|
|
Cumhurbaşkanı Sezer, Yabancı Doktorlar Yasası’nı Meclis’e iade etti ve “Toplumu tanımayan, dil bilmeyen doktor nitelikli hizmet veremez” dedi |
| |
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yabancı doktorların Türkiye’de çalışmasına olanak sağlayan yasayı veto etti. Sezer, yasanın 5 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye geri gönderdi. Sezer’in veto ettiği düzenlemeler arasında 2 yıllık yüksekokul mezunlarına anestezi yaptırılması ile klinik şeflerinin seçiminde yetkinin tamamen Sağlık Bakanlığı’nın seçtiği jüriye verilmesi hükümleri de yer aldı.
Cumhurbaşkanı Sezer, hükümet ile tabip odaları arasında gerilime ve doktorların eylem yapmasına neden olan 5581 sayılı kanun üzerindeki incelemelerini dün tamamladı.
Cumhurbaşkanı, yasayı veto gerekçelerini şöyle sıraladı:
* TÜRK DOKTORLARI MERKEZLİ POLİTİKADAN VAZGEÇİLİYOR: Yasa ile yabancı uyruklu doktorlara, Türkiye’de doktorluk yapabilme olanağı sağlanmaktadır. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, ’Türk doktorları merkezli’sağlık politikasından vazgeçilmektedir.
* TOPLUMU TANIMAYAN, DİL BİLMEYEN DOKTOR NİTELİKLİ HİZMET VEREMEZ: Türk doktorları, toplumun sağlık sorunlarını ve sosyal sorunları bilerek, hizmet isterlerine uygun biçimde yetiştirilmektedirler. Bir doktorun, toplumsal gerçekleri ve koşulları bilmeden sağlık alanında hizmet vermesi, nitelikli hizmet üretilmesi yönünden sakıncalıdır. Yabancı doktorların dil sorunları da, bu olumsuzluğu artırıcı bir öğe olarak değerlendirilmektedir.
* DOKTOR SAYIMIZ EKSİK DEĞİL, DAĞILIMDA ADALETSİZLİK VAR: Ülkemizde, doktor sayısının yetersizliğinden çok dengeli ve adil olmayan bir dağılım ve sağlık alanında altyapı eksikliği sorunu bulunmaktadır. Ayrıca, ülkemizin kimi yöresel koşulları, çalışma koşulları ve ekonomik koşullar gözönünde bulundurulduğunda Türkiye’ye nitelikli yabancı doktor gelmeyeceği de bir gerçektir.
* ÖNCE TÜRK DOKTORLARININ SORUNUNU ÇÖZÜN: Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı doktorların henüz istihdam sorunu çözülmemişken, yabancı uyruklu doktorların Türkiye’de çalışmasını olanaklı kılmanın yerinde olmayacağı değerlendirilmektedir.
* AB’YE UYUM GEREKÇESİ İNANDIRICI DEĞİL: Yasanın gerekçesinde, düzenlemenin AB’ye uyum uyum süreci için yapıldığı belirtilmektedir. Oysa, değişiklik, AB ülkelerinde sağlık alanına ilişkin, halk sağlığı, hasta güvenliği, meslek sahibi insanların haklarının korunması gibi ayrıntılı ve kapsamlı düzenlemelere koşut bir yaklaşım içermemekte, yalnızca ülkemizde doktor olarak çalışmak için aranan yurttaşlık koşulunu kaldırmaktadır. AB üyesi olmadığımız için, doktorlarımız serbest dolaşım hakkına sahip değildir. Ayrıca yalnızca AB ülkelerinin değil, tüm ülkelerin doktorlarına çalışma olanağı sağlanmaktadır.
* NİTELİKSİZ DOKTORLAR GELECEK: Eğitim ve çalışma koşulları kötü olan ülkelerden, düşük ücretle çalışmaya istekli doktorların ülkemize gelmesi, sağlık kalitesini daha da düşürecektir. |