Aile hekimliği ’ilaç yazma’ sistemine dönüşünce hükümet devreye girdi. Fazla ilaç yazana negatif performans uygulanacak. Reçete ve kutu başı ilaç uygulamasına gidilecek..

Hükümet, cari açıkta büyük payı olan ilaç harcamalarını mercek altına aldı.. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Aile hekimliğinin ilaç yazma sistemi" haline geldiğini, uygulama başladıktan sonra reçete sayısında yüzde 15’lik artış olduğunu belirtip, kurum ile ilgili önlem alacaklarını söyledi. Çelik, evlere poşet poşet ilaç taşındığını belirterek, reçete ve kutu başı ilaç uygulamasına gidileceğini açıkladı. Çelik, Ağrı’da yaptırılan SGK hizmet binasının açılışına giderken uçakta SABAH’ın sorularını yanıtladı. İlaç ile ilgili suistimal ve çeşitli sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Çelik, en önemli sorunun da aile hekimliği haline geldiğini söyledi. Türkiye’nin aile hekimliğini henüz oturtamadığını belirten Çelik, "Aile hekimliği reçete yazan sistem haline geldi. Reçete yazan bir sistem olmaktan çıkartılması gerekiyor. Hastaların yüzde 80’ini hastaneye gerek kalmadan eve göndermek için oluşturuldu ancak uygulamada böyle değil. Aile hekimliği reçete, ilaç yazmak yarışı olmamalı" diye konuştu.

POŞET POŞET İLAÇ GİDİYOR
Çelik, birinci basamakta reçetelerin yüzde 46’sını aile hekimlerinin yazdığını, Türkiye’nin bu sisteme geçmesinden bu yana reçete sayısında yüzde 16’lık bir artış olduğunu söyledi. Sistemde bazı suistimaller de yaşandığını belirten Çelik, "10 gün içinde aralıklarla reçete yazılıp ilaçlar alınıyor. Ne kadar önlem alırsanız alın art niyetliler bir yolunu buluyor. Evlere poşet poşet ilaçlar gidiyor. Buzdolapları ağzına kadar ilaçla dolu. Bu sisteme son verilmesi gerekiyor" dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI İLE ORTAK ÇALIŞMA YAPILACAK
Bakan Çelik, öncelikli olarak aile hekimliği ile ilgili bazı önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi. Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini söyleyen Çelik, doktorların reçete yazmasını azaltmak için fazla ilaç yazanlara negatif performans uygulanmasının gündemde olduğunu vurguladı. Başka önlemlerde alacaklarını söyleyen Çelik, reçete başı, kutu başı ilaç yazımı ile ilgili bir çalışma yaptıklarını belirtti. Çalışma Bakanı Çelik, daha önce reçete başına 4 ilaç yazımı sınırı getirdiklerini, Danıştay’ın bunu kaldırdığını hatırlattı.

ZÜBEYDE YALÇIN/ SABAH

 

------------------------------

DAVETLİSİNİZ!

ULUSAL ECZACILIK FUARI

14/ 15/ 16 Ekim 2011

Uluslararası Lütfi Kırdar

Kongre ve Sergi Sarayı

İSTANBUL

--------------------------------



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat