13.02.2007 Öncesi ilaç/etken madde adı ve/veya gurup adı içeren raporlarla ilgili, hasta ve eczacı mağduriyetlerine neden olan yanlış uygulamanın düzeltilmesi için alttaki çalışma Türk Eczacıları Birliği, SGK ve GSS Genel Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. (Ecz. Metin SEVAL) 

S.G.K. GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ' NE,  12.11.2007

DUYURU :

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) yürürlük tarihinden (15/06/2007) önce düzenlenmiş ve düzenlendiği tarihte geçerli olan mevzuat hükümlerine uygun olan sağlık kurulu/ilaç kullanım raporları iki yılı geçmemek koşuluyla süresi boyunca geçerlidir. GSS Genel Md.

http://www.sgk.gov.tr/doc/gss/eski_ilac_kullanim_raporlari.pdf

Yani 15/06/2007 tarihine kadar kurallara uygun olarak ilacını veya ilaçlarını alabilen bir hasta ,15/06/2007 sonrasında da yine o raporuyla, süresi bitene kadar ilaçlarını alabilir.

13/02/2007 tarihinden önce , (ek-2/c listesinde yada talimatta özel düzenlemesi olan ilaçlar hariç), raporda etken madde isminin yazılması zorunluluğu yoktur. 13/02/2007 tarihi sonrası rapor formatları değişip, tüm raporlarda ilaç/etken madde adı yazması zorunluluğu getirilmiştir.

Hastalar, bu zorunluluk gelmesine rağmen, 13.02.2007 tarihinden önce ve düzenlendiği tarihteki mevzuata uygun olan raporları ile, ilaçlarını almaya devam etmişlerdir. Yani 13/02/2007 Tarihinden önce çıkmış ve ilaç/etken madde adı bulunmayan raporlarına ilaç/etken madde adı ekletme zorunluluğu getirilmemiştir. Yine13/02/ 2007 tarihinden önce çıkmış, ilaç/etken madde adı bulunan raporlarına da, hastanın ilacı değişse bile, o değişen ilaç/etken madde adının ekletilmesi zorunluluğu da getirilmemiştir.

Bu doğru uygulamalara uygun olarak, İstanbul SGK eczacıları tarafından http://istanbul.sgk.gov.tr/sss/ sayfalarından aşağıdaki örnekteki gibi cevaplar verilmiştir.

Soru : rapor tarihi 29.06.2006 olan hastamın raporu hipertansiyondur.raporunda tarka tb. 1*1 yazmaktadır.bugün gelen reçetesinde co diovan 160 mg. tb. 3 kutu yazılmıştır .raporlu olarak verebilirmiyim.teşekkürler.

Cevap : 13/02/2007 TARİHİ ÖNCESİ RAPOR OLDUĞUNDAN YAZDIĞINIZ İLAÇLAR İÇİN DE ETKEN MADDE VE DOZ ŞARTI OLMADIĞINDAN VEREBİLİRSİNİZ. +++

Bu hak talimattaki diğer değişikliklerde de aynen uygulanmıştır. Mesela Hiperlipidemi raporlarına ,15.05.2006 tarihinde LDL değerinin eklenmesi zorunluluğu getirilmiş ,bu tarihten önce düzenlenmiş raporlu hastalar, LDL değerini ekletmeden yada LDL değeri yazıyorsa da değerlendirmeye alınmadan , ilaçlarını almaya devam etmişlerdir.

Yani hastalar , 13/02/2007 tarihi öncesi çıkarılmış ve çıkarıldığı tarihteki mevzuata uygun raporları ile 13.02.2007 etken madde yazması zorunluluğundan etkilenmeden, 15.06.2007 tarihine kadar problemsiz olarak ilaçlarını almaya devam etmişlerdir S.G.K. tarafından da bedelleri ödenmiştir.



15.06. 2007 tarihinde S.U.T. yayınlanınca da, karışıklıklara ve mağduriyetlere engel olmak için SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, girişteki duyurusunu yapmıştır. Genel Müdürlüğün bu duyurusuna ve geçmişte yapılan tüm uygulamalara da ters olarak ,İstanbul SGK tarafından başlangıç tarihi 01.08.2007 olan aşağıdaki duyuru yapılmıştır.

‘’13.02.2007 öncesi raporlarda ilaç dozu ve etken madde şartı aranmamaktadır.Ancak rapor tarihi ne olursa olsun ilaç dozu ve etken madde belirtilmiş ise bu rapor kapsamında sadece belirtilen etken maddeyi içeren ilaçlar,raporda belirtilen dozlarda verilebilir.’’

Bu yanlış ve Genel Müdürlüğün duyurusuna aykırı uygulamayla birlikte eczanelerimiz kavga alanlarına dönüşmüş., haklı olarak isyan eden hastalarla, eczacı tartışmaları başlamıştır 13.02.2007 öncesi her sağlık kuruluşu tarafından farklı ,farklı formatlarda raporlar çıkarıldığından her bir rapor için ayrı ,ayrı yorumlar yapılması gerekmektedir..Hala da kaos devam etmektedir. SGK eczacılarına en çok sorulan sorular,13.02.2007 öncesi raporlarla ilgilidir.

13.02.2007 öncesi çıkmış, 01.08.2007 tarihine kadar da Koroner Arter tanısına giren tüm ilaçlarını alabilmiş bir hastaya , raporunda ASA yazması nedeniyle bu raporla sadece aspirin alabileceğini bu raporun aspirin alabilmesi için verildiğini yada gidip tüm ilaçlarını ekletmesi gerektiğini anlatabilmenin güçlüğü yazıyla ifade edilemez. Ya da yine 13.02.2007 öncesi raporunda adı olmadığı ve alabilmesi için rapora Clopidogrel eklettiğiniz hastanıza, şimdi de bu eklettiğiniz etken maddeden dolayı ,daha önce alabildiği ilaçları artık alamayacağını anlatmanın zorluğu, hayal bile edilemez

13.02.2007 öncesi yani raporun çıktığı tarihte, mevzuatta ilacın adının rapora eklenmesi mecburiyeti olmamasına rağmen, daha sonraki mevzuata göre hastadan rapora ilaç adı ekletmesi istenemez.

Aynı tarihlerde alınmış ,aynı mevzuata tabi ,benzer raporlara sahip hastalardan birine, kullandığı raporda olmayan ilacın adını ekletmesi zorunluluğu getirilirken, bir diğerine raporunda hiçbir ilaç adı bulunmaması gerekçesiyle ,kısıtlamasız her ilacını alabileceği serbestisi, çifte standart oluşturması nedeniyle hem yasal değildir hem de mağduriyetlere neden olmaktadır.

Tüm bu nedenlerden dolayı ve duyuruya uygun olarak ,13/02/2007 öncesi çıkmış ve çıktığı tarihdeki mevzuata uygun ilaç adı yada grup adı içeren raporların’ da, hiçbir ilaç adı yada grup adı yazmayan raporlar gibi, ilaç adı ekletilmesi istenmeden süresi bitene kadar geçerli olmasının sağlanması, hasta ve eczacı mağduriyetlerini bitirecektir. Bilgilerinize arz ederim.

Ecz. Metin SEVAL




Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat