İzmir Tabip Odası Başkanı Doktor Suat Kaptaner, "Aile hekimlerinin görevleri arasında bulunan 'ev ziyaretlerini', hekimlerin para karşılığında tuttuğu sıradan kişiler yapıyor" dedi. Kaptaner, İzmir'de ev ziyaretleriyle ilgili piyasa oluştuğunu, hekimlerin maaşlarının ziyarette bulunduğu kişi sayısı kadar artacağını söyledi.
Tartışmalara konu olarak 14 Mayıs 2007 tarihinde başlayan Aile Hekimliği uygulaması, ilk altı ayı geride bıraktı. Uygulamayla ilgili tartışmalar ise hala sürüyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, Aile Hekimleri'nin yapması gereken ev ziyaretlerinde sağlık skandalı yaşandığını ifade etti.
"Aile hekimlerinin görevleri arasında bulunan 'ev ziyaretlerini' hekimlerin para karşılığında tuttuğu sıradan kişiler yapıyor" diyerek şok iddiada bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, "Birinci basamak kamu sağlık hizmetlerinde yaşanan karmaşanın ortaya çıkmasından korkulduğu için aile hekimliği uygulamasının sonuçları açıklanmıyor. Sonuçlar açıklanıp tartışılmaya başlanınca sözde aile hekimliği pilot uygulamasının makyajı dökülecek" diye konuştu.
Tam bir sağlık skandalı
Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, bazı aile hekimlerinin yapması gereken ev ziyaretlerini yapmayıp, para karşılığı tuttuğu, emekli hemşire ya da sağlık konusunda hiçbir bilgi sahibi olmayan işsiz gençlere yaptırdığını iddia etti. Kaptaner, yaşananların tam bir sağlık skandalı olduğunu, insan sağlığına verilen önemi gösterdiğini söyledi. Kaptaner, ziyaretlerle ilgili piyasa oluştuğunu, alınacak paraların ziyarette bulunanlar tarafından belirlendiğini ifade etti.
2 bin YTL masraf parası alıyorlar
Aile Hekimliği yapan bir doktorun ayda yaklaşık 6 bin YTL aldığını, bunun 2 bin YTL'sinin masraf olarak ödendiğini ifade eden Oda Başkanı Dr. Kaptaner, "Bakanlık, aile hekimlerine kira, su, elektrik, internet gibi giderler için 2 bin YTL ödeme yapıyor. Bunun için hiçbir belgenin ibraz edilme zorunluluğu yok. Bu durumda hekim, parayı isterse muayenehanenin masraflarına, isterse de kendine harcıyor" dedi.
Aile hekimi 3 bin 500 kişiden sorumlu
Bir aile hekiminin ortalama 3 bin 500 kişiden sorumlu olduğunu dile getiren Kaptaner, aile hekiminin sorumlu olduğu aileyi bir yıl içinde en az bir kez evinde ziyaret etmesi gerektiğini söyledi. Aile hekimlerinin yapması gereken ziyaretleri gerçekleştirmedikleri için paralı kişiler tutarak, ziyaretleri yapmış gibi gösterdiklerini belirtti.
Para için sağlık hiçe sayılıyor
Aile hekimlerinin, parayla adam tutup ev ziyaretleri gerçekleştirmesinin altında, alacakları paranın kesilmemesinin yattığını belirten Oda Başkanı, "Aile hekimleri, daha fazla para kazanmak için bu yola başvuruyor. Sekiz ay bittiğinde bir aile hekimi, hane içindeki her bir kişi başına 1 YTL alacak. Ortalama, 3 bin 500 kişiye bakan bir aile hekimi ayda yaklaşık 3 bin 500 YTL ek ücret alacak. Amaç, bu parayı kaybetmemek" dedi.
Yanlış bilgi üzücü sonuçlar doğurur
Ziyaretlerin bilgisiz ve yetkisiz kişiler tarafından yapılmasının ileride üzücü sonuçların yaşanmasına neden olacağını kaydeden Kaptaner, "Bu uygulamaya geçildiğinde, adreslerde oturan kişilerin bilgilerinde yanlışlıklar vardı. Bu yanlış bilgilerin düzeltilmiş hali bilgisayarlara yüklenmesi gerekiyordu. Aile hekimlerinin para tutarak ziyaret yaptırması, şimdi de sağlık bilgilerinin yanlış girilmesine, kişi hakkında yanlış bilgilere sahip olmamıza neden olacak" diye konuştu.
Varoşlarda daha çok yaşanıyor
Oda Başkanı Dr. Kaptaner, "Ev ziyaretleri sırasında, hekimler tarafından doldurulması gereken 'Ev Takip Fişleri', etkisiz ve bilgisiz kişiler tarafından dolduruluyor. Kamu sağlık hizmeti öyle bir hale geldi ki, ev ziyaretleri için yasalara aykırı olarak emekli hemşireler, hatta bazı semtlerde gençlerin ve çocukların gündelik ücret verilerek ev ziyaretlerine gönderildiğini belirledik. Bu tür olaylar, özellikle metropol içindeki varoş bölgelerde yaşanıyor" diye konuştu.
Olayın takipçisi olacağız
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, ev ziyaretlerinin emekli hemşire ve para ile tutulan kişiler tarafından yapılmasıyla ilgili ellerinde ciddi belgelerin bulunduğunu söyledi. Kaptaner, konuyu İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirdiklerini, yetkililerin konuyla ilgili atacakları adımları takip ettiklerini de sözlerine ekledi. İzmir'de Aile Hekimliği uygulaması öncesi, birinci basamak sağlık hizmetleri olarak kabul edilen Sağlık Ocakları'ndaki uygulamaların mükemmel olduğunu belirten Kaptaner, "Aile Hekimliği uygulaması, sağlık hizmetlerini felce uğrattı" dedi.
Kaynak: Halide DİNLER/haberexpres.com.tr
|