MSD ve Hacettepe Üniversitesi'nin bilimsel iş birliği global bir başarıya imza attı
Hacettepe Üniversitesi, MSD Global Klinik Araştırmalar Merkezi İş Birliği Programı'na dahil olan, dünyadaki yaklaşık 18 bin merkez arasından belirlenen öncelikli 31 merkezden biri oldu.
Hayatları kurtarma ve iyileştirme misyonu ile 130 yılı aşkın süredir dünyanın en zorlu hastalıkları için ilaçlar ve aşılar sunan, yaşam için keşfeden MSD, yenilikçi tedavilerin geliştirilmesi ve erişilebilirliğinin artırılması adına güçlü iş birliklerine imza atıyor.
MSD, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Global Klinik Araştırmalar Merkezi Bilimsel İş Birliği Programı kapsamında, klinik araştırma merkezleri ile daha güçlü ve etkin bir iş birliği oluşturarak operasyonel mükemmeliyeti hedefliyor. Programa dünya çapında MSD global klinik araştırmalarını yürüten, yaklaşık 18 bin aktif merkez arasından 31 merkez seçildi. Türkiye'den, Hacettepe Üniversitesi ise bu program kapsamında dünyadaki ilk 31 merkez arasında yer alıyor.
Hacettepe Üniversitesi, kurulan iş birliği ile MSD'nin ilaç ve aşı geliştirme planlama bilgilerine erişim ve klinik araştırma portföyünün gelişimi için bilimsel ve operasyonel iş birliği geliştirme fırsatı bulacak.
Yenilikçi ilaç ve aşıların geliştirilmesinde Türkiye'ye MSD'den değerli destek
Klinik araştırmalar alanında Türkiye'de lider merkezler arasında yer alan Hacettepe Üniversitesi, MSD özelinde onkoloji, hematoloji, enfeksiyon/aşı, kardiyovasküler hastalıklar, gastroenteroloji, endokrinoloji gibi alanlarda toplam 74 klinik faz çalışması yürütüyor. MSD Türkiye, kurulan bu iş birliğiyle Hacettepe Üniversitesi'nin klinik araştırmalar alanında sahip olduğu gücü uluslararası alana taşıyarak, kurumun dünyada en saygın klinik araştırma merkezleri ile aynı kulvarda yer almasını sağlamayı hedefliyor. Kurulan sürdürülebilir iş birliğinin hem Hacettepe Üniversitesi'nin hem de Türkiye'nin klinik araştırmalarının uluslararası görünürlüğüne katkı sağlaması da hedefler arasında yer alıyor. İş birliği kapsamında ayrıca Hacettepe Üniversitesi'nin dahil olduğu klinik çalışma sayısını artırarak, Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki akademisyenlerin tedavi alanlarında sunulan yeni tedavi seçenekleriyle bilimsel değerlendirme yapma şansına sahip olacağı ifade ediliyor.
Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Ünal, "Hacettepe Üniversitesi'nin klinik araştırmalar alanındaki sahip olduğu yetkinlikler ve ortaya koyduğu bilimsel araştırmalar çerçevesinde elde etmiş olduğu bu başarının hedeflediğimiz daha nice başarıya önemli bir kapı araladığına inanıyorum. Klinik çalışmalarda büyük bir özveriyle ve cesaretle varlığını ortaya koyan, yenilikçi buluşların izini süren tüm Hacettepeli bilim insanlarımıza bu başarımıza ortak oldukları için teşekkürlerimi sunuyorum. MSD'nin katkılarıyla dahil olduğumuz bu uluslararası iş birliği ile Hacettepe Üniversitesi'nin klinik araştırmalarda küresel anlamda önemli bir pozisyona geleceğine inanıyorum" dedi.
Gerçekleştirilen uluslararası iş birliği ile ilgili olarak MSD Türkiye Ortadoğu ve Mısır Klinik Araştırmalar Direktörü A. Betül Erdoğan Sarılıcan, "Hacettepe Üniversitesi Hastanesi ile yaptığımız bilimsel iş birliğiyle ülkemizdeki klinik araştırma alt yapısına; yeni ilaç ve aşı geliştirilmesine katkının arttırılması, tedavilere ve aşılara erişimin sağlanması ve yüksek kalitede verinin üretilmesi gibi konularda önemli katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin klinik araştırmalar alanındaki uluslararası görünürlüğünü bu global bilimsel iş birliği ile daha iyi noktalara taşıyacağız." dedi.
MSD Türkiye Bölgesi Genel Müdürü Gözde Güllüoğlu ise, toplumun yenilikçi tedavilere ve aşılara erken erişimini sağlamayı hedeflediklerinin altını çizerken; "MSD'nin Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı bu uluslararası bilimsel iş birliğinin, ülkemizin sağlık alanındaki Ar-Ge faaliyetlerine önemli bir katkısının olmasını diliyorum. Hayata geçirdiğimiz bu proje ile Türkiye'deki üniversite-sanayi iş birliğinde yeni kapılar aralanacağına inanıyoruz. MSD Türkiye olarak, bu uluslararası iş birliği projesinin ülkemizin klinik araştırmalar alanında yatırımlar için cazibe merkezi olması ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alması adına önemli bir adım olduğuna inanıyoruz." diyerek bu iş birliğinin ülkemiz için doğuracağı faydalı sonuçlara inancının altını çizdi.
"Ülkemizin klinik araştırma yapısına Hacettepe Üniversitesi ve MSD'den büyük destek"
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Tolga Karakan, "Klinik araştırmalar, halkımızın yenilikçi tedavilere erken erişebilmesi için önem taşımaktadır. Ülkemizin klinik araştırma alanındaki önemli merkezlerinden biri olan Hacettepe Ünversitesi ile MSD arasında gerçekleşen bu uluslararası bilimsel iş birliğinin, Türkiye'deki klinik araştırma altyapısına önemli destek vereceğine inanıyor, Hacettepe Üniversitesi'nde klinik araştırmalara destek veren kurum yetkililerini ve MSD Türkiye'yi bu iş birliğini hayata geçirdikleri için tebrik ediyorum." dedi.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise uluslararası klinik merkez iş birliği anlaşması ile ilgili, "Bugün MSD Türkiye ile klinik araştırmalar konusunda var olan birlikteliğin kapsamını genişleterek, uluslararası bir iş birliğine imza atıyoruz. Hacettepe Üniversitesi olarak sağlık alanında, özel olarak da klinik araştırmalar konusunda sahip olduğumuz öncü rolümüzün, MSD Türkiye ile yapılan iş birliği sayesinde daha da güçlendiğine inanıyor ve bu uluslararası proje ile Türkiye'nin klinik araştırma alt yapısına da katkı sağlayacagımızı düşünüyoruz. Her iki kurum arasında var olan karşılıklı güven, bilgi paylaşımı ve uyum sayesinde; uluslararası arenada da üniversite-sektör iş birliğini en üst noktalara taşıyacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.