İstanbul’da 1 Kasım 2010 tarihinde uygulanmaya başlanan Aile Hekimliği uygulaması ile ilgili sorunlar çığ gibi büyüyor.
Doktorların kendi yakınlarını hemşire olarak sağlık kuruluşlarında çalıştırdıklarına dair iddialar gündeme bomba gibi düştü. Yeteri kadar denetim olmadığı için Aile Sağlığı Merkezleri adeta hekimlerin fabrikası durumuna dönüşmüş durumda. Mesleki haksızlıkların yanında ücret konusunda sadece hekimlere yönelik ayrıcalıklar bardağı taşıran uygulamaların devamı niteliğinde. Bir Ale Sağlığı Merkezinde Çalışan pratisyen hekime 7 bin lira ile 9 bin lira arasında ücret ödenirken, hemşireler maksimum bin 800 liraya zorla aile sağlığı elemanı olmaya mecbur bırakılmış durumda. Mecbur bırakılmasının nedeni olarak, hekimlere istediği hemşireyi seçme hakkı ve istediği mekanda çalışma imkanı sağlanırken hemşirelere ise idari kurumların görevlendirdiği yerde çalışmaya mecbur bırakılması olarak gösteriliyor.
İLÇE DIŞINDA GÖREV ALABİLİYORLAR
Hemşireler için görevlendirmeler ilçe dışında herhangi bir yer olabiliyor. İstanbul’un bir ucundan diğer bir ucuna görevlendirilen hemşirelerin doğum yapmalarına 3 hafta gibi kısa bir süre kalmasına rağmen, bir aylık geçici görevli olarak başka bir sağlık kuruluşuna görevli olarak gönderilmesi gibi skandalların yaşandığı görevlendirmeler bile yapılıyor. Bu konuyla ilgili ismini vermek istemeyen mağdur bir hemşire sitemini şu sözlerle dile getirdi:
"Şimdi düşünmek lazım hangi aklı selim insan bu görevlendirmeyi yaptı diye. Belki de doğumunu sağlık kurumunun içinde gerçekleştirip herhangi bir masrafı olmaz diye düşünmüşlerdir diye düşünüyorum. Çünkü başka mantıklı bir cevap bulamadım. Ben sadece gebe değil, aynı zamanda bir anneyim. İlgilenmesi gereken 2 çocuğum daha var . Çocukların eğitimi var, sağlık problemleri olabilir"
İLK AYAKLANMA İSTANBUL’DA BAŞLADI
Aile Hekimliği Uygulamasıyla getirilen patron işci ilişkisi nedeniyle hemşirelerin yaşadıkları bu insanlık dışı uygulamaya ilk tepki yaklaşık 500 hemşirenin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Haklarını hukuki zeminlerde aramaya karar veren 500 kadar hemşirenin katılımı ile düzenlenen toplantıya, meslek sendikaları yetkilileri de katıldı. Sağlık Sendikası avukatlarının da hazır bulunduğu toplantıda yaşanan sorunlar anlatıldı. Sendika avukatları yapılan uygulamaların bir hukuk devletine yakışmadığı ve tehditle şantajla görev ifa etmenin insanlık suçu olduğunu belirttiler. Toplantı sonrası dertlerini anlatan hemşireler, kendilerine yapılan insanlık dışı uygulamaları şu sözlerle açıkladılar: "Bazı sağlık merkezlerinde hekimlerin hemşirelere paspas yaptırmaya çalışması, tehdit etmesi, aşağılaması, fiziki şiddet görürsünüz diye korkutmaları ve idari kurumların bu duruma seyirci kalması hemşirelerin ruhsal çöküntüye düşmelerine sebep olmuş ve hatta bazılarının çok sevdikleri mesleklerinden istifa etmesine neden olmuştur. Yıllarca emek verdiği mesleğinden ayrılmaları bardağı taşıran son damla olmuştur" sözleri ile sitemde bulundular.
Sendika üyeleri ise tepkilerini şu sözlerle dile getirdiler: "657 sayılı kanunda yapılan değişiklerle iş güvencelerini kaybetmiş doktorların işcisi durumuna düşürülmüş ve sözleşmeli çalışmaya mahküm edilmişlerdir. Bu saldırılar iş güvencesinin ortadan kaldırılması ile sınırlı tutulmamış, bir çok ekonomik ve sosyal hak da gasp edilmiştir. Uygulamaya konulan Aile Hekimliği Uygulaması ile zorla aile sağlığı elemanı ismi altında hemşirelik mesleğini ifa etmek mecburiyetinde bırakılan hemşirelerin yaşadığı sorunlar dayanılmaz bir hale gelmiştir. 4 aydır geçici görevdeki hemşirelere ödenmesi gereken ek ödemeler halen ödenmemiş ve neredeyse aile hekimliğine geçmeye mecbur bırakılmak istenmişlerdir".
TAKSİM’DE PROTESTO GÖSTERİSİ DÜZENLENECEK
Hemşireler üzerine baskı kurularak uygulanan aile hekimliği uygulamasını protesto etmek için Şubat’ın son haftasında Taksim Meydanı’nda protesto gösteri düzenlemeye hazırlanan hemşireler, gösteriye tüm hemşirelerin katılması çağrısı yaptılar. Binlerce hemşirenin katılımı ile gerçekleşmesi beklenen gösteride hükümetin skandala dönüşen sağlık politikasını eleştirecek olan beyaz melekler, Türkiye’deki tüm hemşirelerin katılımıyla da Mart’ın ilk haftasında Sağlık Bakanlığı’na yürüyüş yapmayı planladıkları öğrenildi.