıların kamu kurumlarıyla yapılan protokol hükümleriyle ilgili büyük sıkıntılar yaşadığı da ifade ederek, bu yıl eczanelerin kamusal hizmeti sürdürebilmesi ve ayakta kalması için gerekli koşulları sağlayacak bir protokol hazırlanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
TTB’DEN DESTEK
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy ile bazı üniversitelerin eczacılık fakültelerinin dekan, öğretim üyesi ve öğrencilerinin de destek verdiği yürüyüş, açıklamanın ardından sona erdi.