NOT:KONUYLA İLGİLİ DETAYLI YORUM KAMU KURUM KÖŞEMİZDE
http://www.eczacininsesi.com/index.php?yon=kamu_kurum&id=65
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü
05 Mayıs 2008
Sayı:
B10.0.IEG.0.13.00.16-
Konu:
İlaç Fiyat Değişimleri
DOSYA
Bakanlar Kurulu'nun 2007/12325 sayılı Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararı'nın "Fiyat Değerlendirme Komisyonu" başlıklı 3 üncü maddesi'nin üçüncü bendinde, "Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 45 gün sonra uygulanmaya başlanır. Ancak, fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmez. Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilir." denilmektedir.
Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ'in "İstisnalar" başlıklı 14 üncü maddesi (e) bendinde ise, "İlaç fiyatlarında geçerlilik için beklenilen 45 günlük süre Genel Müdürlük web sitesinde ilan edilir." denilmektedir.
Yukarıda bahsedilen Bakanlar Kurulu Kararı ve Tebliğ hükümlerinde, ilaç fiyatlarında yapılacak değişikliklerin 45 gün sonra uygulamaya gireceği, referans değişikliği veya fırmaların kendi istekleri ile yapacakları fiyat düşüşlerinde ise "eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edilmesi koşulu ile" bu süre beklenilmeksizin yeni fiyatların geçerli olacağı hükme bağlanmıştır.
Söz konusu düzenlemelerde öngörülen hüküm ile hastaların ilaca zamanında ulaşabilmesi ve bulunabilir olması ile eczanelerde oluşacak kayıpların önlenmesi amaçlanmış olup uygulamada bazı farklı değerlendirme ve uygulamalar ile tereddüt oluştuğu görülmektedir. Bu nedenle Bakanlar Kurulu Karan ve buna istinaden çıkarılan tebliğlerde yapılan düzenlemeye açıklık getirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması zorunluluğu doğmuştur. Buna göre;
1- Dönemsel ya da başka gerekçe ile fiyat indirimi yapıldığında indirimli fiyatlar ilan edildiği tarihten 45 gün sonra geçerli olacak, ancak firmalar diğer iskontolar haricinde indirim oranında ilave iskonto şeklinde indirimi uygulamaya indirimli fiyatların ilan edildiği tarihte derhal başlayacak, bu iskontolar depolar tarafından eczanelere derhal yansıtılacaktır.
2- Referans değişiklikleri sonucu veya firmaların kendi istekleri ile yapmış oldukları fiyat düşüşlerinde, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla 45 günlük süre beklenilmeden indirimli fiyat geçerli olacaktır. Telafi yöntemi TEB ile firmalar arasında sağlanacak mutabakatla belirlenecek ve firmanın telafi edeceği bilgisi TEB aracılığı ile eczacılara duyurulacaktır. Fiyatın geçerlilik tarihinden önce bu telafiler gerçekleştirilecektir. Yine aynı şekilde kamu iskonto oranlarında firmalar tarafından yapılacak artışlarda da eczane kayıpları telafi edilecektir.
3- Dönemsel olarak fiyat artış kararı alındığında yeni fiyatlar ilan edildiği tarihten 45 gün sonra geçerli olacaktır. Firmalar 45 günlük süre doluncaya kadar geçerli olan eski fiyattan ilacı piyasada bulundurmak ve o anda geçerli fiyattan depolar aracılığı ile eczanelere ulaştırmak zorundadırlar. İlaçların piyasada bulunmaması durumunda ilgili firma hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Diğer bir husus ise içinde bulunduğumuz dönemde döviz kurlarında yaşanan istikrarsızlık nedeni ile ilaç fiyatlarının artırılacağı beklentisi sonucu piyasaya ilaç arzında gecikmeler olmasıdır. Bazı eczanelerin ilaç siparişlerine yanıt alamadıkları şeklinde şikayetler mevcuttur. İnsan sağlığının korunmasında doğrudan etkili olan ilacın ticari bir meta olması gerçeği ikinci derecede önemlidir. İlaç firmalarının bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da piyasaya ilaç arzında ilacın maddi değerini ikinci planda tutarak vatandaşlarımıza ürettikleri ilaçları kesintisiz bir biçimde ulaştırmaları bu ticari alanın doğası gereğidir. Kararname ve ilgili Tebliğ'de yer alan ilaç fiyatlarındaki değişimlere ait geçerlilik süresine ilişkin düzenlemelerin amacı piyasada o anda dolaşımda bulunan ürünlerdeki fiyat değişimini bir geçiş sürecine bağlayarak stok sorunlarını en aza indirmeyi sağlamaktır. Bu sürelerin ticari kaygılarla farklı bir şekilde istismarı söz konusu olamaz. Anılan nedenlerle ilaç fiyatlarındaki süre düzenlemelerine ait kuralların ve ilaçların piyasaya arzına ait uygulamaların yukarıda açıklanan şekilde ve herhangi bir aksaklığa mahal verilmeden yapılması hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim.
Dr. Mahmut TOKAÇ
Bakan a.
Genel Müdür
DAĞITIM:
Gereği:
Araştırmacı ilaç Firmaları Derneği
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası
Türkiye İlaç Sanayi Derneği
Türk Eczacıları Birliği