STOK ZARARLARININ KARŞILANMA SÜRECİ HAKKINDA

İlaç Takip Sistemine stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımızın KKİ artışlarından kaynaklanan stok zararlarının uygulamanın başladığı 18 Aralık 2010 tarihinden geriye dönük 15-30-45 günlük alımlarının dikkate alınarak karşılanması için başlatılan süreç hakkında girişimde bulunmak üzere geçtiğimiz hafta içerisinde İstanbul, Ankara, İzmir Eczacı Odası Başkanları ilaç sanayisinin temsilcileri ve dağıtım kanallarının yöneticileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cengiz Celayir, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Melih Memecan ve Ecza Depocuları Derneği Yönetim Kurulu ile yapılan görüşmelerde stok zararlarının ödenmesi için başlatılan süreç hakkında bilgilendirme yapıldı ve yapılan çalışmalar ayrıntılı olarak değerlendirildi. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Sayın Nezih Barut’un yurt dışında olması nedeniyle Sayın Cengiz Celayir kendisi ile yapılan görüşmede Sayın Barut’u da temsil etti.

Sayın Cengiz Celayir ve Sayın Melih Memecan ile yapılan görüşmelerde kendilerine Türkiye genelinde İlaç Takip Sistemine stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımızın fiyat düşüşleri ve iskonto artışları nedeniyle oluşan zararlarının geriye dönük 45-30-15 yöntemiyle belirlenmesi için dağıtım kanalları tarafından çalışma başlatılmasının talep edildiği ve bu çalışmanın tamamlanmasından sonra oluşturulan listelerin İstanbul, Ankara, İzmir, Eczacı Odaları tarafından toplu olarak ilaç firmalarına bildirileceği ve mutabakat sağlanacağı iletildi. İstanbul, Ankara, İzmir Eczacı Odası Başkanları temel taleplerinin herhangi bir ayırım gözetmeksizin tüm meslektaşlarının stok zararlarının eş zamanlı olarak ödenmesi olduğunu ilaç firmalarının sayın temsilcilerine iletti.

Sayın Cengiz Celayir, TİSD ve İEİS açısından İlaç Takip Sistemine stok bildiriminde bulunmayan 9 bini aşkın meslektaşımızın zararlarının ödenmesi için geriye dönük 45-30-15 gün üzerinden yapılacak hesaplamanın en uygun ve doğru yöntem olduğunu belirterek eczanelerin stok bilgilerinin firmalara ulaşmasının ve kontrollerinin yapılmasının ardından en kısa sürede eşzamanlı olarak stok zararlarının karşılanacağını Oda Başkanlarına bildirdi.

AİFD Başkanı Sayın Melih Memecan’la yapılan görüşmede de aynı bilgiler kendisine iletilerek AİFD üyesi firmaların aynı doğrultuda işlem yapmaları talep edildi. Sayın Başkan geriye dönük 45-30-15 yöntemine, ilaçlarının ödeme süreleri çok kısa olan bazı firmaların itiraz edebileceğini dile getirerek önümüzdeki günlerde bu firmalarla yöntem üzerinde görüşüleceğini belirtti.

İstanbul, Ankara ve İzmir Eczacı Odalarının Başkanları ise, gerektiğinde ödemeleri kısa vadeli ilaçları olan firmalarla görüşerek her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir yöntemin bulunabileceğini, AİFD üyesi birçok ilaç firması açısından geriye dönük 45-30-15 günlük alımların baz alındığı yöntemle İTS üzerinden stok bildirimi yapılması yönteminin sonuçları itibariyle farklılığı olmadığını ve bu firmalar tarafından yapılacak ödemelerin hemen hemen aynı tutarda olacağını belirterek daha bir yıl önce kendileri tarafından oluşturulan yöntem ile stok zararlarının karşılanmasını Sayın Memecan’dan talep ettiler.

Toplantı sonunda dağıtım kanalları tarafından geriye dönük 45-30-15 günlük alımlar üzerinden hesaplanacak stok zararlarının Eczacı Odaları yada Ecza Depoları aracılığıyla AİFD üyesi ilaç firmalarına gönderilmesi ve gerektiğinde ilgili firmalarla Oda Başkanlarınca görüşme yapılarak mutabakat sağlanacağı kararlaştırıldı.

Ecza Depocuları Derneği ile yapılan görüşmede de İTS’ye stok bildirimi yapmayan meslektaşlarımızın geriye dönük 45-30-15 yöntemiyle stok zararlarının en kısa sürede belirlenmesi ve hazırlanan listelerin İTS’ye stok bildirimi yapan meslektaşlarımızla eşzamanlı olarak ödeme yapılacak şekilde Eczacı Odaları ya da Ecza Depoları aracılığıyla ilaç firmalarına gönderilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Yapılan görüşme sırasında Ecza Depocuları Derneğinin Yönetim Kurulu üyeleri özellikle İTS’ye stok bildirim yapan meslektaşlarımızın kestikleri faturalarla ilgili olarak firmalarca yapılacak kontrollerin uzayabileceği ifade edildi. Birçok firmanın beyan edilen tutarlardan mal fazlalarının ve ticari iskonto tutarlarının düşülmesini ve imalatçı fiyatı üzerinden fatura kesilmesini istemeleri nedeniyle İTS’ye stok bildirimi yapan meslektaşlarımızla ilgili çalışmanın zaman alacağı belirtildi.

Ayrıca geçtiğimiz 18 Aralık sürecinde varılan mutabakat sonucu uygulanan geriye dönük 45-30-15 günlük alımlar üzerinden stok zararlarının karşılanması yönteminin; bugün bazı firmaların alım koşullarında yaşanan yeni düzenlemeler, firmalara ait bazı ilaçların firma değiştirmesi, bu ilaçlara ait vadelerde gerçekleşmiş olabilecek değişiklikler nedeniyle Ecza Depocuları Derneği tarafından 18 Aralık tarihinden bugüne vadelerde ve piyasa koşullarında bir değişiklik olup olmadığının firmalardan sorgulanması kararlaştırıldı.

Yapılan toplantı sonucunda İTS’ye stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımızın geriye dönük 45-30-15 yöntemiyle stok zararlarının belirlenmesi işlemlerinin tamamlanmasının ve İTS’ye stok bildirimi yapan meslektaşlarımızın faturalarının ilaç firmalarınca yapılacak kontrollerin sonucu varılacak mutabakatın ardından eşzamanlı olarak ödenmeye başlaması konusunda anlaşma sağlandı.

Eczacı kamuoyunun bilgisine önemle sunulur.

Saygılarımızla.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat