SUT : 2.4.3-B - Grip aşısı bedeli; 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın; astım dâhil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diyabet dâhil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alan erişkin ve çocuklar ile 6 ay - 18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların hastalıklarını belirten sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır.

Grip aşı mevsimi (Eylül-Mayıs) geldi. Grip aşısının ödeme koşulları ile ilgili sorular da başladı.

Grip aşılarının SGK geri ödemesi ile ilgili SUT 2.4.3-B maddesini incelediğimizde,

65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın ödenir.

Bu durumlarda Medula provizyon sistemine reçete giriş ekranından grip aşısının karekodu okutulup, teşhis kodu olarak da 220 kodu (220:Belgelendirmek şartıyla 65 yaş ve üstü veya yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler) seçilir.

Bu kişiler dışında yer alan erişkin ve çocuklarda ise;

Astım, KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları,

Kalp, yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıklar,  

Diabet (Tip 1 ve 2) gibi kronik Metabolik hastalıklar,  

Diyaliz tedavisi görenlerde olduğu gibi kronik böbrek hastalıkları ,  

Anemi, talasemi gibi bazı kan hastalıkları,  

Organ nakli ve benzeri durumlar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış ve bu amaçla ilaç kullanan hastalar,  

Kanser, İnflamatuar Barsak hast. Multiplskleroz, Behçet hast. vb gibi hastalıklar nedeniyle immunsupresif tedavi alan hastalar,  

Uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan 6 ay 18 yaş arasında olan çocuk ve adolesanlarda,  

bu hastalıkların bir veya birkaçının bulunması halinde; yalnızca bu durumlarını belirten sağlık raporunun ibraz edilmesi yeterlidir.  

Medula provizyon sistemine reçete giriş ekranından grip aşısının karekodu okutulup, teşhis kodu olarak ta 216 kodu (216:SUT da belirtilen kronik hastalıklara ait sağlık raporuna dayanılarak ödenen aşı) seçilir.  

Bu hastalara grip aşıları ilaç katkı payı alınmaksızın yılda bir defaya mahsus

olmak üzere, tüm hekimlerce reçete edilmesi halinde ödenir.

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat