Yabancı doktorda geri adım

Hükümet, Cumhurbaşkanı Sezer’in iade gerekçesi doğrultusunda, Türkiye’de yabancı doktor çalışmasına olanak veren düzenlemeden vazgeçti.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği Türkiye’de yabancı doktor çalışmasını sağlayan yasadan vazgeçildi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği yasa bugün Sağlık Komisyonu’nun gündemindeydi. Komisyonda Sezer’in veto gerekçeleri okundu. Veto edilen 4 madde; zorunlu mali sigortası, klinik şeflerinin atanması, anestezi teknisyenleri ve Türkiye’de yabancı doktor çalışmasını sağlayan maddelerdi.

Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl veto edilen maddalerin yasa metninden çıkarılmasını önerdi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünivar da, aynı yönde görüş belirtti. Böylelikle komisyonda vetolu maddeler yasa metninden çıkartıldı.

Komisyon Başkanı Erdöl, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı o kadar güzel yazmış ki, biz de vazgeçtik.” Erdöl, konuyla ilgili yeni bir çalışma yapılmayacağını da sözlerine ekledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: FİKİR DEĞİŞİKLİĞİ YOK
Cumuhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerin yabancı doktorlara Türkiye’de çalışma imkanı sağlayan kanunun bazı maddelerini bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e iade etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı yazılı açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de hekim açığının halen çok önemli bir sorun olduğu belirtilerek, “Bu nedenle, bakanlığımızın; Türkiye’de tıp fakültelerindeki öğrenci sayısının, dolayısıyla hekim sayısının artırılması ve yabancı uyruklu doktor çalıştırılması ile ilgili konularda bir fikir değişikliği yoktur” denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yabancı doktorlara Türkiye’de çalışma imkanı sağlayan kanunu, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye iade etmesi ile ilgili olarak açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Türkiye’de tıp fakültelerindeki öğrenci sayısının, dolayısıyla hekim sayısının artırılması ve yabancı uyruklu doktor çalıştırılması ile ilgili konularda bir fikir değişikliğinin olmadığının belirtildiği açıklamada, “Vatandaşlarımıza verilen sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması için onaylanan maddelerin bir an önce yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz. Bunun için, Meclisimize yeniden görüşülmek üzere iade edilen maddelerin, bilahare değerlendirilmek üzere sağlık komisyonunca kanun metninden çıkarılması, tarafımızca da uygun bulunmuştur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” diye belirtildi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat