2008 PROTOKOLÜ DERHAL UYGULANMALIDIR!
Bilindiği üzere 2008 yılı Protokolü, Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında 9 Temmuz’da imzalanarak yürürlüğe girdi. Ancak aradan geçen üç haftada protokolde yer alan kazanımlarımız hayata geçirilmediği gibi SGK yeni bir dayatma yaparak sözleşmeleri teslim almama kararı aldı.
Ortada karşılıklı imzalanmış bir protokol varken neden bu duruma gelindi?
Protokolde eczane ekonomilerine önemli katkı sağlayacak iki madde yer almakta idi. Bunlardan biri eczacıların kuruma yaptıkları iskontoların bu dönem yeniden düzenlenerek aşağıya çekilmiş olması idi. Bu uygulama ile eczacılara 140 milyon YTL tutarında bir katkı sağlanacaktı. İkincisi ise sanayi iskontolarının eczaneler üzerinden kuruma yansıtılmasından doğan ortalama yüzde 3 civarında olan zararın ortadan kaldırılması idi. Bu uygulama da eczacılara 300 milyon YTL tutarında katkı sağlayacaktı. Yani toplamda eczanelere 440 milyon YTL tutarında yapılacak bir katkı ile eczacılara ortalama yüzde 5 oranında bir iyileştirme getirilmiş olacaktı.
Protokolün imzalanmasının ardından bugüne kadar geçen süre içinde eczacı iskontolarının geriye çekilmesi konusunda varılan mutabakatın yürürlüğe girmesi için provizyon sisteminde gerekli hazırlıklar yapıldı. Protokoldeki sanayi iskontolarının eczanelere getirdiği mali külfetin kaldırılması yönündeki düzenleme hayata geçirilmediği için, provizyon sistemi yeni haliyle hizmete sokulmadı.
Sanayi iskontolarının eczanelere getirdiği yük neden kaldırılmadı?
Protokol görüşmeleri sırasında sanayi iskontolarının eczacı üzerinden yapılmasının getirdiği 300 milyon YTL’lik yükün kimin tarafından üstlenileceği gündeme geldiğinde görüşmelere katılan üç bakan “bu bizim sorunumuz, bunu biz ilaç sanayisinden tahsil ederiz” şeklinde bir yaklaşım ortaya koymuştu. Ancak protokolün imzalanmasının ardından SGK’nın sanayicilerle yaptığı pazarlıklarda ilaç sanayisi böyle bir yükü üstlenmeyi kabul etmedi. SGK, sanayi temsilcileri ve bu pazarlıkta hiçbir şekilde taraf olmaması gereken Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) yöneticileri sorunu çözmek üzere birkaç kez bir araya geldiler. Görüşmelerin uzaması üzerine SGK ile TEB arasında varılan sözlü mutabakat ile sözleşmede yer alan madde gereği 31 Temmuz 2008 tarihine kadar kuruma teslim edilmesi gereken 2008 protokollerinin teslim tarihi Ağustos ayı sonuna kadar uzatıldı.
Bursa’da yapılan Bölgelerarası Toplantıdan sonraki iki hafta boyunca süren görüşmelerde, kurum ve ilaç sanayisinin sanayi iskontolarının eczacılara getirdiği yükün yalnızca “bir kısmının” kaldırılması teklifleri TEB tarafından reddedildi. Gelinen durumun değerlendirilmesi için Başkanlar Danışma Kurulu 29 Temmuz’da olağanüstü toplantıya çağrıldı. Toplantıda sanayi iskontoları konusunda çözüm sağlanamadığı ve SGK’nın sözleşmeleri 31 Temmuz akşamına kadar teslim almayarak imzalanan protokolü geçersiz kılmaya çalıştığı tespiti yapıldı. Öyle ki bu durumda 1 Ağustos günü protokolün hiçbir hükmü kalmayacaktı.
Bu tespit üzerine, Başkanlar Kurulu sözleşmelerin teslimatının tüm Türkiye’de eczacı odaları tarafından en geç 31 Temmuz günü tamamlanmasına karar verdi.
İstanbul Eczacı Odası da bu karar gereği meslektaşlarının özverisiyle 36 saat içinde binlerce üyesinin hemen tamamının sözleşmesini topladı. Böylece meslektaşlarımızın sözleşmelerini imzalaması sonucu 9 Temmuz tarihinde kazanılmış haklarının korunması sağlanmış oldu.
31 Temmuz Perşembe günü toplanan sözleşmeler meslektaşlarımızın da katılımıyla Üsküdar SGK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü’ne götürüldü. Ancak burada İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli eczacı odaları yöneticilerinin yetkililerle yaptıkları görüşmelerde sözleşmelerin teslim alınmayacağı bildirildi. Bunun üzerine oda yöneticilerimiz bir dilekçeyle taleplerini kayda geçirdiler ve sözleşmelerin odalar tarafından kuruma getirildiği kurum kayıtlarında da belgeli olarak yer aldı.
Görüşmelerin ardından oda yöneticileri SGK önünde toplanan meslektaşlarımızla birlikte gelinen durumu bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdular ve gerekli hukuksal mücadelenin derhal başlatılacağını dile getirdiler.
Tüm Türkiye’de SGK İl Müdürlükleri önünde eczacıların protestosu karşısında SGK haksızlığı kamuoyuna da yansıyan bu tutumundan geri adım attı ve sözleşmeleri teslim almaya başladı.
Şu an ne durumdayız?
Sözleşmelerin SGK tarafından teslim alınmasıyla, 2008 Kamu İlaç Alım Protokolü’nün keyfi ve hukuk dışı yöntemlerle geçersiz sayılmaya çalışılmasının önüne geçilmiştir. Protokolün üzerinden 21 gün geçmesine rağmen haklılığımızdaki ısrarımız sonucu, kurum nihayet dün (31 Temmuz Perşembe) sisteme yeni bir mesaj atmış ve yeni indirim oranlarının çok kısa bir süre içinde sisteme işleneceğini duyurmuştur. Ancak henüz sanayi iskontolarının eczacıya getirdiği yükün ortadan kaldırılması için uygulamada atılmış olan bir adım yoktur.
Yapılması gereken 3 bakanın imza attığı mutabakata ve bu mutabakatın da ekli olduğu ve SGK Başkanvekilinin imzaladığı Protokole sadık kalmak ve bu Protokolün tam anlamıyla hayata geçmesi için mücadeleyi sürdürmektir. TEB’in, Türkiye’deki tüm eczacıların örgütlü güçlerinin ortaya konmasının bir sonucu olarak varılan mutabakattan geri adım atması ve her kimle olursa olsun tekrar pazarlık masasına oturması kabul edilemez.
Doğru olan kazanılmış haklarımıza sahip çıkarak hukuk dışı uygulamaları bir an önce sonlandırmaktır.
Mutabakatın altında imzası olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’i, Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ’ı, Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan’ı ve 2008 Protokolünün altında imzası olan SGK Başkanvekili Sayın Fatih Acar’ı ivedilikle protokolün hayata geçirilmesi konusunda göreve davet ediyoruz.