Bir 8 Mart daha yaklaşırken dünya kadınlarının durumu   

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre dünyada kadın-erkek eşitsizliği, kadınların üretime katılmaması her yıl milyarlarca dolarlık kayba neden oluyor. Bu kayıp yalnızca Asya Pasifik bölgesinde 42 milyar dolar olarak gerçekleşiyor. Eğitimdeki eşitsizlikler de her yıl 16-30 milyar dolar arasında bir kayba neden oluyor. BM verilerine göre, dünya üzerindeki her 3 kadından ı'i hayatı boyunca en az 1 kez cinsiyeti nedeniyle şiddete uğruyor.

YOKSULLARIN YÜZDE 70'İ KADIN
Dünya Bankası ise 15-44 yaşları arasındaki kadınların aile içi şiddete uğramaları ya da tecavüz edilip öldürülmeleri riskinin kanser, trafik kazası, savaş ve sıtma nedeniyle hayatını kaybetme riskinden daha fazla olduğunu bildiriyor. BM Kadın Gelişmişlik Fonu da dünyadaki yoksulların yüzde 70'inin, okuma yazması olmayanların yüzde 67'sinin kadın olduğuna dikkat çekiyor. BM'nin AİDS konusundaki özel temsilcisi Elizabeth Mataka da dünyada HIV virüsü taşıyan insanların yarısından fazlasının kadınlar olduğunu ifade ediyor. Bunlar dünya üzerinde kadınların karşı karşıya olduğu temel sorunlar.

Bu sorunlar ve olası çözüm yollarının ele alınması için BM Kadınların Statüsü Komisyonu 25 Şubat-7 Mart tarihleri arasında sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla ele alınacak. Beş binden fazla kadın örgütü temsilcisi ve aydın, sanatçı ve yazarın katılacağı bir dizi etkinlik kadın sorunlarının en üst düzeyde tartışıldığı küresel bir platform. Bu platformun yanı sıra New York'ta eşzamanlı olarak düzenlenecek 240 yan etkinlik de binlerce kadın temsilciyi değişik zeminlerde buluşturacak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Komisyon toplantılarında ele alınmak üzere kaleme aldığı raporunda, dünya üzerinde birçok ülkenin kadın hakları konusundaki standartları düzenleyen uluslararası konferans kararlarını uygulamadığından yakındı.

KADIN MÜCADELESİNE DAHA FAZLA BÜTÇE
Cinsler arası eşitliği ekonomik alanda büyük kazanımlar getirdiğinin altını çizen Ban ki Moon, küresel sorunların çözülmesi yolunda kadın sorunlarının anahtar konumda olduğunu söyledi.

Kadın örgütleri ise dünyadaki kadın eşitsizliğinden çok, BM içerisindeki bütçe eşitsizliğini bu kez gündeme taşımayı düşünüyor. Zira BM'deki tüm kadın örgütlerinin bir yıllık bütçeleri 65 milyon doları ancak buluyor. BM'nin çocuk örgütü UNICEF'in bir yıllık bütçesi ise 2,34 milyar dolar. BM yetkililerinin bu yıl kadın özgürlüğü konusundaki söylemlerle 'kurtulamayacağı' kadın mücadelesi için daha fazla bütçe ayrılması için baskı görecekleri açık. ANF



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat