Gül’den sosyal güvenlik ve 301’e onay

Cumhurbaşkanı Gül, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 301. madde değişikliğini onayladı.

 
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 kanunu onaylarken bir kanunu TBMM’ye geri gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyali güvenlik yasası ile TCK’nın 301. maddesinde değişik öngören “Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onaylarken, 5760 sayılı “Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u, geçici 10’uncu maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye geri gönderdi. Söz konusu kanunlar yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Kanuna göre; emeklilik yaşı, kademeli olarak artacak; 2048’de 65’e yükselecek. Emeklilik için prim ödeme gün sayısı da 7 bin 200’e çıktı. Kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı da kaldırıldı.

Hem öncesinde hem de Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında tartışma yaratan sosyal güvenlik yasası dün akşam saatlerinde Abdullah Gül tarafından onaylandı.

Kanuna göre emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilecek ve 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65 olacak.

Emeklilikte SSK kapsamında çalışanların ödeyeceği prim gün sayısı 7 binden 7 bin 200’e çıkacak.

Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı her yılın aralık ayında açıklanan tüfe ile o yılın gayrisafi yurtiçi hasıla gelişme hızının yüzde 30’unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak.

Aylık bağlama oranı sigortalının malullük yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabii geçen toplam ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olacak.

Sigortalılara bağlanacak alt sınır aylığı ortalama aylık kazancının yüzde 35’inden az olmayacak.ancak eşi ve çocuğu bulunan sigortalılarda bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.

Çalışanlardan alınacak genel sağlık sigortası primlerine kademe getirilecek. Zorunlu sigortalılıkları sona eren sigortalılar yakınlarıyla birlikte 90 gün süreyle sağlık hizmetinden yararlanacak.

Özel ve vakıf hastanelerinin keyfi fark alma uygulaması da kaldırılacak

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayesinde 2 YTL katılım payı alınacak.

Katılım payı ortez protez iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda ise yüzde 10 ile 20 arasında olacak.

Şehit ve gazi çocuklarına yapılan eğitim yardımı da yüzde 25 oranında artırılacak.

Öte yandan gazeteci milletvekili opera bale tiyatro sanatçılarının da aralarında bulunduğu bazı iş kollarında yıpranma olarak bilinen fiili hizmet zammı da kaldırıldı.

Eczacının Sesi'nden NOT:

Yasanın Resmi Gazetede Yayınlanan Tam Metni Yasal Mali Bilgiler Köşemizden Ulaşabilmek İçin Aşağıdaki Adresi Tıklayın:

http://www.eczacininsesi.com/index.php?yon=yasal_mali&id=48

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat