Yeni Yasada Çocuklar da Katkı Payı Vermek Zorunda Olacak

20 Mayıs 2006 -

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SGGSS) yasası, özel bazı düzenlemelerle "meslek eğitimi" çerçevesinde kalmak kaydıyla çocuklara belirli haklar vererek çocukların kendiliklerinden sigortalı olmasına olanak tanımaktadır.
ıÜüYine yasaya göre çocuklar 18 yaşına yaşlarına kadar yalnız "hem anası, hem de babası" olmadığı koşulda "kendiliklerinden sigortalı" olacaklar ve devletin primlerini ödemesi halinde sağlık güvencesinden yararlanacak kişi durumunda olacaklardır.

Katkı payını vermeyen çocuk sağlık hizmetinden yararlanamayacak

Bu düzenlemeler "somut olarak çocuklara ne getirmektedir" sorusunun yanıtı aslında açıktır. Çocuklar ancak "bakmakla yükümlü olunan kişi" sıfatıyla SGGSS kapsamı içinde yer alacaklardır. Çocukların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları da bir sigortalının yararlandığı kural ve biçimler neyse onun aynısı olacaktır.

Başka bir deyişle hizmet alırken ve sağlıkla ilgili araç gereçleri sağlarken "katkı payı" vermek durumunda olacaklar ve verilecek sağlık hizmetlerine ilişkin SGGSS içinde kurulacak olan üst kurulun her yıl tanımladığı şekilde bu hizmetlerden yararlanacaklardır. Örneğin sağlık kurumu olmayan yerlerde yaşayan veya bulunduğu yerdeki sağlık kurumundan gereksindiği hizmeti alamayan çocuklar için "sağlık hizmeti almak üzere başka bir sağlık kurumuna ulaşma konusundaki hak ve olanaklardan da ancak sevk edilmek koşuluyla yararlanmaları" söz konusu olacaktır. Bu durumda "katkı payı"nı veremeyecek olanlar, "sevk için ulaşım masraflarını karşılayamayanlar"gereksindikleri sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklardır.

SSGSS sağlık hizmetini çocuklardan esirgiyor

Bunlar göz önüne alındığında, yani somut uygulamaya bakıldığında; asıl olarak çocukların hakkı olan herhangi bir ön koşul ve düzenleme olmadan sağlık hizmetlerinden yararlanması bu yasayla olanak dışı kılındığı söylenebilmektedir. Bu yasa devletin çeşitli sözleşmelere göre çıkardığı yasal düzenlemelere karşın, çocuklara taahhüt ettiği sağlık hizmetiyle ilgili olanakları artık "yasal olarak da" sun(a)mayacağını düzenlemektedir.

BİA Haber Merkezi
20/05/2006 Mustafa SÜTLAŞ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat