ÇEKOOP’un ‘Atık İlaç Bertarafı için sponsor aranıyor’ çağrısına yanıt bulundu. İzmir’in 2. El otomobildeki kalbi olan Otokent, toplanan atık ilaçların bertarafını üstlendi.
İzmirliler Atık ilaçlarını artık eczanelere getiriyor!
EDAK Ecza Kooperatifi’nin ilk olarak 2008 yılında başlattığı “Miadı Geçmiş Ürünlerin Toplanması ve Bertarafı”projesi ile kamuoyunun dikkatini atık ilaç konusuna çeken eczacılar, 2009 yılında İzmir Eczacı Odası’nın proje sahipliğinde evlerdeki atık ilaçların toplanması ile atık ilaç hareketini başlattılar. Ve 2010 yılında Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP)’un kurulması ile bu yönde kalıcı çözümler sağlanması yönünde önemli bir adım atıldı. 2009 yılından beri,“Atık İlaç Ayrıştırma Merkezi” tahsisi ile Buca Belediyesi ve atık ilaçların eczanelerden merkeze toplanmasını sağlayan EDAK Ecza Kooperatifi, çevreye karşı duyarlı eczacılarımızın halkımızı yönlendirmesi ile projenin sürdürülebilirliğine aralıksız destek oldu. Bu bağlamda, proje kapsamında İzmir’de 100 ton atık ilacın kontrolsüz bir şekilde çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden toplanması sağlandı. Son 2 ayda toplanan 30 ton atık ilacın imha edilmesi için Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP)’un sponsorluk çağrısına duyarsız kalmayan, Otokent Yönetimi, bertaraf için sponsor olacağını belirtti. Otokent Yönetimi adına Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın’ı ve ÇEKOOP Yönetimini davet eden Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, çalışmalarından ve duyarlılıklarından dolayı iki tarafı da tebrik etti.
"Çözümsüzlüğün çözüm olmaması lazım" Ercan Tatı
Törende bu kampanya İzmir’e ilaç gibi geldi diye konuşmasına başlayan Tatı, pek çok sorunun aslında bilindiğini, söylemde pek çok kişinin destek olduğunu ama iş eylem ve sorumluluğu almaya gelince kimsenin ortada görünmediğini ifade etti. Tatı, “Biz topu taca atmıyoruz, çözümsüzlüğün çözüm olmaması lazım. Dernekler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri yerel yönetimler böyle işler için var. İşte eczacılar, işte yerel yönetim ve Otokent İzmir’in otomobildeki kalbi, bir araya geldiğimizde neler yapabileceğimizi görüyoruz, umarız bu sadece burada da kalmaz böyle güzellikleri biz örnek yaratarak, daha da fazlasını yaşarız” diye konuştu.
Bu projeye katkı koymaktan mutluyuz / Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın
Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın’da yaptığı Konuşmada, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve Çekoop Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Şule İlkkurşunlu’ya çevreye sahip çıkarak yaptıkları çalışmalardan ötürü, Otokent Yönetim kurulu, Otokent esnafı adına teşekkür ederek başladı. Otokent’in 2010 yılı itibariyle Türkiye ekonomisine 170 milyon dolarlık katkı koyduğunu konuşmasında ifade eden Akın, “Bir sivil toplum kuruluşu olarak sosyal projelere önem veriyoruz, daima sosyal projelere desteğimiz sürecek ve bu projeye de katkı koymaktan mutluyuz” diye konuştu.
“Buca Belediyesi’nin desteği bizim için paha biçilmez”/ Ecz. Şule İlkkurşunlu
ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Şule ilkkurşunlu da, “Bütün Türkiye’ye bu projeyi yayabilmek için uğraşıyoruz. Bu yönde Bakanlıklar ve İlaç Sanayi ile görüşüyoruz. Bu gerçekten doğaya ve çevreye sahip çıkma projesidir. Bir Bucalı olarak böyle bir belediye’ye sahip olduğum için gurur duyuyorum” dedi. İlkkurşunlu, Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın’a da katkılarından ötürü teşekkür ederek, “Mesleğiniz ile ilgili olmayan bir konuda bu kadar duyarlı davranıp, böyle bir projeye sahip çıkıp, emek ve para verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Umuyorum ve biliyorum ki bu birçok kuruma da örnek olacak bir davranış olacaktır” diye konuştu.
ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Şule İlkkurşunlu, Yönetim Kurulu 2. Başkanı Ecz. Güler Alkan ve Denetim Kurulu Üyesi Ecz. Birsel Gültekin, çevreye katkılarından dolayı Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’ya, Buca Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Cemal Yılmaz‘a ve bertaraf için sponsor olan Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın’a teşekkür plaketi verdi.
Atık ilaçların imhası için protokol sözleşmesinin imzalandığı törende imhanın en kısa zamanda gerçekleştirilmesi için yasal sürecin tamamlanmasının beklendiği belirtildi.
Kaynak- EDAK