ECZACI KAMUOYUNA, 08/02/2007
Biz İstanbul Eczacı Odası TEB Büyük Kongre Delegeleri ;
Ecz. AYŞİN TOSUN
Ecz. BETÜL ZEYBEK
Ecz. ERTAN ÇİFTÇİ
Ecz. ENDER LÜLEBURGAZ
Ecz. HAKAN GENÇOSMANOĞLU
Ecz. M.CAN YETİŞEN
Ecz. NİHAL KIZIL
Ecz. SERDAR GÖKSAN
Ecz. SÜHEYLA BAYKARA
Ecz. YUSUF TELLİ
Aşağıda ki yazıya/dilekçeye bağlı olarak SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ TEB BÜYÜK KONGRESİNİN TOPLANABİLMESİ İÇİN 15 GÜN İÇİNDE YASAL İŞLEME BAŞ VURACAĞIMIZI DUYURUYOR, TÜM TEB DELEGELERİNİ DE AYNI İŞLEMİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ.
SAYGILARIMIZLA.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ
BAŞKANLIĞI'NA
Willy Brant sok.No:9
Çankaya/ANKARA
6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun 51, 52, 53 ve 54 üncü maddeleri gereği iki yılda bir toplanan Büyük Kongrelerin, Aralık-2005 tarihli Olağan Büyük Kongresinde seçilmiş olan 35. dönem Merkez Heyetinizin görev süresi Aralık-2007 yılına kadar devam etmektedir.
Merkez Heyetinizin, Aralık-2005 tarihinden bugüne kadar 6643 sayılı birlik yasamızın 4 üncü ve 39 uncu maddelerinde belirtilen vazifeleri ve görevleri layıkıyla yapmadığınız görüşündeyim. Serbest eczane sahipleri olarak, bilhassa eczanelerden sağlık hizmeti satın alan kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığınız hizmet alım anlaşmaları ( protokoller ) bizlerin aleyhine işlemiştir. Anlaşmalarda eczacıların yasal hakları güvence altına alınacak şekilde gözetilmemiş, binlercemizin ilaç dağıtım kanallarına gecikme faizleri ödemesine ve bankalara da alınan krediler karşılığında faizler ödememize sebep olmuştur. Ayrıca mesleki eğitimimize ve hukuka aykırı olan angarya niteliğinde ki lüzumsuz bürokratik işlemler içeren bu anlaşmalar ile tek taraflı, daima kurum lehine tasarruf amaçlı işleyen ve sıkça değişen kuralların peşinen kabul edilmesi, sözde kesin onay vermesi gereken ama onay vermeyen provizyon sistemlerinin esiri olmamız, çalışma hayatımızı felce uğratarak, halka sağlık hizmeti sunma görevimiz olan mesleğimizi yapamaz hale gelmemizi sağlamış, haksız kesintilere, haksız rekabetlere maruz kalmışızdır. Haklarımızın gayrı-hukuki olarak sözlü bir şekilde kurumların ve ilaç firmalarının insafıyla sınırlı olarak yer aldığı bu yazılı anlaşmalar, sözleşme hukukuna aykırı bir şekilde bugüne kadar heyetinizce fütursuzca imzalanmıştır.
Eczaneler olarak, %90 oranında ilacın alıcısı olan kamu kurumlarıyla mecburi bir şekilde, hayatımızı idame ettirmek için bizleri bir nevi kölelik statüsüne sokan bu anlaşmaların (protokollerin) uzantısı olan sözleşmelere imza atmak zorunda bırakıldığımız için, bundan böyle bu tip anlaşmalar yerine, her türlü hakkımızı yasamızda belirtilen vazife ve görevleri doğrultusunda koruyacak şekilde hukuka uygun anlaşmalara (protokollere) imza atacak yeni bir Merkez Heyetinin seçilmesini istediğimizi, 14-Ocak-2007 günü İstanbul'da yapılan eczacı mitinginde 8 bin kişi olarak hep bir ağızdan talep ettik.
Yine, bu mitingde eczacılıkla ilgili yasalarımızda hükümetçe yapılmak istenen ve bizlerin eczacılık yapma hakkını büyük ölçüde kaybetmemize neden olacak değişikliklere ve yine hükümetçe uygulanmak istenen sosyal devlet ilkesine, sağlıklı yaşama hakkına aykırı ilaç ve sağlık politikalarına karşı çıkılması taleplerimizi, açıkladığımız tüm konularda alınmış büyük kongre kararlarını bu güne kadar yerine getirmek için samimi ve inançlı bir şekilde çalışmayarak yerine getirmeyen merkez heyetinizi istemediğimizi de hep bir ağızdan talep ettik.
İstanbul Eczacı Odası Büyük Kongre Delegesi olarak, tüm Türkiye'den gelen eczacıların yanında odamın üyesi eczacılarının da hep bir ağızdan seslendirdiği bu insani ve mesleklerini yapma açısından yaşamsal öneme haiz isteklerini yerine getirmekten bugüne kadar hala kaçındığınız ve 2007 ilaç alım protokolünün hukuka uygun olarak isteklerimiz doğrultusunda imzalanması için meslektaşlarımın isteklerini görev ve sorumluluğum gereği onların adına talep etme hakkımı kullanarak, Merkez heyetinizin görevden uzaklaştırılması için her türlü yasal hakkımı kullanmak üzere harekete geçtiğimi beyan ederek, Seçimli Olağanüstü Büyük Kongrenin Toplanması talebimi aşağıda açıklanan yasal mevzuat çerçevesinde heyetinize sunarım.
Gerek 6643 sayılı Birlik yasamızın 53 üncü maddesi ve 39 uncu maddesinin (f) şıkkı gerekse de Türk Eczacıları Birliği Yönetmeliğimizin 67 inci maddeleri gereği, asil delegelerin üçte birinden noter kanalı ile yazılı olarak gelen Olağanüstü Büyük Kongre Toplanması taleplerini, son talebin geldiği günden başlayarak en geç 15 gün içerisinde Merkez Heyetinizin olumlu olarak karara bağlaması ve bu karar tarihinden itibaren en geç iki ay içerisinde de Olağanüstü Büyük Kongreyi Toplaması ve yine Merkez Heyetinizin asil delegelerin üçte birinin ortaklaşa istediği aynı anlam ve doğrultuda ki gündem maddelerini de bu Olağanüstü Büyük Kongrenin gündemine koyarak talep edilen gündemi ve/veya gündemleri içeren Olağanüstü Büyük Kongreyi yasamızda ki kurallara göre toplaması zorunludur.
Sonuç itibarıyla;
Türk Eczacıları Birliği 1 inci Bölge İstanbul Eczacı Odası Büyük Kongre Delegesi olarak, açıkladığım yönetim etme anlayışınızla ilgili gerekçeler ışığında İstanbul’da ki eczacıların hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek olan görevim gereği, belirttiğim yasa maddelerinin bana verdiği yasal haklarım doğrultusunda 35. dönem olarak görev yapan Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetinizden;
TÜRK ECZACILARI Bİrlİğİ Büyük KongreSİNİ en kIsa zamanda Olağanüstü olarak toplamanIzI,
VE bu Olağanüstü Büyük Kongrenİn gündemİne merkez heyetİ azasInI seçmek, yüksek haysİyet dİvanI azasInI seçmek, üç asil üç yedek murakIP seçmek OLAN gündem maddelerİnİn de koyulmasInI TALEP EDİYORUM.
Böylece 6643 sayılı birlik yasamızın 53 üncü maddesinde belirtilen Büyük Kongrenin vazifelerinin tamamının yerine getirileceği ve yine 6643 sayılı birlik yasamızın 35 inci maddesi gereği değişecek tüm kurulların görev sürelerini tamamlayacak yeni kurulların üyelerinin de seçileceği SEÇİMLİ TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ BÜYÜK KONGRE TOPLANMASI şeklinde de açıklanabilecek olan yukarıda ki taleplerimi, gereğinin yapılması için Heyetinize sunarım.
Saygılarımla.
İstanbul Eczacı Odası
T.E.B Büyük Kongre Delegesi