17.12.2007

SORUNU BİLİRSEN, ÇÖZÜM KOLAYDIR.


Günümüz eczacılığı son üç yılda öyle bir duruma geldi ki, eczacı artık sorunlar denizinde boğulmadan yüzmeye çabalıyor, ama diğer taraftan ayağına her gün yeni bir ağırlık bağlanıyor. En kötüsü de, kendisini yalnız ve sahipsiz hissettiğinden her kötü sonu kabullenmiş durumda. Eczacı adına sorunları çözecek, can simidi olacak Eczacı Odaları ve TEB ise çok basit şekilde çözülebilecek sorunların farkında bile değil. Dileriz ki yeni TEB yönetimi bu sorunlara duyarlı olur, bizler gibi olaylara vakıf olanlara kulak verir , kararlı ve zaman kaybetmeden çözüm yollarına gider.

Yazacağımız konu çok basit çözümü olan, ama yöneticilerin sorunun farkında bile olmaması nedeniyle, bu güne kadar çözümsüz kalmış ama eczacıları maddi kayıplara uğratmış bir konu.

2007 protokolünün 3.11.maddesi: Reçetelerde yazılı ilaçların ambalaj miktarı (20 tablet, 100 ml gibi )hekim tarafından belirtilmemiş ise eczacı tedaviyi sağlayabilecek mümkün olan en küçük ambalajı verecektir. Büyük ambalajlı olanların verilmesi halinde küçük ambalaj bedeli üzerinden ödeme yapılacaktır. der


Bir ilacın kurumlar tarafından bedelinin ödenebilmesi için, Maliye Bakanlığının yayınladığı EK-2/D BEDELİ ÖDENECEK İLAÇLAR LİSTESİ ne girmesi gerekir. Bu listede ticari isimleri ve barkod numaraları ile yer almayan ilaçların bedelleri, kurumlarca ödenmez. Provizyon sisteminde de esas alınan bu liste ,tüm eşdeğer grupları, kamu kurum iskontoları ve fark çıkan en ucuz ilaç uygulamalarında referansdır. Bu listedeki tüm ilaçların da piyasada var olduğu kabul edilir.

Reçeteye bir ilaç yazıldığında, hekim tablet sayısı yada ml sini belirtmemiş ise, protokole göre Eczacı küçük ambalajlı olanını vermek zorundadır. Örneğin hekim reçeteye Duocid süspansiyon yazmış ise eczacı EK-2/D listesindeki en küçük ambalajını, yani 40 ml lik süspansiyonu vermelidir. Reçeteye Diamicron MR tablet yazmış ise 30 tablet olanını vermelidir. Eczacı Duocid 70 ml süsp. veya Diamicron MR 60 tb olanını verirse, kurum protokole göre hastaya verileni değil, piyasadaki ve EK-2/D listesindeki küçük ambalajlı olanının fiyatını öder. Buraya kadar her şey doğru ve problem yoktur.

Problem ve sorun EK- 2/D listesinde adı bulunan ama piyasada esamesi okunmayan ilaçların verilmesi zorunluluğudur. Örneğin hekim reçeteye Cal D Vita eff tablet yazmışsa, eczacı piyasada olmayan 10 eff tableti bulup vermek zorundadır, 30 eff tableti verirse protokole göre kurum 10 eff tabletin parasını öder. Yada benim yaşadığım şekilde reçetede Benzamycin jel yazıldığında, doğal olarak da piyasada bulunan 46.6 gr lık olanı verildiğinde, EK-2/D listesinde adı olduğundan ve piyasada var olduğu kabul edildiğinden size hiç görmediğiniz ve ulaşamadığınız 23.3 gr lık Benzamycin jelin fiyatını öder. Yeni tuzak kesintilere uğramamanız için çözüm olarak da tekrar benzer reçete geldiğinde, ya hekime gidip 46.6 gr yazdırmanızı ya da ruhsat sahibi firmadan 23.3 gr lık benzamycin jel in üretilmediğine dair yazı alarak reçeteye eklemenizi ister. Şu anki uygulanan müthiş çözüm, tek tek 24 bin Eczacının firmalardan ilaçların üretilmediğine dair yazı istemesi ve her reçeteye bu yazıyı eklemesidir. Yada sebebini bilemediği kesintilerden birini daha kabullenmesidir.

Firmalar kendi çıkarlarına göre haklıdırlar. Çünkü EK-2/D listesine girmek zaman alan ve çok uğraş isteyen bir protokol sürecidir. Üretmesem de adı listede dursun yarın lazım olur mantığı vardır. Nasıl olsa sorunu sırtlayan ve sahipsiz bir eczacı sınıfı da vardır . Kurum kendine göre haklıdır. Protokolü uygulamaktadır. Eczacının sorunlarını çözmesi gereken Eczacı odaları ve TEB bırakın sorunun çözümünü ,böyle bir kesintinin farkında bile değildir. Eczacı zaten neyin, niçin kesildiğinin hesabını bile bilememektedir.Sonuçta basitçe çözülebilecek bir konu bile böyle uzun yazılara neden olur.

Peki piyasada olmadığı halde, EK-2/D Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde SANAL olarak bulunması nedeniyle sorun yaratan ve eczacının bilmediği kesintilere neden olan ilaçlar nelerdir?




Nac 600 mg 10 eff tb ( 23.11.2007 tarihinde listeden çıkarıldı,sorun bitti)

Cal D Vita 10 eff tb

Prozac 20 mg 16 kapsül

Osmolac 100 ml solüsyon

Dicloflam 50 mg 10 drj (23.11.2007 tarihinde listeden çıkarıldı, sorun bitti )

Maltofer oral10 flk

Novalgin 10 tb

Benzamycin 23.3 gr topikal jel

Serevent 25 mcg 60 doz inhaler

Flixotide 50 mcg 60 doz inhaler

Flixotide 125 mcg 60 doz inhaler

Majezik 50 mg 30 tb

Ve bizimde bilemediğimiz diğerleri


ÇÖZÜM üstteki iki ilacın karşısında yazılıdır. TEB , bu gibi ilaçların listesini çıkarır , Firmalara Sağlık Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına belgeleri ile müracaatını yapar ve bu ilaçların EK-2/D listesinden çıkarılmasını sağlar. Zaten ilaçların en az 5 ay piyasada bulunma ve %1 Pazar payı bulunması gibi şartları yerine getirmemesi çözümü kolaylaştıracaktır. Piyasada bulunmadığını belgelemeye gelince, o katkıyı da biz yapalım. Firmaların, ilaçlarının piyasada bulunmadığına dair yazıları elimizdedir…


Bu çözüme gücüm yetmez denirse ikinci çözüm TEB firmalardan yazıları alır, SGK ve diğer kurumlara iletir ve 24 bin eczacının firmalardan belge istemesinin, hekim hekim dolaşmasının en önemlisi de maddi kesintilere uğramasının önüne geçer.


Ecz. Metin SEVAL

www.eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat