12.06.2008 Tarihinde SGK İle Yapılan Görüşme Sonuçları

İzmir Eczacı Odası Bütçe Komisyonu üyelerimiz 12.06.2008 tarihinde SGK yetkilileriyle görüşme yapmış olup,toplantıda netleşen  konular aşağıda bilgilerinize sunulmuştur:

İADE REÇETELER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

* İade reçetelerin kuruma teslimi sırasında , internet sitemizde yayınladığımız 11.06.2008 tarihli haberin detaylarına dikkat ediniz. (Haberin Detayı )

*B grubuna ait iadeler için kesinleştirme işlemi yapmayınız. Eksikliğini giderdiğiniz B grubu iade reçetelerinizi bilgisayarda bir işlem yapmadan elden kuruma teslim ediniz.

*Bazen sistem hatası nedeniyle iade ekranınızda , aslında size iade edilen ve elinize ulaşan reçete sayısından daha fazla reçete görünebilmektedir.Bu durumda sadece elinize ulaşan reçetelerin karşısındaki kutucukları işaretleyip döküm alınız.Diğerleri için herhangi bir işlem yapmayınız.

*İade reçeteler elinize ulaşmadan ve reçetede gerekli düzeltmeyi yaptırmadan kesinleştirme işlemi yapmayınız.

*İade ekranında reçetenin içeriğini görmek için önündeki kutucuğu işaretleyip yazdır derseniz ,kesinleştirme yapmış olursunuz.Dikkat ediniz.

*Aynı döküm numarasına sahip iade reçetelerin tamamı için aynı anda tek bir sonlandırma yapılmalı ve aynı zarfta kuruma teslim edilmelidir.

*Farklı döküm numarasına sahip iade reçeteler için ayrı ayrı sonlandırma yapılmalı ve ayrı zarflar halinde teslim edilmelidir.

*İade reçeteler üzerindeki ilaç küpürleri , bedeli ödenmeyecek olsa dahi reçeteden alınmamalı , elinize geldiği gibi kuruma geri teslim edilmelidir.İade reçete üzerindeki küpürlerde bir eksiklik olması halinde ,kurumca evrağın ödemesi yapılmayacak ve eczane hakkında tutanak tutulacaktır.

*İadelerinizi kuruma teslim ederken ekteki formu eksiksiz doldurunuz ve üzerinde hangi gruba ait olduğunu mutlaka işaretleyiniz.

*Yurtdışı iade reçeteler kuruma teslim edilirken , eczanenize gönderilen teslim tutanağı ve reçetelere ait faturanın bir örneğini de zarfın içine mutlaka koyunuz.

*İade edilen A grubu raporlu reçetelerdeki aslı gibidir onayı tarafınızdan yapılabilir.Bu reçetelerdeki raporlarda bir düzeltme gerekiyor ise , mutlaka aslında yaptırılmalıdır.Rapor fotokopisinde düzeltme yaptırmayınız.

*İade işlemlerinde dökümler 3 nüsha olmalıdır.

FATURA KESERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

*Fatura üzerinde seri no düzeltmesi yapılamaz.

*Faturalar ait olduğu ayın son günü tarihli olmalıdır.

*Fatura üzerinde daksil kullanılamaz. Hata üzerine tek bir çizgi çekilir ,doğru bilgi yanına veya altına yazıldıktan sonra  kaşe ve imza ile düzeltme onaylanır.

Maliye Bakanlığınca yapılan ilgili açıklama metni :

“fatura aslı ve suretleri üzerinde, karalama veya silinti yapılmadan, daksil v.b. maddeler kullanılmaksızın,yanlış yazı ya da rakamın okunaklı bir biçimde çizilerek, üst veya yan tarafına, doğru bilginin yazılması ve düzeltilen bölümün üzerine ( faturayı düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler tarafından ) tarih, imza ve ( varsa )kaşe konulmak suretiyle düzeltilmesinin mümkün bulunduğu ”

DİĞER TOPLANTI NOTLARI

*Raporlarda tanı değil teşhis dikkate alınmalıdır.

*İlacın formu raporda belirtilmiş ise ( ampul , tablet vb. ) sadece o ilacın bu formu verilebilir.

*Soyadı değişikliğinde mutlaka evlilik cüzdenı , boşanma belgesi , nüfus cüzdanı ( kızlık soyadı görünüyor ise ) gibi bir evrağın fotokopisi eklenmelidir.

*Sisteme doğru olarak kaydedilmiş bir rapor tekrar kaydedilmemelidir.Yani raporlu bir reçete kaydederken , raporlu butonunu işaretleyip kaydete basınız. Eğer doğru rapor bilgisi ekrana gelmiyorsa o zaman rapor kaydediniz.

*Raporlarda belirtilen en yüksek doz o ilaç için maximum dozdur.Örneğin         “Sertralin  50 – 100   1x1” yazan bir raporda sertralinin max. dozu 100 mg.dır. Dolayısıyla 50 mg. lık formu 2x1 yazıldığında ödenir.

*İzne ayrılan aile hekimlerinin yerine Grup Başkanlıklarınca geçici olarak atanan pratisyen hekimler de aile hekimlerinin yazabildiği tüm ilaçları yazabilirler.

*Şeker ölçüm çubukları için çıkan raporlarda marka belirtilmiş olsa dahi ,  bir başka marka çubuk verilebilir.

*Aile hekimlerince bilgisayarda yazılan reçetelerin altına ayrıca kaşeye gerek yoktur.Sadece ıslak imza yeterlidir.

*Raporlu ve yüksek adetli ilaçların adedinin hekim tarafından yazı ile yazılması halinde  birden fazla böyle ilaç var ise , tümü için tek bir kaşe ve imza yeterlidir.

*Dozu belirtilmemiş ilaçlar için doz 1x1 olarak girilebilir.

*İlacın kullanım şekli ( ağızdan , haricen vb. ) veya hastanın kurumunun “belirsiz” olarak çıkması sorun teşkil etmez.

------------------------ 

Kaynak----- İzmir Eczacı Odası web sitesi



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat