Yalancının mumu eczaneye kadar   

Bakan Recep Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı gibi birinci basamak sağlık kuruluşlarının 1 Temmuz'dan itibaren ücretsiz hizmet vereceğini açıklamıştı. Ancak sağlık ocaklarında muayene ücreti ödemeyen yurttaşlar, ilaçlarını almak üzere eczaneye gittiklerinde 90 YKR ile 3,1 YTL arasındaki muayene ücretiyle karşılaştı.

Sağlık ocaklarında tahsil edilmeyen muayene ücretleri, eczanelerde alınırken, yurttaşlarla karşı karşıya kalan eczacılar da durumdan şikâyetçi.

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayıl-kan, ücretsiz muayene aldatmacasının yurttaşların yanı sıra eczacıları da zor durumda bıraktığını söyledi. Uygulamayı, 'her yönüyle saçma sapan' olarak niteleyen Sayılkan şöyle konuştu: "Devlet bize tahsilat görevi veriyor, ancak devletin bir diğer kurumuna karşı, mali denetime karşı savunmamız yok. Çünkü, alınan bu ücret karşılığında ne fiş kesebiliyoruz, ne de makbuz verebiliyoruz. Bazı yurttaşlar, kendilerinden alınan paraların eczacılara kaldığını sanıyor. Oysa alınan para, sosyal güvenlik kuruluşlarının bütçesine gidiyor."

AKP'NİN SEÇİM YALANI
SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ergün Demir ise AKP hükümetinin sağlık ocaklarına yazarkasa koyarak sağlığın ticaretini yaptığını ifade ederek, "AKP'nin Sağlık Bakanı seçim yatırımı olarak basında ve seçim meydanlarında, sağlık ocaklarına giden vatandaşların ücretsiz muayene olacağını söyledi. Buna rağmen devletin, muayene ücretini eczanelerden, eczanelerin de yurttaşlardan aldığı belgelerle ortaya çıktı" dedi. SSK'lı yakınları ve emeklileri ile Bağ-Kur çalışanları ve yakınlarından muayene ücreti alındığına dikkat çeken Demir, "Sonuçta AKP hükümetinin ve Sağlık Baka-nı'nın seçim yalanı ortaya çıkmıştır. Eczanelere de tahsilatçılık dayatılmıştır. Muayene ücretlerinden sonra elektrik, su, telefon faturaları da mı eczaneler tarafından tahsil edilecek?" diye konuştu.

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET ALINDI
Bu arada 14 Mayıs 2007 tarihinden beri İzmir'de pilot uygulaması yapılan aile hekimliği sisteminde de "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun"da yer almamasına rağmen yurttaşlardan 1 ay süresince muayene ücreti alındığı ortaya çıktı. Hukukçular, yurttaşların bu uygulama kapsamında ödedikleri ücretlerin geri iadesi talebi ile dava açabileceklerini ifade etti.

ERKAN ÇINAR



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat