BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU |
Kanun No. 4982 |
Bilgi edinme hakkı
Madde 5- Herkes, Kanun ve bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usuller çerçevesinde bilgi edinme hakkına sahiptir.
Bilgi verme yükümlülüğü
MADDE 5.- Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler.
Bilgi veya belgeye erişim süreleri
Madde 20- Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağlarlar.
Geçen bir gazetede geçen habere göre, bu kanundan en çok yararlananlar gazeteciler ve devlet memurlarıymış. Biz eczacılar bu kanundan niye faydalanmayalım.Dilekçelerimize cevap bile vermeyen kurumlar, Bilgi Edinme den yapılan başvurulara cevap vermek zorundalar.Bir kaç gün geçikmeli de olsa cevap veriyorlar Cevaplar bazen yüzeysel olabiliyor, ama istediğiniz cevabı alıncaya kadar, bilgi edinmeye başvurmada kısıtlama yok. Her konuda sık sık kullandığım bu kanunla ilgili son gönderdiğim iki tanesi altta. İkincisi için forum sayfasındaki sn. Kadir Yaşar Erdener‘in Rekabet Kurulu yazısı fikir verdi. Daha çok eczacının Rekabet kuruluna bununla ilgili başvuru yapması, bir şeyleri değiştirir diye düşünüyorum.
S.G.K. Bilgi Edinmeye Yapılan başvuru
http://bilgiedinme.ssk.gov.tr/bilgiedinmebasvuru/GercekKisiEkleForm.do
Ece eczanesinin sahibi ve mesul müdürüyüm. Kurumunuzla eczane olarak anlaşmam var 1834****sicil no) 29.08.2007 13469 başvurulu Bilgi Edinme ile ,kurumunuzdan alacaklı olduğum emekli sigortalılarınızın ilaç katılım payları toplamının miktarını sormuştum.
Cevap : 15.06.2007 tarihinden sonra SGK İl müdürlüklerine teslim edilen faturalarınız da yer alan reçetelerin katılım payları emekli maaşlarından kesilmesi beklenmeden tarafınıza ödenecektir. Reçete dökümlerinizde ilaç katılım payları miktarlarına ulaşabilirsiniz.
1- 15.06.2007 sonrası maaşlardan kesilmesi beklenmeden ödeneceği cevabına ve aradan 3.5 ay gibi 3 maaşlık bir dönem geçmiş olmasına rağmen, hala özellikle SSK emeklilerinin ilaç katılım payları eczanelere ödenmemiştir.İlaç katılım payları ne zaman ödenecektir? En son hangi aylar ödenmiştir?
2- SGK dan alacaklı olduğum ilaç katılım paylarının toplamı ile ilgili olarak ta, reçete dökümlerinden ulaşılabileceği cevabı verilmiştir. Bildiğiniz gibi her bilginin dijital olduğu, SGK provizyon sisteminde faturaları ,ödemeleri ve listeleri tek tuşla görebildiğimiz, SGK’ ödemelerimizi yaparken bile ,sistem tarafından prim borçlarımızı sorgulayabildiği bir ortamda, SGK dan alacağımız ilaç katkı paylarının kaydını tutabilmek için, listelerin içerisinden emekli sigortalıların katılım paylarını ,tek tek (500-1000 reçete) toplamak ne derece doğrudur? Çünkü genel dökümde gözüken ve faturada belirttiğimiz %10 katılım payı,listedeki çalışan ve emekli tüm sigortalıların ilaç katılım payları toplamını göstermekte.(Emekli sandığı hariç) Öğrenmek istediğimiz ise sizden alacaklı olduğumuz, emekli sigortalıların ilaç katkı payı toplamı.Provizyon sisteminde zaten olan bu bilgiler, filtrelenerek fatura bazında toplu görmemiz sağlanamaz mı? Kurumunuzla anlaşmalı tüm eczaneler için sorun olan bu konu çözümlenemez mi?
3- SGK adına tahsil ettiğimiz Muayene Ücreti ile ilgili olarak, SGK provizyon sisteminden aldığımız dökümlerde ve kestiğimiz faturalarda ,listedeki tüm çalışan ve emekli sigortalıların ,toplam muayene ücreti gözükmektedir.Kurumunuzun emekli sigortalılarının maaşından keseceği yani kurumla sigortalısı arasındaki bir ticari rakamı ,bizi hiç ilgilendirmediği halde faturalarımız üzerinde göstermekteyiz. Korkumuz yarın fatura üzerinde belirttiğimiz Muayene Ücreti tutarının ödemelerimizden kesileceği ve büyük karışıklıklara neden olacağı. Biz sadece SGK adına tahsil ettiğimiz ve ödemelerimizden kesilecek olan tutarı fatura üzerinde göstermeliyiz. Bu konuyla ilgili çalışmanız var mı? En son hangi ayın muayene ücretleri ödemelerimizden kesilmiştir?
Örnek: 1165337 no lu dökümümde ve faturamda 820,15 YTL muayene ücreti gözükmekte ama listelerden tek tek toplayarak bulduğum, SGK adına tahsil ettiğim , faturamda gözükmesi gereken ve benden tahsil etmeniz gereken rakam 355,70 YTL dir. Provizyon çıktısındada bu rakam olmalı.
Saygılarımla.
Rekabet Kurulu Bilgi Edinmeye yapılan başvuru
http://www.rekabet.gov.tr/bilgiedinme.html
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU FORMU
(Gerçek Kişiler İçin)
Başvuru sahibinin adı ve soyadı: |
METİN SEVAL | ||
Oturma yeri veya iş adresi: |
ECE ECZANESİ ATATÜRK MAH. ATAŞEHİR/KADIKÖY/İSTANBUL | ||
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No: (Elektronik ortamda yapılacak başvurular için doldurulması zorunludur.) |
|
Başvuruya hangi yolla cevap almak istersiniz? Yazılı Elektronik *** | |
Elektronik posta adresi: (Elektronik ortamda yapılacak başvurular için doldurulması zorunludur.) |
metinseval@e-kolay.net | ||
İmzası: |
|
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim. | |
İstenen bilgi veya belgeler: (Not: Ayrılan bölümdeki boşluk yetmediği takdirde, başvuru için boş sayfa / sayfalar kullanılabilir.) |
Ece Eczanesinin sahibi ve mesul müdürüyüm.S.G.Kurumu ile anlaşmalıyım. Eczaneler S.G.K. ile anlaşma yapabilmek için, Sağlık Uygulama Tebliği ( S.U.T.) 14.1.c) maddesine göre, 2006 satış hasılatlarını baz alarak %3 -- %4.5 arasında eczacı iskontosu yapmak zorundadır. Bende bu maddeye istinaden %4.5 Eczacı iskontosu yapıyorum.15 ekim 2007 tarihinde başlayacak uygulamaya göre, hastahaneler yatan hasta reçetelerini kendileri karşılayacak ve cirolarına bakılmaksızın tek tip %3.5 eczacı iskontosu uygulayacaklardır.S.U.T 14.1.d) Eczanelerin tek tip iskonto yapması rekabete aykırıdır, söylemi ile eczacı iskontolarımızı artırdılar. Peki hastahanelerin yüksek cirolarına bakılmaksızın tek tip iskonto yapması, hemde %3.5 gibi alt düzeyde eczacı iskontosu yapması rekabete aykırı değilmidir? Tarafınızdan ne gibi işlem yapılacaktır?
|