MUSTAFA NECATİ'NİN EVİ

Kurtuluş Savaşı kahramanı, harf devrimi öncüsü, milli eğitimin ilk bakanlarından Mustafa Necati’nin 3 katlı tarihi evi kuru fasulyeci oluyor. Ev, ünlü kuru fasulyeci Hüsrev Lokantacılık’a gerçek bedelinin çok altında bir ücretle 49 yıllığına devredildi.

CUMHURİYET’in ilk milli eğitim bakanlarından olan ve harf devriminin yayılmasında büyük payı bulunan Milli Mücadele dönemini kahramanlarından Mustafa Necati’nin tarihi üç katlı evi kuru fasulyeci oluyor.

Ankara’nın merkezinde Çankaya İlçesi Mithatpaşa Caddesi’nde yer alan tarihi ev için Hüsrev Lokantacılık ile TÜRSAB yarıştı. Çok uzun sürmeyen açık arttırmada, TÜRSAB fazla dayanamayarak Hüsrev’in 150 bin YTL’lik teklifinin üzerine çıkmadı. 900 metrekare kapalı, 300 metrekare açık alanı bulunan üç katlı Mustafa Necati Evi’nin gerçek bedelinin çok altında bir ücrete devredilmesi dikkatleri çekti.

ÖLDÜĞÜNDE ATATÜRK HIÇKIRA HIÇKIRA AĞLAMIŞTI

 

Mustafa Necati, 1894’te İzmir’de doğdu. İstanbul Hukuk Mektebi’nde okudu. I. Dünya Savaşı yıllarında İzmir’de öğretmenlik (Muallim Mektebi ve Şark Mektebi) ve avukatlık yaptı. İzmir’in işgalinden sonra Kuvayı Milliye’ye katılarak Yunan ve Anzavur güçlerine karşı savaştı. İzmir Şark Mektebi’nde birlikte yöneticilik yaptığı arkadaşı Vasıf (Çınar) ile Balıkesir’de, Kuvayı Milliye’nin yayın organı niteliğindeki "İzmir’e Doğru" Gazetesi’ni çıkardı. 1. TBMM’ye Saruhan Milletvekili seçildi. Meclis’in Müdafaa-i Hukuk Grubu katibi oldu. 21 Eylül 1920’de Sivas İstiklal Mahkemesi üyeliğine, 3 Ağustos 1921’de de Kastamonu ve Havalisi İstiklal Mahkemesi başkanlığına getirildi. 1923’te 2. TBMM’ye İzmir milletvekili olarak seçildi. Mübadele-İmar İskán Vekilliği ve Adliye Vekilliği’nde bulundu (1923-1924) Şeyh Said Ayaklanması sırasında kısa bir süre İstiklal Mahkemesi savcılığı ve iki yıl Muallimler Birliği Reisliği yaptıktan sonra Maarif Vekilliği’ne getirildi (1925). Ölümüne dek yürüttüğü Maarif Vekilliği döneminde Cumhuriyet ilkelerinin benimsenmesi, eğitim ve öğretimin önemi, öğretmenlik mesleğinin geliştirilmesi konularına ağırlık verdi. 1924’te kabul edilen "Tevhid-i Tedrisat Kanunu"nu (Eğitim ve Öğretim Birliği) uygulamaya koydu ve 1928’de Millet Mektepleri’nin açılmasına öncülük etti.

49 yıllığı 150 bin YTL

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta tahsise çıkardığı ’Mustafa Necati Evi’nin işletim hakkını, kuru fasulye zincirleri bulunan Hüsrev Lokantacılık 150 bin YTL vererek 49 yıllığına devraldı. Hüsrev, bu ücretin yanı sıra Maliye Bakanlığı’nın belirlediği yıllık bir kira ücreti ve cirosunun yüzde 1’i oranında bir rakam daha ödeyecek.

En büyük şubem burası


Mustafa Necati Evi’nin en büyük şubeleri olacağını vurgulayan Hüsrev Lokantacılık Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Hüsrev, Ekim’de lokantayı açmayı düşündüklerini aktardı. Daha önce Bakanlığın burayı restore ettirdiğini hatırlatan Hüsrev, konuyla ilgili olarak da, "Bakanlığın evin restorasyonu için çok masraf yaptığı söyleniyor ama hikaye. Önceki gün evi gezdim hiçbirşey yapılmamış. Ben orayı tarihi dokusunu bozmadan yeniden restore edeceğim. Çok daha şık olacak" diye konuştu.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat