Vakaya değil hastaya bak!

ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK İstanbul

Danıştay, sağlıkta “vaka başına ödeme modeli” ve “paket işlem uygulaması”nın yürütmesini “sağlığı bozucu” diyerek durdurdu

Danıştay 10. Daire, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SGK-SUT) doğrultusunda uygulamaya konan “vaka başına ödeme modeli” ve “paket işlem uygulaması”nın yürütmesini durdurdu.
Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine ve hukuka aykırı bulduğu uygulamayı, “Bireyin ve toplumun sağlığını bozucu, sağlık hizmetindeki kalitenin gelişmesini engelleyici” olarak niteleyen Danıştay, sorumlu kurumlara ‘Devlet’ olmanın sorumluluğunu hatırlattı.
Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği ve Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından açılan davayla ilgili olarak, Danıştay 10. Daire kararını verdi.
Uygulamayla, sağlık hizmetinin sunumunda çağdaş tanı ve tedavi araçlarından yararlanmanın engellendiğine dikkat çeken Danıştay, SGK’nın iddia ettiği gibi bu uygulamayla maliyetin düşmeyeceğine aksine artabileceğine hükmetti. Kararda uygulama şu sözlerle eleştirdi: 
“Sağlık kuruluşlarına başvuran hastanın hastalığını ve bu hastalığın tanı ve tedavisi için yapılan iş ve işlemleri dikkate almaksızın, baştan belirlenen bir tutarın ödenmesini amaçlamakta, henüz bir hastalık tanısı konulmamışken, vaka başına fiyat saptamasını öngörmektedir.”  

Milliyet duyurmuştu
Kararda ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya devlet sorumluluğu da hatırlatılarak şöyle denildi: “Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içerisinde sürdürmesini sağlamakla görevlendirilmiştir? Devlet, yaşama hakkını ortadan kaldıran, tehlikeye düşüren kurallar getiremez.”
Danıştay’ın karar gerekçesinde de şunlar belirtildi:  “Denetimin etkinleştirilmesi suretiyle sağlık harcamalarının disiplin altına alınması gerekirken, sağlık hizmetinden yararlananların ve bir ölçüde, bu hizmeti sunanların da aleyhine olacak şekilde getirilen vaka başı ödeme modelinde ve paket işlem uygulamasına yönelik tebliğ hükümlerinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”
25 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren SUT ile hastaların tetkiklerine kısıtlama getirilmişti.
Milliyet, 22 Ocak 2008 tarihinde yayımladığı haberde bazı kamu ve üniversite hastanelerinde, hasta tahlil ve tetkiklerine sınırlama getirildiğini duyurmuştu.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat