Akut veya kronik karın ağrısı karın içi organlardan kaynaklanabileceği gibi başka bölgelerden kaynaklanan yansıyan ağrılar olarakta görülebilir.
Mide ülseri veya reflüde ağrılar antasit kullanmakla ve yemek yemekle azalır. Lokalizasyonuna ve karakterine bağlı olmak üzere tokluk ağrısı, safra yollarındaki patolojilere, iskemiye, laktoz intoleransına bağlı olabilir.
Mevsim değişimlerinin etkisi sıklıkla ülser hastalığında, bazen de barsak iltihaplanmasında görülür. Pozisyon değiştirmekle, ani hareketle, öksürmekle, hapşırmakla ve basınç uygulamakla artan ağrılar, spinal sinirlerin veya karın zarının uyarılmasına bağlı olabilir.
Karın ağrılarında acil durumlar nelerdir?
Karın ağrısı ile başvuran hastada öncelikle karın içi organlarda görülebilecek hastalıkların araştırılması gerekmektedir.
Omurga, pelvis organları, akciğer, kalp kaynaklı ağrıların yanı sıra kurşun zehirlenmesi gibi metabolik durumlarda da karında hissedilen yansıyan ağrılar olabilir.
Yüzeyel ve derin karın ağrısı nedir?
Hastanın ağrısı ile ilgili detaylı bir anamnez ile yüzeyel veya derin ağrıların ayırımı yapılabilir.
Yüzeyel ağrılar sıklıkla kas-iskelet sisteminden kaynaklanmaktadır. Karın bölgesinde belirli bir sinirin dağılım alanına yayılan ağrılar, genellikle radiküler ağrı, dejeneratif disk hastalığı, omurga fraktürleri, omurilik kanalını tutan malignitelere bağlı bası ve herpes lezyonlarına ikincil nöropatik karakterli ağrıları düşündürür. Daha önce geçirilmiş ameliyat alanlarında görülen keskin, batıcı, yanıcı nitelikteki ağrılar nöropatik ağrıyı düşündürür.
Derin ağrılar, iç organlardan kaynaklı olabilir. İç organlara bağlı ağrılar genellikle yaygın, lokalize edilemeyen, künt niteliktedir.
Kronik karın ağrıları nelerdir?
–Kaburga sendromu
Onbirinci ve onikinci kaburgalardan kaynaklanan arasıra şiddeti artabilen kronik karın ağrısı sendromudur. Alt karın bölgesinden kasıklara yayılan ağrılar görülebilmektedir.
Kaburga sendromu kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla görülür, genellikle 20 ila 40 yaş arasında ortaya çıkar. Sıklıkla bir travma anamnezi olmamasına karşın, hamilelik sırasında başlayabilir.
–Karın cildine ait sinirlerin sıkışmasına bağlı ağrılar
Cilt sinirlerinin, karın kasları veya operasyon sonrası oluşan yara dokusu içinde sıkışması sonucu karın duvarında lokalize olarak ortaya çıkan ağrılardır. Sıklıkla tek bir sinirin dağılım alanında ve karın duvarının tek tarafındadır.
Aralıklı başlayan, daha sonra devamlı hal alan, karın duvarında keskin, yanıcı ağrı karakteristik olarak duyarlı bölgeye bası uygulanması ile tetiklenir. Başlangıç sıklıkla belirgin olmamasına karşın ağrı; ani, keskin, bükülme, ardarda öksürme ya da karın içi basıncının arttığı konumlarda ortaya çıkabilir.
–Ailevi Akdeniz Ateşi
Akdeniz bölgesinde yaygın olan Ailevi Akdeniz Ateşinin nedeni henüz bilinmemektedir. Genellikle 20 yaşından önce başlamakta ve her iki cinste de görülebilmektedir. Genetik yatkınlığın olduğu bilinmekte ve otozomol resesif geçiş göstermektedir. En sık görülen başlangıç bulgusu karın ağrısıdır. Hastalarda kusma bulunabilir. Ataklar 48 saat içinde herhangi bir bulgu olmadan kaybolabilir.
–Abdominal Migren
Tekrarlayıcı karın ağrısı ve/veya kusma ataklarının tipik migrene eşlik etmesi ya da onun yerine ortaya çıkması ile karakterizedir. Genellikle 2 ila 11 yaşları arasında çocuklarda görülmekte olup erkeklerde kadınlara oranla daha sıktır. Ağrı genellikle karın bölgesinin üst kısımlarında ya da göbek çevresinde, değişen şiddetlerde yaygın yanma şeklindedir. Ağrı birkaç saatte uykuyla sonlanır ve sıklıkla bulantı-kusma, büyük oranda da sadece kusma ağrıya eşlik eder.
–Kansere bağlı kronik karın ağrısı
Yemek borusu kanseri olan hastalarda ağrı göğüsten sırta yayılabilir ve yeme güçlüğü ile birlikte olabilir. Hastalar zamanla ağızdan beslenemez hale gelebilirler. Kolon kanserinde alt karın bölgesinde ağrı görülür. Ağrı, genellikle kalın bağırsak tıkanıklığına ikincil gelişen karındaki şişkinliğe bağlıdır, seyrek olarakta kalın bağırsak duvarındaki erozyona ve periton tutulumuna bağlı olarak gelişebilir. Ağrı hastalık kontrol altına alınmazsa kalıcı ve ilerleyicidir. Mide kanserinde üst karın bölgesinde devamlı ve künt nitelikte olan ağrılar, antasitlere yanıt vermeyen mide ülseri ağrısına benzer şekilde de olabilir. Pankreasın herhangi bir bölgesindeki kansere bağlı olarak gelişen ağrılar, üst karın bölgesindedir. Ağrı künt ağrıdan, ileri dönemlerde sırta yayılan şiddetli ağrıya kadar değişir.