BAYRAM HEDİYESİ!...
18 EYLÜL 2009 tarihinde resmi gazete de yayınlanan SUT değişikliği neler getirdi.
Birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 TL
İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 TL,
Özel sağlık kurumlarında 15 TL,
Daha önce muayene ücreti alınmayan sağlık ocaklarında ve aile hekimliğinden de artık 2 TL muayene ücreti alınacak.
Devlet hastaneleri, Eğitim ve araştırma hastaneleri, vakıflara ait eğitim ve araştırma hastaneleri, semt poliklinikleri, üniversite hastaneleri gibi ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 TL muayene ücreti alınacak.
Özel sağlık kurumlarındaki muayene ücreti ise 15 TL ye çıkarıldı.
Eczaneleri ilgilendiren en önemli değişiklik ise 2008 SUT un 6.6.1 muayene katılım payı tahsili maddesinde yapıldı
Sağlık ocağına veya aile hekimine giden çalışan sigortalılardan reçeteleri ile eczanelerimize geldiklerinde 2 TL muayene ücreti alacağız.
En önemli değişiklik ise, sağlık ocağına veya aile hekimine giden ve kurumdan gelir ve aylık alan emekli sigortalılardan veya yakınlarından alınacak 2 TL muayene ücretinin tahsildarlığının da, biz eczanelere yüklenmesi.
Sağlık ocağına veya aile hekimine muayene olup muayene sonrası reçete yazılmayan yada yazılan reçetesini eczaneden almayan tüm sigortalılar, bu 2 TL den muaf olacaklar.
***
İkinci veya üçüncü basamak resmi sağlık kuruluşuna gidecek olan çalışan sigortalılardan 8 TL muayene ücretini, yine eskisi gibi eczaneler tahsil edecek.
Daha önce ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kuruluşlarına giden emekli sigortalıların maaşlarından tahsil edilen muayene ücretinin, 3 TL lik kısmının tahsildarlığı da biz eczanelere yüklendi.
Emekli sigortalı ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kuruluşuna gittiğinde 5 TL lik kısmı maaşlarından kesilecek, eczanelerimize reçete ile geldiklerinde 3 TL muayene ücreti tahsildarlığını ise biz eczacılar yapacağız.
İkinci veya üçüncü basamak resmi sağlık kuruluşuna muayene olup muayene sonrası reçete yazılmayan yada yazılan reçetesini eczaneden almayan tüm sigortalılar, bu 3 TL den muaf olacaklar.
***
TEB ve İstanbul Eczacı Odası tarafından büyük başarı olarak lanse edilen özel hastanelere devredilen muayene ücreti ise tekrar sırtımıza yüklendi.
Özel sağlık kuruluşuna gidecek çalışan sigortalı, 15 TL lik muayene ücretinin 12 TL lik kısmını muayene olduğu hastaneye öderken, 3 TL lik kısmı da reçete ile eczanelerimize geldiklerinde, bizler tarafından tahsil edilecek.
Özel sağlık kuruluşuna giden emekli sigortalı ve yakınlarına yapılacak işlem ise şöyle. 12 TL lik kısmı maaşlarından kesilecek,3 TL lik kısmı da reçete ile eczanelerimize geldiklerinde, bizler tarafından tahsil edilecek.
Özel sağlık kuruluşuna muayene olup muayene sonrası reçete yazılmayan yada yazılan reçetesini eczaneden almayan tüm sigortalılar, bu 3 TL den muaf olacaklar.
Tüm bu uygulamaların yürürlülük tarihi 01 EKİM 2009 tarihi.
Bu tarih itibariyle eczanelerimiz tam bir arenaya dönüşecek. SGK emeklileriyle tam bir kaos yaşanacak. Geri ödemelerimizde de yine karmaşalar olacak. SGK, emeklilerinden tahsil edeceğimiz muayene ücretlerini fatura bedellerimizden keserken, daha önce yaptığı gibi kendi tahsil ettiği emekli muayene ücretlerini de bizden kesebilecek.
Zaten artık iyice karışan hesaplar, içerisinden çıkılmaz bir hal alacak en önemlisi de eczacı bunun farkına bile varamayacak.
Tüm bu karmaşanın tek nedeni de, muayene sonrası reçete yazılmayan yada yazılan reçetesini eczaneden almayan sigortalıya 3 TL indirim yaparak şirin görünmek.
Muayene ol, ilaç alma.
3TL az öde!...
SUT da yapılan diğer bir değişiklik ise Kamu Kurum İskontosu ile ilgili.%11 olan kamu kurum iskontosu %24 e çıkarılıyor.
Perakende satış fiyatı 3.56 TL nin altındaki ilaçlarda artış yok. Eskisi gibi %4 kamu kurum iskontosu devam edecek..
20 yıllık ve eşdeğer grubu olan ve perakende satış fiyatı 10 TL üstünde olan ilaçların kamu kurum iskontosu %11 den %24 e çıkarılıyor.
Jeneriği olmayan orijinal ilaçların kamu kurum iskontosu da %11 den %24 e çıkarılıyor.
%24 üzerinde kamu kurum iskontosu yapılan ilaçlarda ise yeni bir artış yok.
Bu uygulamanın yürürlülük tarihi ise tebliğin yayımı tarihinden 45 gün sonrası, yani 02 KASIM 2009 tarihi
Bu maddenin eczanelerimize getireceği önemli yükler ise şöyle.
Her eczane rafındaki ilaçların toplamının yaklaşık %13 ü kadar bedelsiz kamulaştırılacak
50 bin TL lik stoğu olan eczacı bir günde 6,500 TL bedelsiz kamulaştırmaya uğrayacak.
100 bin TL lik raf stoğuna sahip bir eczane ise bir günde yaklaşık 13 bin TL lik bedelsiz kamulaştırmaya uğrayacak.
Bu konunun asıl muhatabı ilaç firmalarına hiçbir yaptırım olmadığı için, daha önce bir çok örneğini yaşadığımız gibi, firma bu artışı eczacının faturasına yansıtmasa bile eczacı firma adına bu iskontoyu otomatikman kuruma aktarmak zorunda kalacak..
Üçüncü en önemli sorunda, KK İskontosunu depocu fiyatı üzerinden alıp perakende satış fiyatı üzerinden yaptığımız için oluşan %3 lük zararımızın daha da artacak olması.
%3 lük kamu kurum iskontosundan oluşan ve kurum yetkililerinin sanal dediği zararımız yaklaşık % 6 oranlarına çıkacak.
Bir başka sorunumuz ise İlaç Fiyat kararnamesinde yapılan değişiklikler.
Referans alınan ülke sayısı 5 den 10 ülkeye kadar çıkarılabilecek. Daha önce Jenerik ürünler, orijinal ürünlerin en fazla % 80 i kadar fiyat alabiliyordu.Bu oran % 60 oranına çekildi. Buda eczanelerimizde büyük bir bedelsiz kamulaştırmaya daha neden olacak.
Karaname yayın tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.Kararnamedeki Geçici Maddeye göre ise referans fiyatlar 30 NİSAN 2010 tarihine kadar tesbit edilecek.
Bu bedelsiz kamulaştırmaların tek çözümü ise 45 günlük bekleme süresinin uzatılması ve bu bekleme süresi içerisinde indirilmiş fiyatlarla eczaneye ilaç akışının yapılacağı maddesinin kararnameye girmesi.
Eczacı Meslek Hakkının Kararnameye eklenmesi.
Kararnamenin değişeceği ve bedelsiz kamulaştırmalara maruz kalacağımız aylardır belli olmasına ve defalarca ECZACININ SESİ e-gazete de yazmamıza rağmen TEB ve Eczacı odaları buna duyarsız kaldılar.
Şimdi ise çözümü buldular.
İLAÇ ALIMLARINI DURDURUN…
STOKLARINIZI DEPOYA İADE EDİN…
KAMPANYALARA KATILMAYIN…
FEDA EDECEK BİR TEK ECZANEMİZ YOK…