ULUSAL SAĞLIK VERİ SÖZLÜĞÜ

Günümüz dünyasında her alanda bilginin öneminin giderek artması, bilgiyi doğru bir şekilde elde etme konusundaki ihtiyacı artırmış ve bu ihtiyacı karşılamak üzere önemli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Özellikle sağlık bilişimi alanında pek çok uluslararası standardın geliştirildiği görülmektedir. Bu standartlar; verinin tanımlanması, aktarılması, saklanması, mahremiyetinin korunması ve analiz edilmesi aşamalarında nasıl bir yöntem izleneceği konusunda kurallar getirmektedirler.
Ülkemizdeki duruma bakıldığında; sağlık alanında politika üretmek için hayati öneme sahip verilerin toplanmasında, saklanmasında ve analiz edilmesinde ulusal veya uluslararası standartların olmadığı, özellikle veri toplama konusunda ciddi bir karmaşanın mevcut olduğu görülmektedir. Bu tespit, 2003 yılında yayınlanan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” raporunda da yer almış ve ardından önemli adımlar atılmaya başlanmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programında, “Karar Sürecinde Etkili Bilgiye Erişim: Sağlık Bilgi Sistemi” başlığı ile yer alan e-Sağlık projesi bu alanda atılan önemli adımlardan biridir. Bu proje, son iki yılda önemli mesafeler kat etmiş ve artık neticelerini vermeye başlamıştır. Karar sürecinde etkili bilgiye erişim için ön şart olan “veri standartlarının belirlenmesi” amacıyla, e-Sağlık projesini yürütmekte olan Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda konunun uzmanları tarafından hazırlanmıştır.

Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü (USVS); Türkiye’deki sağlık kurumlarında kullanılmakta olan bilgi sistemlerinin referans olarak kullanacağı ve terminoloji birliği konusunda büyük bir katkı sağlayacak olan bir sözlük çalışmasıdır. Nitekim diğer tüm çalışmalar, bu sözlüğün hazırlanması ve kullanılan tüm verilerin burada tanımlanmasıyla anlam kazanmaktadır. Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü, bizim sağlık bilişimi vizyonumuzun ve bundan sonra atmayı planladığımız diğer adımların en önemli göstergesi ve sağlık bilişimi çalışmalarımızın kalbidir.

Diğer taraftan, yine aynı sözlük içerisinde tanımlanan Minimum Sağlık Veri Setleri de, Bakanlığımızın bilgiye dayalı bir yönetim anlayışının temelini oluşturan yapıtaşlarıdır. Bakanlığımız, Minimum Sağlık Veri Setleri ile veri toplama disiplinini değiştirmiştir. Nitekim şimdiye kadar kullanılmakta olan ve içerisinde çoğunlukla veri değil, verilerden elde edilmiş bilgiler içeren, aralarında ortak bir standart bulunmayan ve yeniden kullanımları oldukça zor olan formlar yerine, doğrudan bilgiye ulaşmada kullanacağımız verileri Minimum Sağlık Veri Setleri formunda toplayıp, zaman içinde değişen ihtiyaçlara göre bu verilerden bilgi ve anlam çıkarmayı benimsemiş durumdayız.

Sözlük, farklı kategorilerde veri kümelerinin olduğu hiyerarşik terim ve nesneler toplulukları (Ontoloji ve "Ontoloji"ler) ve bu terimler arası ilişkilerden oluşmaktadır. Bununla birlikte USVS, bir veri sözlüğü niteliği taşımayan; ancak Sağlık Kodlama referans Sunucusu (SKRS) bünyesinde yer alacak ve yine ülke çapında referans olarak kullanılacak olan kodlama ve sınıflandırma sistemlerinin tanımlarını da barındırmaktadır.

Veri sözlüğü, sağlık kurumlarından verilerin belirlenmiş standartlar doğrultusunda toplanmasını, analizini ve değerlendirilmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda, sahadan sağlık verisi toplama konusunda verimi artıracak, tekrarlanan ve hatalı verileri azaltacak ve toplanan verinin amacına daha uygun bir şekilde kullanılmasına imkân tanıyacaktır.

Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü, Bakanlığımızın hemen her biriminin önemli katkılarıyla oluşturulmuş önemli bir ortak akıl ve koordinasyon ürünüdür.


Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü
Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü’nün İçeriği
Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü’nün Güncellenmesi
Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü Web Gezgini



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat